Dry January was de aanleiding voor wijnimporteur Delta Wines om in samenwerking met Pitch-PR een event te organiseren over alcoholvrije wijnen en spirits. De presentatie en begeleiding van de (blind) proeverij van 9 wijnen was in handen van wijnjournalist Esmee Langereis.
Ed Carper* schreef een verslag.

Voor de presentatie proeven we eerst een cocktail, of eigenlijk twee. De eerste (Blood Orange) is er een op basis van tonic, dus wat bitter, zoet, iets fruitig en wat kruidigheid.  Een tweede cocktail (Cape Citrus) is op basis van citroensap en honing; een fris drankje. Beide zijn van Abstinence. Geen onaardige drankjes.

Abstinence aperitif alcoholvrij

Mindful drinken

Het eerste deel van de presentatie betreft de situatie in de UK. De eerste dry January was in de UK in 2011. Esmee vertelt dat ze aan ‘mindful drinken’ doet, wat voor haar staat voor bewust beperkt drinken. Ze is daarom ook een nieuw platvorm begonnen: whattodrink.nl om te onderzoeken wat er nog meer is. De website staat nog in de steigers en is dus nog wat beperkt. Er staan wel alvast wat tips voor alcoholvrije drankjes.

De wens om alcohol te verminderen neemt toe. Bewustwording van alcoholvrije producten is enorm toegenomen, in de UK van 7% naar 95%.

Waarom neemt alcoholvrij toe?

 • Gevolgen vermijden van te veel drinken.
 • De smaak (ja daar kan je over twisten).
 • Gezonde levensstijl; inname verminderen, controle over het lichaam behouden.

Op dit ogenblik is 2% van alle drank alcoholvrij. Maar is wel een groeiende markt. Wijn (5%) groeit sneller dan bier (ruim 60%).

Trends in alcoholvrij:

 • Aperitief is hot.
 • Ready to drink.
 • Drinks with benefits (probiotica, cbd, proteïnen).
 • Mood altering products (THC, adaptogen).
 • Fysieke alcoholvrije winkels en sober bars.

Vraag naar alcoholvrij groeit

Resultaten van een enquête van Delta Wines laten de volgende cijfers zien. Van de respondenten ziet 54% de vraag naar alcoholvrij groeien, 65% vraagt ernaar. De vraag is vooral onder de doelgroep vrouwen tussen de 20 en 40 jaar en met name in de Randstad. 45% vindt dat de kwaliteit toeneemt, vooral in  mousserend. Twijfels: vertrouwen in kwaliteit is laag, haters blijven haters. 2% wereldwijd gaat wel over een markt van 11 miljard euro!

De ‘termen’

 • Alcoholvrij is tot 0,5%.
 • Alcoholarm is tot 1,2%.
 • No alcohol is < 0,5
 • Low alcohol : < 3,5% voor bier en < 7,5% voor wijn en <30% voor spirits.

Esmee schenkt wijnen Dry January

De no/low blindproeverij

Wijn 1 : Kolonne Null Verdejo
Licht citroengeel muffig fruit in de neus. Bitter in de smaak licht zoet, vaag fruit iets van beurse appel, perzik en grapefruit, iets filmend met een lichte body. Snel weg.

Wijn 2: Kolonne Null Riesling
Citroengeel, vage neus van kruisbessen. Heel bitter en bijtend zuur beetje appel en meloen , zoet, lichte body.

Wijn 3: SinZero Chardonnay
Goudgeel, zwoel neus van perzik , rare bijsmaak beetje chemisch ook bitter iets meer body.

Wijn 4: Druivensap met zwarte bessen 
Geen wijn dus, deze, maar een puur vruchtensap.
Lichtrood, iets troebel, heel fruitige neus van aardbei, framboos, zoete druivensap als smaak, op zich een fijn drankje en fris en geen tannine.

