Een frisse biercocktail, á la minute getapt en snel op tafel. Vanaf nu kunnen bier -en cocktailliefhebbers hiervoor terecht bij de Stadshaven Brouwerij in Rotterdam. Afgelopen weekend werd hier ’s werelds eerste biercocktailtap gelanceerd.

Het idee ontstond bij Andrea Possa, aandeelhouder van de brouwerij én oud-wereldkampioen cocktails shaken. Deze ervaren barman -met inmiddels ook al meer dan 10 jaar brouwerij ervaring- wilde graag een brug slaan tussen de cocktail- en bierwereld. Bestaand uit twee tapzuilen, mixt de tapmachine bier met de ingrediënten van een cocktail.
Andrea Possa vertelt vol lof over deze wereldprimeur: “Na bijna een jaar ontwikkelen hebben we eindelijk de eerste biercocktailtap ter wereld in gebruik. We zijn ontzettend trots op deze innovatie binnen de horecawereld. Ook voor onze gasten zal dit een enorme aanwinst zijn. Biercocktails zijn mateloos populair. Dankzij de ontwikkeling van de biercocktailtap kunnen we iedereen snel en te allen tijde een kwalitatieve en smaakvolle biercocktail serveren. Een enorme verrijking voor de bier -én cocktailbranche.”

De biercocktailtap

Per tapzuil is er de mogelijkheid om één type bier te combineren met drie verschillende cocktailopties. De tap combineert de dranken in afgemeten verhoudingen, die worden aangepast door de stroomsnelheid elektronisch te regelen. Het resultaat? Met twee tapzuilen maar liefst zes verschillende cocktails met twee bieren gemixt. Het ontwikkelen van de biercocktailtap had wel wat voeten in de aarde: enerzijds is het namelijk belangrijk dat de verschillende ingrediënten van een biercocktail op het laatste moment worden samengevoegd. De cocktail moet immers vers zijn. Anderzijds zat de uitdaging in de mogelijkheid om uit één tap, verschillende soorten biercocktails te kunnen mixen. Om aan deze voorwaarden te voldoen, is Andrea een tap gaan ontwikkelen in samenwerking met Van Duijnen Horeca Service.
Het resultaat is een one of a kind biercocktailtap. “Het idee voor de biercocktailtap ontstond toen ik in een drukke bar stond en een biercocktail wilde bestellen. De barman moest echter tot zijn spijt weigeren; de biercocktails waren erg bewerkelijk en het kostte hem te veel tijd om er één voor mij te maken. Met al die technologische ontwikkelingen in de horeca moest daar wel wat op te verzinnen zijn dacht ik. Maar dan zonder dat de menselijke touch verloren zou gaan. En dat is precies wat we gerealiseerd hebben met onze biercocktailtap. Een barman kan de biercocktail tot 80% tappen en dan voor de overige 20% een persoonlijke twist toevoegen. Snel, efficiënt en kwalitatief.” Aldus Andrea Possa.
Biercocktailtap 1

De biercocktails van Stadshaven Brouwerij

Biercocktails zijn geen nieuwe trend: al in 1861 werd de eerste biercocktail gemixt door een creatieve barman, die een scheut champagne toevoegde aan een stevige stout. Daarnaast is Radler nog steeds ongekend populair en in Duitsland zijn Sneeuwwitjes niet aan te slepen. Dankzij de biercocktailtap wordt de biercocktailtrend naar een nieuw niveau getild: zo kan de gast bij Stadshaven Brouwerij nu genieten van o.a. een versgetapte Florist: een frisse en bloemige cocktail, gemaakt van de huisgebrouwen Great White (witbier met sinaasappel en grapefruit), KETEL 1 Vodka, Italicus bergamotlikeur en vlierbloesemlikeur. Liever wat zoeters? Kies dan voor de Fruit de Merwe – een zoete en fruitige cocktail, gemaakt met de Stadshaven American Amber Ale, Tanqueray Black Currant gin, Maraschinolikeur en ananassap. De bieren van de Stadshaven Brouwerij lenen zich uitstekend voor een biercocktail, dankzij hun verrassend fruitige tonen. Deze fruittonen spelen een significante rol in het smaakprofiel van de bieren. De huisgebrouwen bieren zijn namelijk geïnspireerd op de locatie van de Stadshaven Brouwerij: een 100 jaar oude (volledig gerestaureerde) fruitloods in de voormalige Rotterdamse Fruit Port.


Een locatie bomvol innovatie

De Stadshaven Brouwerij is een nieuwe, gewaagde craftbierbrouwerij van een omvang die slechts enkele brouwerijen in Nederland kunnen evenaren: per jaar wordt er 2 miljoen liter bier gebrouwen en afgevuld op fles, blik of fust. Hiermee is de Stadshaven Brouwerij de op één na grootste craftbierbrouwerij van Nederland. De brouwerij is gesitueerd in de Merwe-Vierhavens (M4H), die samen met de Rotterdamse Droogdokmaatschappij (RDM) het Rotterdamse Makers District vormt. Dit gebied staat bekend als dé innovatie-hub van Rotterdam, waarvan de Stadshaven Brouwerij een belangrijk aandeel bestierd. Innovatie en technologie stromen de brouwers door de aderen en de ketels, waarbij de ontwikkeling van de innovatieve biercocktailtap perfect in het Makers District straatje past. Zo zoekt de Stadshaven Brouwerij ook continu naar nieuwe manieren om bij te dragen aan leefbaarheid, circulariteit, duurzaamheid en de sociale dynamiek van het gebied. Denk hierbij aan warmteterugwinning bij het brouwproces, hergebruik van afvalwater, zonnepanelen, benutten van accu’s van afgedankte scooters en het leveren van bostel (restproduct van het brouwproces) voor koeien van de nabije drijvende boerderij.

 

Bron: persbericht

 

🍇🍷🍻Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!