Dit artikel schreef ik in 2016 tijdens onze reis door Hongarije.  We proefden daar mooie wijnen bij dit traditionele, maar tegelijk innovatieve wijnbedrijf. Toen was er nog geen importeur in Nederland. Maar nu wel*! Mooi dat ik heb mogen bijdragen aan deze samenwerking. Geniet ervan! 

Eger, Kovács Nimród

Op onze reis naar Roemenië komen we langs het Hongaarse stadje Eger. We hebben een B&B geboekt aan de rand van het centrum en lopen even naar het buurtwinkeltje op de hoek om wat hoognodige boodschappen te doen. Een fles wijn hoort daar natuurlijk bij. Het beste dat we kunnen vinden in dit eenvoudige winkeltje is een fles witte en een fles rode wijn van het huis Kovács Nimród. Nooit van gehoord.

Stierenbloed, de top cuvée

EgriWit Kovács NimródDe witte ‘Egri Csillag,’ een blend van welsh riesling, szürkebarát (pinot gris), leányka en chardonnay bevalt ons prima. Ook over de rode zijn we zeer te spreken. Dat is een Egri Bikavér, oftewel stierenbloed. Je kent die naam vast wel. Jaren geleden was dat een donkergekleurde, slappe, soms zelfs KovacsEgriiets zoete rode wijn die veelal in literflessen werd verkocht. Helaas zie je die nu nog wel hier en daar in de schappen van de supermarkt, maar inmiddels zijn het de top-blends van de wijnbedrijven die de naam Egri Bikavér mogen dragen. De wijnmaker kan kiezen uit de authentieke rassen kadarka, kékfrankos (ook genoemd blaufränkisch), en kékoportó (portugieser) , maar ook meer bekende rassen als cabernet sauvignon, zweigelt, merlot, cabernet franc en pinot noir zijn toegestaan. Noem het de Châteauneuf van Hongarije. Je snapt dat we inmiddels wel heel benieuwd zijn naar het wijnbedrijf. We bellen en zijn de volgende dag van harte welkom.

Historische kelders

NimrodProeflokaal Kovács NimródAan de rand van het stadje wacht Pintér Noémi ons op in het proeflokaal in de historische kelders van de winery. Eigenlijk bestaat het complex uit zeven aaneengesloten kelders. Noémi leidt ons rond terwijl ze vertelt. Eigenaar Nimród Kovács is in de USA, waar hij vaak verblijft. Het was daar dat hij enthousiast raakte over wijn en besloot in zijn thuisland, Hongarije, een VatenkelderNimrodEgerwinery te beginnen. Kovács bezit totaal zo’n 30 hectare wijngaard. Tien op de Grand Cru helling Nagy Eged en de overige verdeeld over de premier cru wijngaarden Nyilasmár en Nagyfai. Men maakt drie categorieën wijn. De ‘Everyday Pleasures’ zijn de wijnen zoals wij die in de buurtsuper kochten. De ‘Monopole Wines’ komen van de premier cru wijngaarden met hun granieten en vulkanische bodems. De wijnen uit de ‘Collector’s Corner’ komen van de steile op het zuiden gelegen grand cru wijngaard Nagy Eged, waar de bodem vooral bestaat uit leistein.

 

De dag voor deze dames zit er bijna op als ik film.
Zóveel handwerk hier! Kijk maar:

Everyday Pleasure rosé

NimrodEgerRoseWe proeven, op mijn verzoek, eerst de rosé uit dezelfde serie die we uit het buurtwinkeltje hadden, de ‘Everyday Pleasure’ Egri Rosé 2015. Een fijne, fruitrijke rosé van pinot noir. Noémi vertelt trots dat Master of Wine Elizabeth Gabay deze rosé een hoge score gaf. Nou, wij ook!

Monopoles

Uit de Monopole serie proeven we eerst de Batonnage Egri Grand Superior Chardonnay 2013. Dit is een wijn in een Bourgogne-stijl. Volgens Noémi wint hij vaak in blindproeverijen KovacsBatonnageals hij in een serie met Bourgognes wordt gezet. Daar kan ik me wel iets bij voorstellen. De wijn is gerijpt op kleine Franse en Hongaarse eiken vaten. Hij is fris, vol en romig. Het frisse fruit en het hout spelen samen een boeiend spel.

 

 

De Rhapsody Egri Bikavér 2012 is een blend van kékfrankos, pinot noir, syrah, KovacsRhapsodycabernet franc en merlot. Een ‘vrijdagavondwijn’, zo typeert Noémi hem. Een wijn om gezellig met je vrienden het weekend mee in te luiden. Ik vindt hem meer dan dat. Met zijn tabak, donkere fruit en zijn frisse, minty afdronk zou ik er graag een stukje (rood) vlees of (oude) kaas bij eten. En niet alleen op vrijdagavond.

 

 

De Blues Egri Kékfrankos 2012 is van 100% KékfrankosKovacsBlues en rijpte 18 maanden op Hongaars en Frans eiken. Hij heeft veel (donkerrood) fruit en is heerlijk sappig met fluweelzachte tannines.

Collector’s Corner NJK

Tot slot proeven we de ‘flagship-wine’ van het bedrijf: de NJK Nagy Eged Grand NJKNomrad Kovács NimródCru 2009. Slechts iets meer dan 3000 flessen zijn van deze wijn gemaakt. De druiven komen allemaal van de grand cru wijngaard Nagy Eged. Het is een complexe wijn, donkerrood van kleur met veel sap en donker fruit naast tabak en rokerige tonen. Hij is vol en heeft ronde tannines. De leistenen bodem geeft hem zijn mooie zuurgraad, wat hem uitermate geschikt maakt om te bewaren, zo vertelt Noémi. En hij is nu al zo mooi

Egri Pinot Noir

De Egri Pinot Noir 2012 uit de Monopole serie nemen we mee om in onze B&B van te genieten.KovacsPNMonopole En dat is heel goed gelukt. Qua genieten. Ik houd van pinot noir en ook van deze. Hij heeft veel sappig fruit, maar ook fijne aardse tonen. Mooie houttonen op de achtergrond en zijdezachte tannines. Feestje!

 

 

 

Het was een mooi middag met mooie wijnen.
Kovács Nimród: ik ben fan!

Meer over HONGARIJE en HONGAARSE wijnen op Anne-Wies.NL? Kijk hier even rond.

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

*Update: sinds juni 2017 is er een importeur in Nederland van deze wijnen: Tokajwijn.nl  

#hongarije
#wijnreishongarije