Riesling is de spannendste druif van Duitsland en wordt niet voor niets de koning onder de witte druivenrassen genoemd. Er is geen druif die zo veelzijdig is. Van riesling kunnen veel verschillende wijnstijlen worden gemaakt, van mousserend tot stil, van beendroog tot mierzoet, met of zonder botrytis.
De smaak van Riesling weerspiegelt bovendien het terroir waar de druif groeit. Bij een bodem van leisteen kan de wijn rokerige tonen hebben, terwijl andere bodemsoorten voor meer bloemige of kruidige aroma’s zorgen. Ook kunnen de meeste Riesling wijnen vanwege hun structuur enorm goed ouderen. Dit alles zorgt voor een enorme variëteit in het glas. En al deze variëteiten van Riesling stonden eind maart op de proeftafel in Antwerpen: van Gutswein tot Grosses Gewächs, van droog tot edelzoet, van recente jaargangen 2021 en 2022 tot gerijpte jaargangen. Kortom, een walhalla voor liefhebbers van Duitse Riesling wijnen. En die waren dan ook in groten getale aanwezig.
Tijdens dit wijnevent, georganiseerd door Langbeen Duitse Topwijn, was het Crown Plaza hotel in Antwerpen gedurende één weekend het walhalla voor liefhebbers van Duitse Riesling wijnen.
Om het 30-jarig bestaan van het bedrijf te vieren hadden François Langbeen en Hilde Jonckheere 39 topwijnhuizen uitgenodigd, de absolute top van de Duitse wijnbouw. Een unieke gelegenheid om de wijnmakers te ontmoeten en om zo’n 280 wijnen te proeven. Wijnen gemaakt van riesling vormden de hoofdmoot, maar ook wijnen van andere druivenrassen stonden op de proeftafels, zoals chardonnay, pinot blanc, silvaner en spätburgunder. Angelique Meulendijks* was erbij en doet verslag voor www.anne-wies.nl.
Het was moeilijk om te kiezen want er stonden zoveel mooie wijnen op de proeftafels, maar hieronder haar favorieten:
Mosel Riesling van Schloss Lieser
Thomas Haag kocht samen met zijn vrouw Ute in de jaren ’90 het verwaarloosde wijngoed Schloss Lieser. Dit wijngoed, dat naast het sprookjesachtige kasteel Schloss Lieser ligt, heeft 26 hectare van de beste riesling wijngaarden aan de Moezel. Tegenwoordig behoort dit wijngoed tot de top wijnhuizen van de Moezel. Bij dit sympathieke echtpaar proeven we eerst drie droge Rieslings uit 2021 – jaargang 2022 is nog bezig met de vergisting; Haag gebruikt alleen natuurlijke gisten tijdens het wijnmaakproces. We starten de proeverij met de Gutswein Schloss Lieser en gaan via Ortswein Heldenstück naar Grosses Gewächs Wehlen Sonnenuhr. Daarna de ‘fruchtige’ Rieslings jaargang 2020, de Kabinett, de Spätlese en de edelzoete Auslese, allen van de beroemde Grosse Lage wijngaard Wehlen Sonnenuhr.
Mooie balans tussen zoet en zuur bij Zilliken, Saar
Weer zo’n sympathiek echtpaar achter de proeftafel. Volgens Riesling Fellow Albert de Jong moet ik hier absoluut de Riesling proeven. Wat een ontdekking! Volgens Dorothee en Philipp Zilliken hebben de Rieslings uit de Saar meer zuren en daarom is de restsuiker belangrijk voor de balans in de wijn. En die mooie balans tussen zoet en zuur zit in alle wijnen van Zilliken, wat de wijnen levendig en speels maakt en een feest om te proeven. We proeven de droge Rieslings, van Gutswein Zilliken en Ortswein Saarburg en Alte Reben 2020 tot en met Grosses Gewächs Rausch, jaargang 2018. Alte Reben zijn hier ook echt oud: de druivenstokken zijn meer dan 150 jaar oud! Daarna de ‘fruchtige’ Rieslings: Grosse Lage Rausch Kabinett en Spätlese 2020 en we sluiten af met een rijpere jaargang: een Riesling Grosse Lage Rausch Auslese uit 2009! Doordat de wijn gerijpt is, staat het zoet minder op de voorgrond en smaakt de wijn droger dan je zou verwachten gezien het restsuikergehalte. Philipp vertelt dat dit komt omdat de suikerketens door de leeftijd langer zijn geworden. De complexiteit en de frisheid van deze wijn uit 2009 laat het rijpingspotentieel van de riesling druif goed zien.
Traditie bij J.B. Becker, Rheingau
Bij de kleurrijke Hans-Josef Becker van J.B. Becker uit de Rheingau komen we twee keer terug. Tijdens de eerste ronde proeven we de droge Rieslings: Riesling Eltviller Rheinberg Kabinett-trocken 2020, Riesling Wallufer Walkenberg Spätlese-trocken 2019 en Riesling Wallufer Oberberg Auslese-trocken 2020. Deze Rieslings zijn droog van stijl; de restsuikers zijn grotendeels vergist. In een tweede proefronde proeven we de twee Pinot Noirs: Pinot noir Spätlese-trocken 2015 Eltviller Rheinberg en Pinot noir Spätlese-trocken 2019 Walluf Walkenberg. Krachtige wijnen met rijp fruit door de late oogst. Aan het eind heeft Hans-Josef nog een verrassing voor ons en tovert hij de Riesling Wallufer Berg Bildstock Kabinett 2018 tevoorschijn. Toch nog een zoete stijl wijn. Zelfs deze wijn smaakt droger dan ik had verwacht. De sympathieke Hans-Josef vertelt dat J.B. Becker in 2003 het eerste wijngoed ter wereld was met een glazen dop (Vino-lok) op de wijnfles in plaats van een kurk of schroefdop. Hij vindt de Vino-lok de perfecte flesafsluiting en wil nooit iets anders meer.
