In het Amsterdamse hotel CASA vond een interessante proeverij plaats met wijnen uit de Piëmontese wijnregio Monferrato. De organisatie was in handen van Melman Communications voor Vini del Piemonte en het Consorzio Barbera d’Asti e Vini del Monferrato. Circa 20 producenten presenteerden hun wijnen. Ed Carper was erbij voor Anne-Wies.nl.

Consorzio Barbera d’Asti e Vini del Monferrato

Het Consorzio Barbera d’Asti e Vini del Monferrato werd in 1946 opgericht om de kwaliteit en promotie van Barbera d’Asti en andere wijnen uit Monferrato te bevorderen en te beschermen. Het doel was (en is) de reputatie van deze wijnen te versterken en de consument bewust te maken van de unieke eigenschappen en smaken van de regio.

Tegenwoordig telt het consortium 400 aangesloten wijnhuizen. De steun aan de aangesloten bedrijven is niet alleen bedoeld om hoge productieve en kwalitatieve normen te garanderen, maar ook om de vele facetten van deze wijnregio samen te brengen en zo de hele regio Monferrato op een consistente manier te promoten.

Het Consorzio in cijfers:

  • Ruim 410 leden
  • Ruim 12.000 hectare wijnstokken
  • 13 IGT’s
  • 4 DOCG’s
  • 9 DOC’s

Om deze doelen te bereiken voert het Consorzio onder meer inspecties uit van de producten die op de markt komen. Andere belangrijke zaken waar het Conzorzio zich bezig houdt zijn research en promotie. Naast de boodschap over de kwaliteitsnormen van de wijn, wil men de sterke relatie tussen de barbera-druif en het gebied van Monferrato en Asti onderstrepen. Monferrato is een historische wijnregio, waarin oudheidkundige monumenten en prachtige landschappen liggen. Niet vreemd dat de regio is opgenomen in de Unesco-erfgoedlijst.
Check ook: www.viniastimonferrato.it

I Vini del Piemonte

I Vini del Piemonte is een promotieconsortium, dat in 2011 door de producenten zelf werd opgericht met als doel de uitmuntendheid van Piëmonte te versterken en beter te communiceren. Piëmonte, “De regio van uitmuntendheid in het Land van schoonheid”. Ook Piëmonte heeft een omvangrijk erfgoed bestaande uit kleine bedrijven die met grote passie wijn produceren. De afgelopen jaren is “I Vini del Piemonte” een referentiepunt geworden voor kleine en middelgrote wijnbedrijven die hun aanwezigheid op buitenlandse markten willen uitbreiden. Momenteel verenigt het meer dan 230 leden uit de hele Piëmont regio, met een programma van ongeveer 30 evenementen die jaarlijks in meer dan 15 landen worden georganiseerd.
Check ook: www.ivinidelpiemonte.com.

i_vini_del_piemonte logo

Monferrato, de masterclasses

Naast een doorlopende proeverij waren er twee workshops te volgen, gepresenteerd door Fred Nijhuis: “Ontdek de nuances van Barbera d’Asti DOCG” en “Onbekende rode-wijnschatten uit Monferrato”. Tijdens deze laatste workshop werden ook andere druivenrassen voor het voetlicht gebracht.

Workshop Monferrato

Giulia Novajra en Chiara Berutti van I Vini del Piemonte, rechts Fred Nijhuis

Geschiedenis in vogelvlucht

De Grieken brachten in deze regio de wijnbouw. Daarna, in de Romeinse periode, was de wijnbouw al volop in bloei. Het was Plinius de Oudere, die in de eerste eeuw na Christus leefde, die hier het gebruik van houten tonnen voor wijn beschreef. In de middeleeuwen was het Pier d’ Crescenzi die schreef dat Asti de plek is waar goede tot uitstekende wijnen vandaan komen. Ook in latere documenten is dat te lezen.

In de 18e eeuw vond een hervormingsproces plaats. De meeste wijngaarden kon je vanaf dat moment vinden op de hellingen en de heuvels. Op dat moment waren het echter rustieke rode wijnen, clarettes en zoete wijnen.

In de 19e eeuw waren het meerdere personen die hier de wijn tot verdere ontwikkeling brachten totdat aan het einde van de 19e eeuw de druifluis zijn intrede deed en samen met echte en valse meeldauw een ravage aanrichtte. Daarna werd meer barbera aangeplant in Monferrato. Barbera is dan ook hier het meest aangeplante druivenras gevolgd door moscato en cortese.

