De verkiezing voor Wijnvrouw van het Jaar 2023 is gisteren officieel van start gegaan. Bregje van Valen werd op de vakbeurs Wine Professional in de RAI Amsterdam gepresenteerd als eerste van de vier titelkandidaten van dit jaar. De jury noemt Bregje een inspirerende wijnvrouw.

Stichting Wijnvrouw van het Jaar zet met de verkiezing Wijnvrouw van het Jaar wijnvrouwen van Nederland in de schijnwerpers. De vier genomineerde kandidaten zijn stuk voor stuk vrouwen die zich op een opvallende manier inzetten voor de wijnwereld. Volgens de jury, die bestaat uit ex-winnaressen en experts uit de wijnbranche, maken de genomineerden voor deze titel de Nederlandse wijnwereld een stukje mooier. Deze hardwerkende vrouwen zijn bovendien een voorbeeld voor andere vrouwen die werkzaam zijn in de wijnbranche. De overige titelkandidaten worden de komende maanden bekendgemaakt.

Schlumberger

Iedere nominatie wordt gekoppeld aan een prachtig, passend bij Wijnvrouw, wijnmerk uit het portfolio van hoofdsponsor wijn- en gedistilleerd distributeur Walraven Sax. Deze eerste nominatie stond in het teken van Schlumberger. Schlumberger is een van de belangrijkste Oostenrijkse merken, een mousserende wijn, gemaakt volgens de méthode traditionelle.

Juryrapport

Het was niet de vraag óf Bregje een nominatie voor de titel Wijnvrouw van het Jaar kreeg, maar wanneer. De jury vindt Bregje van Valen een inspirerende wijnvrouw. Het juryrapport luidt: “Bregje is een enorme doorzetter die zich door niets laat kisten. Ze blijft zichzelf bijscholen door verschillende studies te volgen. Als wijnprofessional heeft ze verstand van zaken, werkt ze hard en wordt bovendien erg gewaardeerd door haar collega’s. Bregje maakt de wijnwereld kleurrijker en is één van de kanshebbers om er later dit jaar met de titel Wijnvrouw van Jaar vandoor te gaan.”

Wijnvrouw van het Jaar uitreiking

Vlnr: sponsoren Royal Leerdam, Walraven Sax en Gastvrij Rotterdam met genomineerde Bregje van Valen en Barbara Verbeek

Over Bregje van Valen

De interesse in wijn heeft Bregje niet van een vreemde. Haar stiefmoeder studeerde voor vinoloog, waardoor er bij haar thuis veel wijn werd geproefd, geanalyseerd en soms bediscussieerd. Als 15-jarige ging ze vol enthousiasme aan de slag in de horeca, waar ze direct werd gegrepen door de oneindige mogelijkheden aan wijn-spijscombinaties. Tijdens haar studie aan de Hotelschool Den Haag verdiepte Bregje zich in de business achter de gastvrijheidsindustrie. Gedurende haar horecacarrière deed ze brede ervaring op, van cafés tot sterrenzaken. De gemene deler? Wijn! Vanwege haar interesse besloot ze nog een wijnstudie te volgen en uit te zoeken op welke plek haar kennis het beste tot zijn recht zou komen. Bij Metro/Makro is Bregje sinds 2018 Senior Category Manager Wines. De pan-Europese groothandel voor de horeca behoort internationaal tot de top 3 op het gebied van wijninkoop. De dynamische en smaakvolle wereld van wijn komt daar voor haar samen. Haar missie is om wijn toegankelijk te maken voor iedereen die er meer over wil leren en van genieten.

Bregje: “Snobs zijn er al genoeg in de wijnwereld. Voor mij zijn diversiteit en inclusie in deze branche belangrijke thema’s. Wijn is te leuk om te laten kapen door een klein clubje”.

Daarnaast zet ze zich bovengemiddeld in voor het werven van vrouwelijk talent in de wijnwereld. Om zichzelf verder te ontwikkelen startte Bregje onlangs aan de Diploma Course van WSET in Bordeaux en Parijs. “Ik ben oneindig nieuwsgierig naar wijn. Zowel over de innovaties aan producentzijde als gebruikersgedrag en de liefde voor wijn valt nog van alles te leren. Dit vak heeft oneindig veel moois te bieden!”

Weg naar de finale

De vakjury van Wijnvrouw van het Jaar 2023 bestaat uit Tatjana Puklavec (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2022) Claudia van Dongen (winnares Wijnvrouw van het jaar 2021), Magda van der Rijst (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2020) Birthe van Meegeren (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2019) en Barbara Verbeek (vinoloog en wijnexpert.) De finale vindt plaats tijdens Gastvrij Rotterdam in Ahoy op maandag 18 september 2023. Niet alleen de jury van wijnprofessionals bepaalt de uiteindelijke winnaar. Na de bekendmaking van de laatste genomineerde kan het publiek meestemmen via www.wijnvrouwvanhetjaar.nl.

Walraven Sax

Walraven Sax startte haar activiteiten al in 1823 en is daarmee één van de oudste wijn en gedistilleerd distributeurs in de Nederlandse markt. Zij distribueren bekende merken als Frescobaldi, Familia Torres, Louis Roederer, AIX Rosé, Luigi Bosca, Baron Philippe de Rothschild, Joseph Drouhin, Marqués de Riscal, Gallo Family Vineyards en Amarula. Elke nominatieronde wordt gekoppeld aan een wijnmerk. Walraven Sax is sinds 2022 hoofdsponsor van Wijnvrouw van het Jaar.
www.walravensax.nl

Over Wijnbeurs Wine Professional

Wine Professional is al meer dan 20 jaar dé wijnbeurs van de Benelux, waar vraag en aanbod elkaar ieder jaar weer weten uit te dagen, verrassen en vooral ook te vinden. Een belevenis waarbij proeven en ervaren centraal staan. Wine Professional legt de focus op educatieve programma’s, waarmee zij niet alleen de aandacht aan de klassieke wijnlanden en traditionele smaken kunnen geven die zij verdienen, maar ook minder bekende (nieuwe) wijnstreken en landen, biodynamische wijnen, vins nature, orange wines, alcoholvrije dranken en andere nieuwigheden een podium kunnen geven.  Daarmee worden op Wine Professional de Trends & Ontwikkelingen in de (Nederlandse) wijnwereld, zoals vanouds, aan het publiek gepresenteerd.
www.wine-professional.nl

Bron: persbericht

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook