De RieslingWeeks komen er weer aan! Van 1 t/m 17 juni 2018 staat Duitse Riesling centraal in tal van restaurants, café’s en wijnwinkels. Riesling is wereldwijd dan wel een van de bekendste druivenrassen, de wijn die ervan wordt gemaakt kennen veel mensen nog niet . Tijd om daar eens verandering in te brengen want… RIESLING ROCKS! Welke is jouw favoriet?

Riesling, een aromatische druif

De rieslingdruif is klein, heeft een harde schil en groeit in dichte trossen. Hij heeft van nature een hoge zuurgraad en rijpt langzaam. Daardoor voelt zich het best in wat koelere wijngebieden. Het lange groeiseizoen maakt het namelijk mogelijk zijn zuren wat af te bouwen en zijn aroma’s volledig tot ontwikkeling te laten komen. Want een aromatische druif, dat is deze koning onder de witte druiven zeker! Perzik, citroen, limoen, en tropisch fruit, acaciahoning, hooi, munt, ananas, viooltjes, amandel, petroleum en boenwas zijn slechts enkele aroma’s die je in Rieslings kunt tegenkomen.

Riesling druiventros RieslingWeeks

Waar voelt riesling zich lekker?

Afhankelijk van het ‘terroir’ geeft de rieslingdruif heel verschillende wijnen. De ligging van de wijngaard is heel belangrijk. Riesling geeft de voorkeur aan steile, stenige hellingen langs rivieren. Daar is, naast de reflectie van de zon op het water, de expositie ten opzichte van de zon het best. In de stenige bodem wordt bovendien de warmte overdag opgeslagen waar de druivenstokken in de koude nachten kunnen profiteren.

Leisteen bodem RieslingWeeks

Riesling, een kameleon

Rieslingwijnen zijn er dus in allerlei soorten. Door hun hoge zuurgehalte kunnen ze goed ouderen. Er zijn dus frisse jonge Rieslings met heel veel tropisch en/of citrusfruit. Maar er zijn ook heel oude Rieslings waar de ‘petrol’ tonen het fruit overheersen. Rieslings van een bodem van leisteen hebben weer veel minerale componenten. En vuursteen, dat proef je ook vaak terug. Kortom: het wordt tijd al die smaken eens te ontdekken. En weet je wat nou zo leuk is? Van 1 t/m 17 juni kun je ze tijdens de RieslingWeeks (her-)ontdekken! Want dan staan Duitse Rieslings in heel veel restaurants en winkels in de spotlight!

Van-Volxem-Saar-Riesling (1) RieslingWeeks

Riesling in Duitsland

In Duitsland vind je namelijk een grote verscheidenheid aan prachtige Rieslings. Van droog tot zoet, van fris tot ‘belegen’, van elegant tot stoer en alles daar tussenin. Riesling staat in alle Duitse wijngebieden aangeplant. In de afgelopen 20 jaar is de aanplant van riesling in Duitsland met zo’n 5000 hectare toegenomen. Het totale areaal aan rieslingdruiven  beslaat inmiddels een oppervlakte van ruim 21.000 hectare, circa 20% van de totale druivenaanplant. Daarmee is het de meest aangeplante druif in Duitsland. Het meest staat hij aangeplant in de Moezel, de Pfalz en Rheinhessen. In de Rheigau is het de belangrijkste druivensoort. Daar beslaan de rieslingstokken bijna 80% van het totale wijngaardareaal. Een synoniem is de rheinriesling. Maar pas op, met de welschriesling heeft hij niets te maken!

ürzig Mosel Vineyards Sachsen Wine Germany Moezel Riesling

Riesling is King tijdens de Riesling Weeks!

Riesling is King kroon karton

Diner met Duits wijnarrangement

Tijd dus om Duitse Rieslings weer eens in de spotlight te zetten! Bij de restaurants die deelnemen aan de RieslingWeeks kun je genieten van een fantastisch 3-gangen menu inclusief Duits wijnarrangement voor € 45,- (sterrenzaken + € 10,00 per ster). Benieuwd wat jouw favoriete chef-kok en sommelier voor je bedacht hebben? De deelnemende restaurants en hun persoonlijke Rieslingmenu vind je op www.heerlijk.nl/rieslingweeks.  Via deze link kun je ook reserveren.

De RieslingWeeks thuis vieren?

Liever thuis genieten? Ook wijnwinkels in het hele land voeren van 1 t/m 17 juni speciale acties met Duitse wijn. In veel winkels kun je wijnen proeven en de zorgvuldig samengestelde proefpakketten met Duitse Rieslings extra voordelig aanschaffen. Om thuis op je gemak je favoriete Duitse Riesling te ontdekken. Kijk voor deelnemende wijnwinkels www.heerlijk.nl/rieslingweeks.

LINKS:

Kijk ook eens op Duitsewijn.nl!

Lees hier over de Riesling van Von Volxem
Een recept voor zalm met een fijne Riesling? Klik hier

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit bericht is tot stand gekomen i.s.m. Duitsewijn.nl