Mineraliteit bij Gunderloch, Rheinhessen
Bij Johannes Hasselbach, de jonge wijnmaker van wijngoed Gunderloch die het wijnmakersvak heeft geleerd van zijn ouders, proeven we de Rieslings van de beroemde Roter Hang in Rheinhessen. Deze heuvel met een bodem van rode leisteen geeft mineralige tonen aan de wijn. We proeven achtereenvolgens Riesling Gutswein 2021 vom Roten Schiefer, Erste Lage Nackenheim 2021, twee jaargangen Grosses Gewächs Rothenberg 2021 en 2017 en de zoetere Riesling Gutswein Jean Baptiste uit 2021. Naast Riesling heeft de wijnmaker ook een Gutswein van Sauvignon Blanc en een Gutswein van Pinot Gris meegenomen. In alle wijnen valt de frisheid en de mineraliteit op.
Grote wijnen en grote flessen bij Hans Wirsching, Franken
Hans Wirsching uit Franken staat bekend om zijn wijnen gemaakt van de silvaner druif. De familie Wirsching maakt al generaties lang wijn en is aangesloten bij de VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter), een vereniging die hoge eisen stelt aan de kwaliteit van de wijnen van de aangesloten wijnboeren. We proeven achtereenvolgens verschillende Silvaners: de Ortswein Iphöfer, de Erste Lage Iphöfer Kalb uit 2019, de Erste Lage Iphöfer Kronsberg-Alte Reben uit 2021 en de Grosses Gewächs Iphöfer Julius-Echter-Berg uit 2019. Naast de verfijnde, mineralige smaak van de wijnen valt direct de speciale vorm van de fles op: deze zogenaamde ‘Bocksbeutel’ fles is typisch voor Franken. Oenoloog Uwe Matheus van Hans Wirsching is fan van de ‘Bocksbeutel‘ en heeft ze in alle soorten en maten, van klein (0,375 liter) tot groot (3 liter) flessen. Als afsluiting proeven we een edelzoete Beerenauslese gemaakt van silvaner: Silvaner Iphöfer Julius-Echter-Berg 2018. De druiven hadden dat jaar weinig botrytis en de wijn heeft een frisse smaak van tropisch fruit.
De perfecte Pinot Noirs van Jean Stodden, Ahr
Jean Stodden is het top wijnhuis uit de Ahr, een wijngebied dat bekend staat om zijn rode wijnen van spätburgunder. Bij Jean Stodden wordt de voorkeur gegeven aan de Franse naam voor deze wijn: Pinot Noir. Op de proeftafel staan 5 verschillende Pinot Noirs, van Gutswein J en JS jaargang 2021, tot Erste Lage Rech uit 2021 en 2018 en Grosses Gewächs Herrenberg, jaargang 2018. Achter de proeftafel staat Alexander Stodden, de huidige wijnmaker en 5e generatie Stodden. Ondanks de moeilijke tijd die de Ahr achter de rug heeft door de overstroming, zijn de wijnen van topkwaliteit: verfijnd en elegant met de nodige frisheid door de aanwezige zuren.
Nelles, sinds 1479 wijnmaker in de Ahr
Ook bij Philip Nelles doen we een rondje pinot noir. Van Gutswein Ruber en Ortswein Nelles naar de Grosses Gewächs Landskrone en Burggarten, beide jaargang 2020. De wijnen van Nelles hebben veel fruit, zijn krachtig en rijpen op barriques. Uiteraard proeven we ook de eerste wijn die Philip na zijn studie en stages gemaakt heeft: Pinot Noir 1 Ahr. De wijn is een blend van de beste druiven van de Grosse Lagen Sonnenberg en de Landskrone. Gerijpt in barriques van deels nieuw hout. Het jaartal 1479 op het etiket van de Nelles wijnen refereert naar het 1e jaar waarin het wijngoed genoemd wordt; dit wijngoed bestaat al langer dan 500 jaar!
Ontdekking van de Pinot Meuniers van Schlör, Baden
Wat een drukte bij deze proeftafel. Het is duidelijk dat de Belgische klanten van Langbeen Duitse Topwijn de wijnen van Konrad en Monika Schlör kunnen waarderen. We proeven de rode wijnen en beginnen met de drie Pinot Noirs: Ortswein Reicholzheim 2019, Erste Lage First 2019 en Grosses Gewächs Oberer First 2019. De rode wijnen die echter de meeste indruk op mij maken zijn de wijnen gemaakt van schwarzriesling (pinot meunier), met als favoriet Pinot Meunier Erste Lage First 2020 en Pinot Meunier Erste Lage Fyerst 1476 uit 2017. Krachtige, kruidige rode wijnen met structuur.
Over Langbeen Duitse Topwijn
Langbeen Duitse Topwijn is gevestigd in Brugge, België en sinds 1992 specialist in Duitse wijn van topkwaliteit. Het assortiment omvat topwijnen van meer dan 45 wijnbouwers uit 10 wijngebieden in Duitsland. De wijnen zijn te bestellen in de webwinkel van Langbeen Duitse Topwijn: www.riesling-pinot.com.
Geen enkel culinair nieuwtje missen?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
*Registervinoloog® en marketeer Angelique Meulendijks helpt horeca ondernemers bij het centraal stellen van wijn binnen hun horeca concept. Daarnaast organiseert zij wijn(-spijs) proeverijen voor bedrijven en particulieren. Lees hier de artikelen van Angelique.
#angeliquemeulendijks
Geef een reactie