Wijn 5: Kolonne Null Cuvee no2
Spaanse blend (tempranillo licht rood, ingetogen, een wat schrale zure wijn (beetje thee achtig) samen met een gepocheerd ei smaakt ie al een stuk beter.

Wijn 6. SinZero Cabernet Sauvignon
Medium rood, cassis en bosbessen in de neus, zacht medium body, redelijke structuur, iets zoet, past dan weer niet zo goed bij het eitje.

Wijn 7: Kolonne Null Sparkling 
Licht citroengeel mousserend, groene appel in geur, iets zoet frisse appel in de smaak, aardig drankje.

Wijn 8: Toso Sprintoso Moscato d’Asti
Een ‘gewone’ Moscato, dus met alcohol.
Strogeel, mousserend, heel zoet iets bitter frisse appel en druivig, Aardig, mij iets te zoet.

Wijn 9: Sinzero Brut
Goudgeel, iets perzik , wel zoet maar iets droger ook wat thee-achtinge structuur lychee in smaak.

Alcoholvrije wijnen Delta

Lastig vergelijken

Alcoholvrije wijn is wijn waaruit de alcohol onttrokken is. Dit gaat gepaard met het verwarmen van het product wat de aroma’s niet ten goede komt. Dit geeft toch een beetje weeïg aroma. Alcohol is een belangrijk component wat de body, structuur en complexiteit ten goede komt. De producten zijn dan ook lastig te vergelijken. Alcoholvrije wijn is dan ook niet iets waar mijn hart nu sneller van gaat kloppen, maar ik kan me voorstellen dat het een goed alternatief kan zijn en zeker mogelijkheden van combineren met spijzen heeft. Het proces, wat eigenlijk in eerste instantie bedoeld was om de zuivere alcohol uit de wijn te halen, zal gerust nog kunnen worden verbeterd, zodat er in de toekomst de aroma’s wat minder geweld aan wordt gedaan.

Over Kolonne Null

Kolonne Null staat voor kwaliteit, plezier en stijl. Dit wijnhuis heeft een verscheidenheid aan niet-alcoholische wijnen en sprankelende variaties, die zijn ontwikkeld en gecoproduceerd met bekroonde internationale gezinswijngaarden. Dit Duitse merk biedt inmiddels verschillende wijnen, waaronder mousserende versies.

Over SinZero

SinZero, of met de nadruk op SinZero, is een wijnbedrijf uit Chili dat zich helemaal heeft gespecialiseerd in het de-alcoholiseren van wijn. SinZero biedt een reeks aan alcoholarme wijnen inclusief een mousserende rosé.

Over Abstinence

Abstinence is een Zuid-Afrikaans non-alcoholisch spirit & dranken brand met een portfolio van complexe, geraffineerde non-alcoholische spirits en aperitieven gemaakt met een mix van planten en kruiden door middel ambachtelijke hydro-distillatie. In hun assortiment hebben zij momenteel twee witte spirits, een donkere en twee aperitieven.

Over Delta Wines

Delta Wines is een internationaal georiënteerde marktspeler in wijn, met een belangrijke rol op de Nederlandse markt. Delta Wines omvat zeven autonome bedrijven met één backoffice in Waddinxveen, Nederland en is de grootste wijnimporteur in Nederland. Het bedrijf omvat een jong en ambitieus team met een groot onderscheidend vermogen. Onze verschillende werkmaatschappijen sourcen hun wijnen wereldwijd en leveren zowel aan detailhandel als groothandel, traditionele vakhandel, taxfree, online en export. La Source is onderdeel van Delta Wines en legt zich geheel toe op alcoholvrije wijnen en -gedestilleerde dranken.

www.deltawines.eu

 

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

 

 

*Registervinoloog Ed Carper was in 2020 ‘Vinoloog van het Jaar’, heeft WSET Diploma in de pocket en heeft ook zijn studie Weinakademiker afgerond. Met zijn wijnschool Carper Vinum geeft hij les en organiseert hij tal van proeverijen.