Diversiteit in bodems

Veel gebeurtenissen (eens een zee, tektonische bewegingen die de alpen hebben gevormd, gletsjers) hebben een diversiteit aan bodems teweeggebracht. Je vindt hier met name zandsteen, mergel en klei. Dit heeft allemaal zijn invloed op de wijnen. Zo geven zanderige bodems wat elegantere wijnen met hogere zuren en lager alcohol. Zand met mergel en klei geeft wat lager zuur en meer alcohol, intensiteit en kleur. Mergel geeft meer intensiteit en kleur, lager zuur, meer aardse aroma’s, meer gestructureerde wijnen die langer tijd nodig hebben om op dronk te komen. En tot slotte zandstenen bodems geven wijnen met gemiddelde intensiteit, meer zuur, verfijnde aroma’s, lager alcohol en iets minder structuur.

De proeverij: Barbera wijnen

En inderdaad zijn er duidelijk verschillen in de Barbera wijnen.

Producent: AGOSTINO PAVIA & FIGLI
Barbera d’Asti DOCG “Blina” 2021
Robijnrood medium(-) geur van kersen, rode bessen, iets aards, medium(+) smaak en lengte, hoog alcohol (15%), medium(+) zuur, mooie wijn.

Barbera d’Asti DOCG Superiore “La Marescialla” 2020
Robijnrood medium geur van vanille, gedroogde kersen, iets aards, veel smaak en lengte, hoog alcohol (16%), medium(+) zuur, hele mooie wijn.

Producent: AGOSTINO PAVIA & FIGLI
Monferrato DOC Nebbiolo “Gusten” 2021
Licht Robijnrood medium geur van vanille, rode bessen, kersen, iets aards, bloemen, veel smaak en lengte, hoog alcohol (15,5%), medium(+) zuur, hele mooie wijn,

Producent: BEPPE BOCCHINO
Nizza DOCG “DueLù” 2020 (Nizza is ook van de barberadruif).
Robijnrood medium geur van vanille, rode bessen, iets vanille, kersen, iets aards, medium(+) smaak en lengte, hoog alcohol (16%), medium(+) zuur, hele mooie wijn.

Producent: BOERI VINI
Barbera d’Asti DOCG Superiore “Pörlapà” 2019.
Robijnrood medium geur van vanille, gedroogde kersen, iets aards, veel smaak en lengte, hoog alcohol (15,5%), medium(+) zuur, hele mooie wijn.

Barbera d’Asti DOCG Superiore “Martinette” 2021
9 maanden barrique 2021. Robijnrood, medium(-) geur gedroogde kersen iets tabak en vanille, droog, Medium body medium(+) tannine en zuur, aardige wijn.

Producent: CASTINO
Nizza DOCG “Gemma”. 2020
Robijnrood medium geur iets van vanille, kersen, iets aards, medium(+) smaak en lengte, medium body, hoog alcohol (14,5%), medium(+) zuur, mooie wijn.

Producent: EMANUELE GAMBINO
Barbera d’Asti DOCG Superiore.2021
Robijnrood, medium geurig, gedroogde kersen, aardbei, iets aards, vanille, toast iets tabac, droog, hoog alcohol(15,5), medium(+) body, smaak, lengte en zuur, hele mooie wijn.

Producent: IL BOTOLO
Barbera d’Asti DOCG Superiore 2017
Robijnrood, medium, vanille, kersen, medium dost, droog , medium tannine, medium(+) smaak zuur en lengte, mooie wijn.

Producent: SCARZELLA
Nizza DOCG 2021
Meer dan 70 jaar oude stokken, slechts 500 flessen geproduceerd. Robijnrood medium geur iets van vanille, kersen, aardbei, medium(+) smaak en lengte, medium body, medium alcohol (13,5) medium(+) zuur, heel mooie elegante wijn.

Producent: SERRA DOMENICO
Barbera d’Asti DOCG “La Padrona” 2021
Medium tannine, veel smaak en lengte, medium(+) body medium tannine, hele mooie wijn.

Producent: TENUTA FORESTA
Barbera d’Asti DOCG 2023
1968 zijn wijngaarden aangeplant. Robijnrood, medium geur van kersen, aardbei en iets aards, droog, medium(+) zuur, medium (+) tannine iets grof, medium body, medium alcohol (13,5%), medium(+) lengte iets warmend in de afdronk, aardige wijn.

