De eerste Amsterdam International Olive Oil Competition is er een om in de gaten te houden. Deze competitie brengt een ode aan het prachtige product dat olijfolie is. Deze allereerste editie van de Amsterdam International Olive Oil Competition was een ongekend succes. En de winnaars zijn…

Nederland hecht serieuze waarde aan goede olijfolie. Die conclusie mogen we trekken na het ongekende succes van de allereerste Amsterdam International Olive Oil Competition. In bijzijn van Giorgio Novello, Slim Ghariani en Şaban Dişli -de ambassadeurs van respectievelijk Italië, Tunesië en Turkije- zijn afgelopen week in hotelschool The Hague Amsterdam 29 gouden, 21 zilveren en 9 bronzen medailles toegekend aan werelds beste olijfoliën.

live oil competitionjpeg

Vlnr: Ambassadeur Tunesië Slim Ghariani, Ambassadeur Italië Giorgio Novello, Ambassadeur Turkije Şaban Dişli, Gregor Christaans, initiatiefnemer

De platinum award was er voor de drie overall winnaars: EL Empiedro DOP Priego de Córdoba van La Sociedad Cooperativa Andaluza Olivarera la Purisima uit Spanje (in categorie intens), Anno Zero biologico IGP Toscana van Tenuta Querciamatta uit Italië (in de categorie medium) en Olio Gianecchia DOP Collina di Brindisi van Azienda Agricola Valentini Ambrogio uit Italië (in de categorie delicaat).

Hoge ogen voor Italië

Opvallend was dat vrijwel elk olijfolie producerend land vertegenwoordigd was op het podium. Italië spande met 8 gouden medailles de kroon, direct gevolgd door Spanje met 7 gouden medailles. De overige producten met de allerhoogste rapportcijfers zijn afkomstig uit Turkije (6), Zuid-Afrika (3), Griekenland (2), Jordanië (2) en Kroatië (1).

De tweede olijfolie van Tenuata Querciamatta, die zonder IGP-duiding, was favoriet onder het panel van chefs, dat werd aangevoerd door Alain Caron. De chefs wezen in de categorie intens voor Dominius Early Harvest van Monva SL uit Spanje, en in de categorie delicaat -hoe toepasselijk!- voor Cooks Grove uit Turkije als absolute winnaar aan.

Olijfolie competitie, de jury

Alle olijfoliën extra vierge van de laatste oogst zijn blind geproefd en beoordeeld door zowel de geclassificeerde jury onder leiding van de Turkse voedseltechnoloog Müge Nebioglu. Per categorie was de top vijf van de jury voorgelegd aan een viertal chefs: Alain Caron (Café Caron, Petit Caron, Cantine de Caron en De Gouden Reael in Amsterdam), Leonardo Pacenti (Toscanini in Amsterdam), Richard Meijer (Sans Frou Frou in Rotterdam) en Dennis Jong (Soigné in Bussum).

Over de Amsterdam International Olive Oil Competition

De Amsterdam International Olive Oil Competition is een initiatief van de Stichting Olijfolie Nederland, opgericht door olijfoliegoeroe Gregor Christiaans. Deze non-profitorganisatie is in het leven geroepen om het vloeibare natuurgoud op alle mogelijke manieren onder de aandacht te brengen. In 2023 organiseert Stichting Olijfolie Nederland opnieuw een competitie van internationale allure. De data waarop deze zal plaatshebben, worden in een later stadium bekendgemaakt.

Bron: persbericht

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!