Graskaas is een seizoensproduct en dus maar een beperkte periode verkrijgbaar. Om dat bijzondere karakter van graskaas te benadrukken hebben boeren, kaasmakers en kaashandelaren afgesproken om van de start van het graskaas seizoen een feestelijk moment te maken. Daarmee wordt een oude traditie in ere hersteld. De verkoop van de echte Hollandse graskaas zal plaatsvinden vanaf maandag 15 mei.

Vier weken na ‘koeiendans’

Graskaas wordt gemaakt van de eerste melk die koeien geven als zij in het voorjaar weer de wei in gaan. Doordat ze dan vers voorjaarsgras eten heeft de melk, en daarmee de kaas, een andere romige smaak. “Dankzij het mooie weer konden de meeste koeien de afgelopen week al naar buiten waardoor het seizoen eerder kan starten dan vooraf ingeschat. Samenwerkende boeren, kaasmakers en kaashandelaren houden de weerkaarten scherp in de gaten om te bepalen wanneer de koeien weer de weide in mogen om van het eerste verse gras van het voorjaar te genieten en dat kan dit jaar dus al vroeg” aldus Rick Brantenaar die als directeur Stichting Foodspecialiteiten Nederland de seizoenstart coördineert.

koeien wei foto Woerden Marketing

Graskaas, zachter en gezonder

Graskaas bevat dus geen gras. Doordat het eerste gras van het voorjaar meer voedingstoffen en vitaminen bevat dan het wintervoer is de kaas smeuïger en zachter dan ‘normale’ jonge kaas. Graskaas is niet vetter dan ‘normale’ jonge kaas, sterker nog, Graskaas bevat bestanddelen zoals meer onverzadigde vetten en bevat meer CLA. CLA, ook wel linolzuur genoemd, werkt cholesterol verlagend, remt de groei van vetcellen en bevordert de vorming van spiercellen. Ook bevat Graskaas een stofje dat het lichaam omzet in vitamine A en is het melkvet extra zacht van structuur.

boerenkaasmarkt foto Woerden Marketing

Nationale Graskaasdag zaterdag 13 mei

In het verleden werd het primeur-moment van Graskaas bij verordening bepaald door het productschap zuivel. Met het wegvallen van het productschap verdween ook het gezamenlijke startmoment van het Graskaasseizoen, maar dat is nu door een vrijwillige samenwerking van boeren, kaasmakers en kaashandelaren weer terug.

Het initiatief wordt wereldkundig gemaakt op zaterdag 13 mei tijdens de 15e editie van de traditionele Woerdense graskaasdag wanneer de historische binnenstad van Woerden volstroomt met kenners en liefhebbers van kaas. Een stoet van klassieke kaasbrikken en tractoren op weg naar de markt trekt veel bekijks en een reuzengraskaas van maar liefs 125 kilo wordt met vereende krachten op het podium getild en voor het goede doel geveild. Door het hele Stadshartcentrum is er een kramenmarkt, vinden er optredens plaats en laten de kaasmeisjes de lekkerste kaas proeven.

Graskaasdag foto Woerden Marketing

De daadwerkelijke start van het graskaas verkoopseizoen is op maandag 15 mei, als alle winkels bevoorraad zijn met de allerlekkerste graskazen.

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

Bron en meer info: Stichting Foodspecialiteiten Nederland

Foto’s en meer info: Woerden Marketing