Op maandag 12 september heeft op de oesterputten van Krijn Verwijs Yerseke B.V. voor de tiende keer het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken 2022 plaatsgevonden. Dit is de voorronde van het Wereld Kampioenschap Oestersteken dat tijdens het ‘International Oyster Festival’ in het Ierse Galway plaatsvindt.

Het was een prachtige zonnige dag, met voorafgaand een culinaire persreis door de gemeente Reimerswaal. In een spannende finale werd Manuela Kriekaard Nederlands Kampioen Oestersteken 2022 en zij is daarmee de eerste vrouwelijke winnaar van dit kampioenschap.

Dit jaar deed een record aantal stekers mee. Van de veertien aangemelde deelnemers, won Manuela Kriekaard uit Yerseke na verschillende rondes het Nederlands Kampioenschap Oestersteken 2022. Er bestond dit jaar een grote variatie onder de deelnemers, opvallend veel jongeren streden om de titel. Deze jonge dames en heren zaten Manuela op de huid tijdens de voorrondes, maar moesten toch hun meerdere kennen in de Yerse. Gwen Lejuez, werkzaam bij Oesterwijf in Den Bosch, streed mee in de voorrondes en was positief verrast. “Dit is mijn eerste keer op het NK, spannend want normaal werk ik met creuses en niet met platte oesters. Het is echt een tof evenement waar een gemoedelijke sfeer hangt en je dus makkelijker kunt netwerken. Volgend jaar doe ik zeker opnieuw mee.” 

Finale Premier Nederlands Kampioen Oestersteken

De finale werd gestreden tussen Bas de Koeijer (van De Zeeuwse Oestermannen en transportbedrijf Kotra), Davey Lamper en Manuela Kriekaard (van lunchroom 1401). De drie stekers legden elkaar het vuur aan de schenen. Met een verschil van 85 seconden won Kriekaard de felbegeerde titel: “Beste Oestersteker van Nederland.”

Onder leiding van een vakkundige jury, bestaande uit Caroline Verwijs (van Krijn Verwijs Yerseke B.V.), Dirk-Pieter Arkenbout (van Brasserie de Vluchthaven uit Bruinisse), Asher Bachrach (van cateraar Zijpe Stijl) en Teun Blenckers (van cateraar Zijpe Stijl) is de uiteindelijke winnaar uit de bus gekomen.

Kriekaard: “Het was de vierde keer dat ik mee deed met deze wedstrijd, steeds stond ik in de finale maar redde ik het net niet. Deze keer zat alles mee, het weer, de sfeer en de oesters. De volle oesters zorgde er mede door dat het steken net wat makkelijker verliep. Ik ben vooral trots dat ik als bakker deze skills nog steeds bezit. Ik ga met trots deze Nederlandse titel verdedigen tijdens het WK in Ierland.”

Oesterstekers aan het werk

Oesterstekers aan het werk

Kampioenschap oestersteken, het verloop

De jury heeft de deelnemers beoordeeld op het openen van de oesters. Zo waren er pluspunten te verdienen wanneer de oester volledig geopend en consumptie gereed was. Wanneer het oestervlees beschadigd was of er gruis/schilfers achtergebleven waren, ontving de deelnemer minpunten. Bij een gelijk aantal punten was de snelste tijd doorslaggevend. Notaris Robert Zonnevylle uit Zierikzee heeft toezicht gehouden op het verloop van de wedstrijd. Voor hem was het de laatste keer dat hij als notaris bij het NK aanwezig was. De veertien kandidaten moesten in de eerste ronde in een zo kort mogelijke tijd 30 stuks Platte Oesters op correcte wijze weten te openen. De tweede en derde plaats werden ingenomen door Davey Lamper en Bas de Koeijer.

Oesterstekers jury

De juryleden vlnr: Dirk-Pieter Arkenbout, Carolien Verwijs, Teun Blenckers en Asher Bachrach

Heerlijke hapjes en mooie wijnen

Tijdens en na het oestersteken werden alle aanwezigen voorzien van overheerlijke oesterhapjes van restaurant Codium uit Goes en konden zij proeven van de prachtige wijnen van wijnimporteur Anfors Imperial. Krijn Verwijs Yerseke B.V. (leverancier van Premier schaal- en schelpdieren) en Brasserie de Vluchthaven organiseren gezamenlijk het Nederlands kampioen oestersteken dat in Yerseke op de oesterputten heeft plaatsgevonden. 

Persreis door Reimerswaal

Voorafgaand aan het NK oestersteken hebben de Belgische- en Nederlandse journalisten nog deelgenomen aan een persreis door de gemeente Reimerswaal. Zo werden ondermeer het Bio-dynamisch landbouwbedrijf Meulwaeter, Kwekerij Sinke en Lamb Weston / Meijer (alle drie uit Kruiningen) bezocht. In Yerseke is een bezoek gebracht aan de firma Adri & Zoon BV. De lunch van die dag werd aangeboden door “Eterij Zeeuws Genieten” in Waarde.

Bron: persbericht

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook