Op dinsdag 15 februari heeft Stichting Wijnvrouw van het Jaar Tatjana Puklavec aangekondigd als eerste genomineerde voor de titel Wijnvrouw van het Jaar 2022. Dit werd bekend gemaakt tijdens een lunch in het spiksplinternieuwe restaurant SPAZIO, door Barbara Verbeek en Clarissa Slingerland, initiatiefnemers van de stichting.

Daarnaast maakten zij bekend een nieuwe hoofdsponsor te hebben gevonden in wijn- en gedistilleerd distributeur Walraven sax. Iedere nominatie wordt gekoppeld aan een prachtig wijnmerk uit het porfolio van Walraven Sax passend bij Wijnvrouw. De eerste nominatie stond daarom in het teken van het befaamde Champagnehuis Louis Roederer.

Uiteindelijk, na vier nominatie rondes, vindt in September de grote finale plaats tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam. In het Wijntheater zal de Wijnvrouw van het jaar 2022 benoemd worden tijdens een spannende finaleshow. De stichting Wijnvrouw van het Jaar gaat alweer haar vierde jaar in en is een initiatief van het Wijntheater en MissPublicity.

Juryrapport Wijnvrouw van het Jaar

De jury is onder de indruk van de lange adem van Tatjana Puklavec. Toen zij het familiebedrijf overnam, had zij een duidelijke visie. Ze wilde wijn over de hele wereld verkopen en in Nederland verkrijgbaar zijn bij bepaalde verkooppunten. Dat is met wat omwegen nu gelukt. Tatjana is professioneel, toegankelijk, heeft een goede marketingvisie maar daarnaast is zij ook een aimabele vrouw. Om deze redenen is zij een goede kanshebber voor de titel Wijnvrouw van het jaar 2022.

Over Tatjana Puklavec

Tatjana Puklavec is geboren in Bonn in Duitsland, als dochter van een Sloveense vader en een Duitse moeder. Zij groeide op in een bourgondisch en gezellige familie. Na een wereldreis en haar studie bedrijfseconomie in München heeft Tatjana in verschillende sales en marketingfuncties bij internationale bedrijven gewerkt, kwam voor de liefde in Nederland terecht en nam in 2009 het familiebedrijf Puklavec over. Puklavec Family Wines uit Slovenië is één van de grootste wijn-producerende families van Europa. De liefde voor wijn begon in 1934 bij Martin Puklavec. Zijn visie: samen met zijn familie en lokale Sloveense boeren de allerbeste wijnen maken vanuit het wijngebied Jeruzalem Ormož. Zoon Vladimir en zijn gezin zetten met dezelfde passie de filosofie van hun (groot)vader voort. Inmiddels produceert de familie, met Tatjana aan het hoofd, vanuit twee grote wijnkelders zo’n vijf miljoen liter prijswinnende Sloveense kwaliteitswijn per jaar die naar 21 landen wereldwijd wordt geëxporteerd. De mooie, no-nonsense en betaalbare wijnen van het familiebedrijf vind je over de hele wereld, gerund vanuit een klein kantoor in Tilburg.

Weg naar de finale

De vakjury van Wijnvrouw van het Jaar 2022 bestaat uit Birthe van Meegeren (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2019) , Magda van der Rijst (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2020), Claudia van Dongen (winnares Wijnvrouw van het jaar 2021) en Barbara Verbeek. De finale vindt plaats tijdens Gastvrij Rotterdam in september 2022. Niet alleen de jury van wijnprofessionals bepaalt de uiteindelijke winnaar. Na de bekendmaking van de laatste genomineerde kan het publiek meestemmen via de website www.wijnvrouwvanhetjaar.nl.

Wijnvrouw van het jaar 1 eerste nominatie

Walraven Sax

Walraven Sax startte haar activiteiten al in 1823 en is daarmee één van de oudste wijn en gedistilleerd distributeurs in de Nederlandse markt. Zij importeren bekende merken als Frescobaldi, Familia Torres, Louis Roederer, Aix Rosé, Luigi Bosca, Baron Philippe de Rothschild, Joseph Drouhin, Marqués de Riscal, Gallo en Amarula. Elke nominatieronde wordt gekoppeld aan een wijnmerk. Walraven Sax is trots om hoofdsponsor te zijn van Wijnvrouw van het jaar 2022. Manuela Feijoo Jimeno, Commercieel directeur Walraven Sax: “Wij zijn trots om de nieuwe wijnpartner van Wijnvrouw van het jaar te zijn. Wij zien tegenwoordig bij steeds meer van onze wijnhuizen vrouwelijke wijnmakers en veel merken en wijnen worden steeds eleganter. Dit sluit dan ook perfect aan bij Wijnvrouw van het Jaar! Wij kijken uit naar een mooi partnership.”

Louis Roederer

De eerste nominatie van Wijnvrouw werd gekoppeld aan Champagnehuis Louis Roederer. Roederer is een prestigieus Champagnehuis huis met een eeuwenoude reputatie van uitstekende champagne. Met 240 hectare wijngaarden in percelen met Grand cru en Premier cru classificatie, voorziet Roederer in circa 70% van zijn eigen druiven. De stijl van het huis kenmerkt zich voor een groot deel door het aandeel vins de réserve, die gemiddeld 5 jaar in eikenhouten vaten rijpen voordat zij aan de wijnen worden toegevoegd. De champagne van Louis Roederer wordt geassembleerd met een aandeel reservewijn van tussen de 8 en 12%. Louis Roederer is vorig jaar nog bekroond tot ‘Most admired Champagne brand’ door Drinks International.

Over SPAZIO

SPAZIO is een restaurant, lounge & bar op een unieke locatie langs de landingsbaan van Rotterdam The Hague Airport. SPAZIO is een American Italian die de nieuwe huiskamer van de buurt moet worden, waar iedereen terecht kan voor lunches, borrels, diner en (zakelijke) evenementen. Bij SPAZIO stap je binnen in een elegante doch stoere zaak, waar al je zintuigen meteen geprikkeld worden. Op het menu staan pure, eerlijke gerechten welke hun oorsprong vinden in de Italiaanse keuken met invloeden uit Amerika.

Bron: persbericht