Dutch Storm is een spicy herbal cocktail die makkelijk te maken is. Het is er een op basis van Hooghoudt Kalmoes Beerenburg en ginger beer. Verfrissend en lekker kruidig!

Worden ook ‘bitters’ weer hip?

Jenever was de laatste jaren een drankje dat nog slechts werd gedronken door de oudere generatie. En dan ook nog eens vooral door de mannelijke helft daarvan. Maar door de Gin & Tonic hype krijgt jenever een facelift en leert de jongere generatie jenever kennen. Én de verschillen tussen de verschillende soorten. Kijk (én proef!) maar eens op het Jeneverfestival in Schiedam. Ook Hooghoudt, Smaakmaker sinds 1888, haakt in op die trend. Het Groningse bedrijf maakt vooral jenever, maar ook likeuren en siropen. Met meer dan 125 jaar smaakontwikkelingen en experimenten maakt Hooghoudt mooie melanges van moutwijn, kruiden, fruitschillen en fruit, geselecteerd op kwaliteit en bij voorkeur uit de buurt.

Beerenburg Authentiek en Zachtbitter 

Ik kreeg drie proefflessen Beerenburg toegestuurd. Ik ben niet zo ‘van de kruidenbitters’, maar deze in de stoere flessen zijn best leuk. En lekker. De Authentieke Beerenburg ligt, volgens de makers het dichtst bij de receptuur van de allereerste Beerenburg. Een stevige bitter met 74 kruiden, getrokken op Hooghoudts beste jenever. Rijk en puur van smaak. Om zo van te genieten, maar ook ideaal om te mixen met frisdranken.
De Zachtbitter Kruiden&Honing is een volle, kruidige bitter met 53 kruiden, ook getrokken op Hooghoudts beste jenever. Deze ‘likeur onder de bitters’ is honingzacht van smaak en daardoor heel toegankelijk. In het recept wordt heidehoning gebruikt. Zeer geschikt in of naast warme dranken als koffie en chocolademelk. Én een heerlijk ‘medicijn’ bij keelpijn of een griepje.

Kalmoes Beerenburg voor de Dutch Storm 

Kalmoes Beerenburg is een krachtige bitter, gemaakt met maar liefst 77 kruiden en (wederom) de fijnste jenever van de familiedistilleerderij. De smaak is zacht en puur door het karakter van de kalmoeswortel. Deze ontdekking van Hero Jan Hooghoudt is zijn eigenzinnige variant op de originele Beerenburg-receptuur. Door de zachte smaak is Kalmoes Beerenburg zeer geschikt om puur van te genieten. Hooghoudt is de eerste distilleerderij die deze plant, met zeer zachte wortels, laat trekken op jenever. De kalmoeswortel wordt daarnaast ook voor culinaire toepassingen gebruikt en er wordt binnen verschillende culturen een geneeskrachtige werking aan toegeschreven.

Hooghoudt_zachtbitter_klein Dutch Storm

Dutch Storm, het recept

Eigenlijk is deze Kalmoes Beerenburg best handig om in huis te hebben: in de winter drink je hem zo om een beetje op te warmen en het hele jaar door maak je er deze lekkere Dutch Storm cocktail mee. De zacht-bittere kruidigheid samen met de ‘pit’ van het gemberbier: ik vind hem heerlijk!

Wat je nodig hebt voor de Dutch Storm cocktail:

 • 40 ml Hooghoudt Kalmoes Beerenburg
 • 80 ml gingerbeer (ik gebruikte die van Loopuyt)
 • 1/2 el vers geperst citroensap
 • schijfje Limoen voor de garnering
 • ijsblokjes
 • longdrinkglas
 • roerstaafje

Hoe je de Dutch Storm maakt: 

 • vul een longdrink glas met veel ijs
 • schenk eerst de Kalmoes Beerenburg over het ijs
 • voeg het gingerbeer toe
 • doe het citroensap erdoor en roer even voorzichtig door
 • garneer je glas met het schijfje limoen en geniet ervan!

Kalmoes Beerenburg Dutch Storm 2

LINKS:
www.hooghoudt.nl 

Meer cocktails op deze website? Klik hier! 

Geen enkel culinair nieuwtje of cocktail missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!