Ontwikkelingen binnen de wijnindustrie nemen soms bijzondere vormen aan: blauwe wijn, natuurwijn, cannabiswijn, hagel, global warming, Chinese koopmanie. Dankzij legalisatie in Californië zijn er nu ook wijn-cannabis pairings. Als importeur van Duitse kwaliteitswijnen verdiepte Arthur Heine zich in deze nieuwe vorm van wijnpositionering. Op zondag 24 juni plaatste hij zijn wijnen naast passende gerechten en biologisch geteelde cannabis. Titia Boxma* was er voor Anne-Wies.NL bij.

High aan tafel?

Cannabis Cannabis plant wijn en CannabisDe wijn, spijs en cannabis proeverij vond plaats in brouwerij, proeflokaal en distilleerderij  de Schans in Uithoorn en werd georganiseerd door Arthur Heine van Heine & Essenius Wijnkoperij. De gerechtjes werden bereid door de chef kok van restaurant Hertog Jan op ’t Water uit Uithoorn. Of ik er ook high van zou worden? Ik moest tenslotte nog met de auto weer terug naar huis. Dit was echter niet het geval. De verschillende soorten  cannabis worden op een lage temperatuur in een Vaporiser verdampt en geven wel de geuren maar niet de andere effecten die je bij een joint wel heb.

Cannabis infused Sauvignon Blanc

Het idee voor een deze combinatie komt uit Amerika waar sommeliers de smaken van verschillende cannabissoorten en goede wijnen proberen samen te brengen of te contrasteren. In  Californië vind je onder meer Rebel Coast Winery, een wijngaard die zelfs cannabis infused Sauvignon Blanc maakt. Er zit geen alcohol in het drankje, maar elke fles bevat wel 16 milligram THC, het stofje waar je stoned van wordt. 

Gemeenschappelijke aroma’s  

Cannabis en wijn hebben een aantal aroma’s gemeenschappelijk. Dankzij terpenen en andere substanties delen wijn en cannabis een complex pallet aan geuren en smaken. Bijvoorbeeld limoneen, een planteneigen stof die voor een citrussensatie zorgt, alfa-pineen (dennen en rozemarijn), myrceen (tropische vruchten), linalool (bloemen) en caryofylleen (peper en kruidnagel). Het samenvoegen van fruitige, aardse of zure cannabisstrains en de juiste rode of witte wijn én de overeenkomstige smaken in een gerecht, kunnen een bijzondere ervaring opleveren.

Shiva Skunk cannabis, Sekt en gazpacho

We proeven eerst de Shiva Skunk met Kreuzberg Sekt Brut Blanc de Noir en een glaasje gazpacho. Deze wijn van VDP Weingut Kreuzberg uit de Ahr is gemaakt van 100% pinot noir en een aangename verfrissende mousserende wijn om mee te beginnen. Het is even wennen aan de combinatie met eerst een snuifje, dan een slokje wijn en de combi snuif, soep, wijn. Volgens Arthur is het gemeenschappelijke aroma in deze combinatie het terpeen myceen van (tropische) zoete vruchten. Geen 1 en 1 = 2 maar wel 1 en 1 = 3.

Cannabis wijn en gazpacho

Sekt, cannabis via de ‘vaporisor’ en gazpacho

Zeeduivel, Riesling en cannabis Silver Haze

De volgende combi is de biologische Silver Haze met Kreuzberg Riesling 2016 en zeeduivel in citroen met zeekraal en roze pepertjes op het menu. Het limoenachtige aroma (limoneen) uit deze cannabis zou moeten aansluiten bij de aanwezige zuren in deze wijn. De in zuur gegaarde zeeduivel zorgt voor de derde dimensie. Prima Riesling met inderdaad lekkere zuren. Ik vond helaas de geur van de Silver Haze best dominant waardoor de combinatie voor mij niet werkte.

Zeeduivel Cannabis en Riesling

Vitello, Cabernet en Critical Skunk cannabis 

We vervolgen met Critical Skunk, zon- en houtgerijpt en Kreuzberg Casablanca 2016 met vitello tonnato. De wijn wordt gemaakt van ooit illegaal aangeplante cabernet sauvignon en heeft een houtrijping van 19 maanden op Frans eiken vaten. Gemeenschappelijke terpenen zijn hier myrceen ( fruit), kamfeen (hout) en limoneen (citrus). Ik vind dit de beste combinatie en met name de rokerige tonen vind je in alle drie de onderdelen terug.

Cannabis Vitello en Cabernet

We sluiten de middag af met  met aardbeien, munt en mascarpone en een Riesling Sekt.

Cannabis, wijn en spijs: verrassende combi’s

Een bijzondere middag met prima wijnen, lekkere gerechtjes en verrassende combi’s. Arthur organiseert op zondag 23 september weer een nieuwe proeverij in de Schans.  Dan wordt er ook cannabis in de gerechten verwerkt. Inschrijven kan via info@schansbier.nl. Ik ben heel benieuwd of dit een nieuwe rage gaat worden in Nederland!

LINKS:

*Dit artikel is geschreven door Titia BoxmaTitia is vinoloog, wijndocent en dol op wijn/spijs én bier! Met haar bedrijf Key to Wine verzorgt ze wijncursussen, proeverijen en workshops in Leiden of op locatie. Meer weten?  Kijk op haar website www.keytowine.nl

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#titia