Producent: TENUTA TENAGLIA
Barbera d’Asti DOCG Superiore “Emozioni” 2018
Robijnrood, medium(+) geurig kersen en vanille, droog, hoog alcohol (14,5%) medium(+) smaak, zuur lengte en body, medium tannine, hele mooie wijn.

Producent: VINCHIO VAGLIO
Barbera d’Asti DOCG “Vigne Vecchie 50” 2021
Meer dan 50 jaar oude stokken, k Robijnrood, medium geurig, kersen wat aards, droog hoog alcohol (14,5%) medium (+) medium (+) smaak medium(-) lengte, elegante wijn alleen wat snel weg.

Producent: VIOTTI VINI
Barbera d’Asti DOCG Superiore “Emozioni” 2018
Robijnrood, medium geurig kersen en vanille, droog, hoog alcohol (14,5%) medium(+) smaak, zuur lengte en body, medium tannine, mooie slanke wijn.

Producent: BEPPE BOCCHINO
Barbera d’Asti DOCG Superiore “Blincin”
Cortese dell’Alto Monferrato DOC “Cadicarassa” 2023, medium(+) geuren, druivig gele appel, sinaasappel schil, droog, medium(+) zuur, medium body, smaak en lengte , leuke wijn.

Andere druivenrassen

wijnen 2e workshop

Uiteraard een wijn van de moscato druif:

Producent: BOERI VINI
Moscato d’Asti DOCG 2022.
Licht roze, geurig, druiven, sinaasappelschil, mandarijntjes, hoog zuur, wat zoet, laag alcohol(5,5%), lichte mouse (snel weg), medium body, veel smaak, leuke wijn.

De cortese:

Piemonte DOC Cortese “L’Òr in Boca” 2020
7 maanden acaciahout. Licht goudgeel. Medium(+) geuren van gele rijpe appel, iets notig, droog, iets drogend, medium body, medium(+) zuur , lengte en smaak, mooie gastronomische wijn.

De mondjesmaat aangeplante albarosso (kruising tussen chatus=nebbiolo di droneo en de barbera):

Producent: VIOTTI VINI
Piemonte DOC albarossa 2017
Robijnrood medium (+) geur iets van vanille, kersen, bramen, medium(+) smaak en lengte, medium body, hoog alcohol (14%), medium(+) zuur, veel drogende tannine, mooie wijn, serieus stevige wijn.

De freisa druif (halfzusje van de nebbiolo)

Producent: IDIVINI
Freisa d’Asti DOC “Cadò dla Tèra” 2019
Robijn/granaat medium geur iets van vanille, tabak, behoorlijk ontwikkeld, droog, medium(+) smaak, war drogende tannine en lengte, medium body, hoog alcohol (14,5%), medium (+) zuur, mooie wijn,

De grignolino (geeft mooie frisse en krachtige wijnen)

Producent: AGOSTINO PAVIA & FIGLI
Grignolino d’Asti DOC 2022
Licht robijnrood, medium (+) geur van rode bessen, rozen, droog, medium body, veel tannine, medium+ zuur, hoog alcohol (14%), mooie wijn krachtige wijn.

Producent: CASCINA VALEGGIA
Grignolino d’Asti DOC 2023 “Adess”
Licht robijnrood, medium geur van rode bessen en kersen, droog, medium (+) smaak en lengte, medium alcohol (13,5%), medium(+) zuur, mooie frisse wijn.

Ten slotte de Ruchè, (kruising tussen croatina en malvasia aromatica di parma).

Ruchè di Castagnole Monferrato DOCG 2020
Licht robijnrood, medium geur van rode bessen en iets rozen bloemen, droog, hoog tannine en alcohol (14%), medium body, best veel smaak en lengte, mooie frisse wijn.

Producent: MONTALBERA
Ruchè di Castagnole Monferrato DOCG “Laccento” 2022
Medium (+) geur van rozen, rode bessen, droog, hoog zuur, medium (+) drogende tannine, medium body, hoog alcohol (14,5%) mooie frisse wijn.

Conclusie

Al met al een mooie proeverij met mooie en krachtige, vaak frisse wijnen die de diversiteit uitdrukken van Monferrato en Asti.

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

 

Registervinoloog Ed Carper was in 2020 ‘Vinoloog van het Jaar’, heeft WSET4 Diploma in de pocket en heeft ook zijn studie Weinakademiker afgerond. Met zijn wijnschool Carper Vinum geeft hij les en organiseert hij tal van proeverijen. Lees hier de artikelen van Ed.

#EdCarper