Wist je dat de naalden van je kerstboom bomvol smaak en karakter zitten? In Scandinavië wordt er al decennialang gekookt met sparrennaalden, een waardevol botanisch ingrediënt. Met dit boek geeft botanisch bierbrouwer Lowlander, samen met chef-koks Joris Bijdendijk en Samuel Levie, meer dan 20 heerlijke vegetarische recepten om je kerstboom op te eten en te drinken.

Van basisrecepten als sparrennaaldenboter en -jam tot feestelijke voor- en hoofdgerechten, zoete desserts en de lekkerste drankjes. Geniet van geroosterde biet met aardpeer en beurre- boom, of proef knolselderijsteaks Wellington met sparrennaalden-hollandaisesaus. Van spritsen tot scroppino; je kerstboom smaakte nog nooit zo lekker! Met handige tips over welke kerstbomen eetbaar zijn en hoe je de sparrennaalden kunt plukken en voorbereiden voor gebruik in de recepten.

lowlander kerst compilatie Anne-Wies van Oosten

Per jaar halen zo’n 3 miljoen echte bomen in Nederland de kerstsfeer in huis. Het merendeel belandt na de jaarwisseling in de versnipperaar, langs de weg of in een vreugdevuur. En dat terwijl de gemiddelde levensduur van een boom tot wel 400 jaar is en gemiddeld 22 ton aan koolstofdioxide (CO2) opneemt.

Haal nog meer uit je kerstboom

Om meer bewustwording omtrent dit probleem te creëren, wil Lowlander iedereen – bierdrinker of niet – door middel van dit kookboek laten ervaren wat voor smaak er in dit zogenaamde ‘afval’ zit. Chief Botanical Officer Frederik Kampman: “Ik zie in kerstbomen een waardevol botanisch ingrediënt met een smaakvol en fris karakter van citrustonen, waar je bij uitstek mee kunt koken. Zo haal je, terwijl je geniet van heerlijke gerechten, nog meer uit je kerstboom. Als botanisch brouwer zijn we continu op zoek naar manieren om in de juiste balans samen te werken met de natuur, zonder te veel te nemen en waar mogelijk ook weer terug te geven.”

Om zo lang mogelijk van de natuur te kunnen genieten, heeft Lowlander de ambitie om in 2030 ‘Nature Positive’ te worden. Verspilling tegengaan is een van de pijlers waar het biermerk zich op richt om dat doel te behalen.

Winter I.P.A. – een bier dat kerstbomen bevat

Het is niet de eerste keer dat Lowlander aanmoedigt om iets te doen met natuurlijke reststromen. Zo is er de 0.00% Wit gebrouwen met overgebleven citrusschillen uit de horeca, de Pumpkin Weizen gebrouwen van geredde pompoenen, en lanceerden ze eerder dit jaar de meest duurzame gin ter wereld, de Lowlander gin. In 2019 was er de lancering van de Winter I.P.A., een bier gebrouwen met teruggewonnen sparrennaalden afkomstig van kerstbomen. Lowlander zamelt sindsdien ieder jaar zo veel mogelijk afgedankte kerstbomen in, haalt zorgvuldig de naalden van de takken en conserveert het smaakvolle karakter. Het naaldenextract vormt samen met de jeneverbes een licht en verfrissend bier voor koude winterdagen dat goed samengaat met bijvoorbeeld geroosterde groenten. Een natuurpositief bier met de heerlijke smaak van kerst, dat dit jaar opnieuw verkrijgbaar is in een 5% alcohol variant én voor het eerst in een non-alcoholische variant.

Lowlander Winter I.P.A.:

  • –  Gebrouwen met sparrennaalden van ingezamelde kerstbomen en jeneverbes
  • –  Fris en fruitige aroma met de smaak van de winter
  • –  5% alcohol en nu ook in een non-alcoholische variant
  • –  Is veganistisch en haalt meer uit je afgedankte kerstboom

Over Lowlander Botanical Beers

Lowlander Botanical Beers staat bekend om hun natuurlijk lekkere bieren, gebrouwen met kruiden, specerijen en vers fruit, ofwel botanicals. Elk van de botanisch gebrouwen bieren heeft een uniek verhaal en unieke smaak. Lowlanders Chief Botanical Officer Frederik Kampman werkte jaren in brouwerijen en gin- en jenever distilleerderijen, zowel in Nederland als over de grens. “Toen ik terecht kwam in de wereld van distilleren werd ik gegrepen door de vele kruiden en specerijen die werden gebruikt. Als bierliefhebber maakte me dat nieuwsgierig naar wat deze botanicals aan bier zouden kunnen toevoegen”. En zo ontstond het idee voor Lowlander. Tegelijkertijd is Lowlander zich ervan bewust dat we de schoonheid en de voordelen van de natuur nooit als vanzelfsprekend mogen beschouwen. Als trots lid van 1% For the Planet heeft Lowlander de ambitie om in 2030 volledig Nature Positive te zijn.Lowlanders botanisch gebrouwen assortiment bestaat uit de White Ale, Floral Ale, Indonesian Pale Ale, de klimaatpositieve Cool Earth Lager, een zomerse Tropical Ale, Organic Blonde Ale, Pumpkin Weizen en de Winter I.P.A. Het low & no assortiment van Lowlander bestaat uit een laag-alcoholisch bier Ginger & Lime Leaf van 2,5%, en de non-alcoholische bieren 0.00% Wit, 0.3% I.P.A., 0.3% Organic Blonde Ale, 0.3% Cool Earth Lager, 0.3% Tropical Ale en 0.3% Winter I.P.A. Daarnaast heeft Lowlander recentelijk ‘s werelds eerste natuur positieve gin aan haar assortiment toegevoegd.

Het kookboek ‘Eet & drink je kerstboom’ is het perfecte cadeau voor de feestdagen en dit najaar verkrijgbaar bij onder andere De Bijenkorf, geselecteerde retailers en de webshop van Lowlander.

Eet & drink je kerstboom.
Meer dan 20 heerlijke vega recepten om te koken met sparrennaalden van je kerstboom
Auteur: Lowlander Botanical Beers
ISBN 9789083278902
€17,50

Op zoek naar een ander leuk kerstcadeau? Check✔️

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook