Heel eerlijk, ik* doe zelf niet mee aan Dry January. Gematigdheid heel het jaar door past me beter. Zo drink ik bijvoorbeeld niet als ik de volgende dag moet werken en vind ik het eigenlijk wel lekker om de BOB te zijn. Gaat de wekker de volgende ochtend vroeg, blijf ik ook liever nuchter. En een kind van net één is ook best een goede stimulans om niet te drinken. Die houdt immers geen rekening met of jij een kater hebt of niet.

Desalniettemin vind ik dat het een initiatief is wat voor veel mensen verhelderend kan werken. Het schijnt zelfs zo te zijn dat deelnemers een half jaar later gemiddeld een derde minder drinken.

Sinds mijn zwangerschap en de daarop volgende borstvoedingsperiode ben ik extra geïnteresseerd in het steeds groter wordende aanbod alcoholvrije alternatieven en is een zoektocht naar lekkere alcoholvrije wijn begonnen. Je wil toch een beetje leuk blijven drinken en op water ben je soms ook uitgekeken. Daarom vandaag mijn favorieten onder elkaar.

Laat ik beginnen te zeggen dat een favoriete alcoholvrije wijn benoemen best lastig is. Want hoewel het inmiddels best booming business te noemen is, haalt alcoholvrije wijn het op alle vlakken nog niet bij alcoholvrij bier. Zowel qua structuur als qua smaak is er nog veel ruimte voor verbetering. Mijn zoektocht valt niet mee.

Alcoholvrij  bubbelen

Wat ik wél vind werken, zijn alcoholvrije bubbels. De bubbels zorgen voor structuur en daarom zijn er inmiddels best wat wijnhuizen die er verdienstelijk eentje produceren. Mijn favorieten, waar je best iemand mee kan neppen weet ik uit ervaring, zijn die van Pasdutout, Eins Zwei Zero van Leitz en Kolonne Null.

Als je dan toch… 

We blijven even bij Weingut Leitz. Als je dan toch echt een stille wijn wil drinken en ook nog eens een rode, zou ik de Zero Point Five Pinot Noir van ze aanraden. Deze was voor mij echt een openbaring. Structuur is vaak een probleem in alcoholvrije wijn. Vaak is het of flinterdun of hebben ze er een dusdanige portie hout tegenaan gegooid dat je niets anders meer proeft. Omdat pinot noir van zichzelf een druif is met een soepele structuur, is een deel van het probleem al getackeld.

Maar Marloes, 0,5% alcohol is toch niet helemaal alcoholvrij? Nee, klopt. Maar omdat een banaan die een week op de fruitschaal ligt toch al gauw 0,3% bevat en een flinke broodmaaltijd qua gisting in je maag ook die kant op gaat, houdt de Europese wetgeving 0,5% als maximum aan als alcoholvrij. Maar die paar tiende punt procent, kunnen wel voor een enorm structuur en smaakverschil zorgen.

Chateau del Ish

Misschien is het vloeken in de kerk voor je, maar in de zomer ben ik best wel fan van spritzer, een deel wijn met een deel bruiswater. Water bij de wijn dus. Chateau Ish heeft een alcoholvrije in een blikje en die is gewoon echt lekker. Moet je het zien als wijn? Nee, zou ik niet doen. Moet je het zien als een heel fijn verfrissend drankje in de zomerzon? Zeker weten!

Veel borrelplezier en, mocht je het nodig hebben, veel succes met Dry January!

*Balancerend tussen borstvoeding en Beaujolais schrijft Marloes Veerkamp over wijn en weinig tot geen alcohol. Op haar Instagram account  @wijnenweinig schrijft ze stukjes over alles wat ze hierover proeft, leert en ontdekt. Lees hier de artikelen van Marloes.

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#marloes