Mathijs Vrieze portretTV-Chef, kookboekenschrijver en receptenontwikkelaar Mathijs Vrieze is een echte asperge ambassadeur. Hij opende niet alleen al enkele jaren op rij het aspergeseizoen, ook ontwikkelde hij een paar leuke en lekkere recepten met het Hollandse goud. Zoals dit recept van gegrilde witte asperges met notentapenade. De wijn erbij? Ik koos vandaag niet 1, maar 3 Sauvignon Blancs! 

Asperges in de grillpan of op de bbq

Mathijs is, net als ik, dol op verse Hollandse witte asperges. Vanwege de smaak, maar ook omdat ze er maar een korte periode zijn. Een échte seizoensgroente dus. Van deze gegrilde asperges kun je gewoon zo genieten, maar ook als groentegerecht bij vis, vlees, kip of een vegetarische variant daarvan serveren. Grillen kan in een grillpan, maar natuurlijk ook op de bbq als die bij mooi weer toch aan staat. De asperges kook je even voor. Doe dat vooral niet te lang! (Mathijs adviseert in dit recept max 2 min.). Door de asperges beetgaar te koken houden ze een mooie bite en door ze te grillen geef je ze een extra intense smaak.

Drie x Sauvignon Blanc bij asperges 

Sauvignon Blanc is een druivenras dat veel verschillende stijlen kent, maar meestal geeft ze wijnen die fris en een beetje ‘grassig’ zijn. De een is wat uitbundiger, exotischer, de ander wat strakker en groener. Deze drie zijn ook verschillend, maar passen alle drie goed bij de gegrilde witte asperges met notentapenade van Mathijs Vrieze. Door hun frisheid bij de appel, kappertjes en asperges in de notentapenade, door het  ‘zoet’ en lichte bittertje bij de asperges en de noten. Kies maar uit welke Sauvignon Blanc jij het lekkerst vindt!

1) Radicini Sauvignon Blanc, Moldavië, Codru

“Radacini in een vooraanstaande producent in Moldavië. Zij produceren moderne wijnen met veel fruit en karakter. De historie van wijnbouw in Moldavië gaat terug tot in de Romeinse tijd. Het zijn vervolgens de Moldavische heersers die nieuwe druivenrassen introduceren en via het Russische rijk komt de Moldavische wijnbouw verder tot ontwikkeling. Daar waar de wijnen vroeger als een trofee werden ingezet ter beloning van de krijgsheren op het slagveld zijn het vandaag de dag modern gemaakte wijnen van internationale druivenrassen. Deze wijnen, waarvan de wijngaarden zich bevinden in het midden en zuiden van Moldavië, kenmerken zich door een uitstekende prijs / kwaliteit verhouding” zo lees ik op de website van de importeur. En dat laatste bewijst deze Sauvignon Blanc. Hij is licht bloemig, met witte perzik in de neus. In de mond komt dat terug. Hij heeft een frisse zoetheid maar tegelijk frisse zuren en een klein bittertje na. Past allemaal heel goed bij asperges!

radacini-sauvignon-blanc (1)

“Licht bloemig met een fris zoetje maar tegelijk een mooie zuurgraad”
A-W 7,5/10
€ 5,95 te koop bij de wijnspeciaalzaak (importeur: DGS)

2) Esk Valley Sauvignon Blanc, Nieuw-Zeeland, Marlborough

De druiven voor deze wijn komen uit de warme Wairau Valley en de zuidelijker gelegen koelere Awatere Valley. De bodem in de Wairau Valley bestaat uit zware klei, die in de Awatere Valley is goed waterdoorlatend. De eerste geeft body en structuur aan de wijn, de tweede zijn frisse karakter en mooie zuren. De Esk Valley Sauvignon Blanc is een stevige Sauvignon met in neus en mond tropisch fruit (mango) en frisse kruisbes. Hij is sappig en fris, niet al te strak en hij blijft vriendelijk tot het einde, wat ook deze wijn een mooie combinatie maakt met de gegrilde Hollandse asperges met notentapenade van Mathijs Vrieze.

esk-valley-sauvignon-blanc (1)

“Tropisch fruit en frisse kruisbes. Stevig maar vriendelijk tot het einde”
A-W 8,5/10
+/- € 13,- te koop bij de wijnspeciaalzaak (importeur: LFE)

3) Matetic EQ Coastal, Chili, Casablanca

De wijngaarden waar de druiven groeien voor deze wijn liggen aan de Chileense kust op zo’n 17 km van de Grote Oceaan. Doordat ze verschillende hoogtes en hellingsgraden hebben ontwikkelen ook de druiven zich per wijngaard verschillend. Aan de wijnmaker daar een mooie blend van te maken. EQ staat voor balans en de wijn doet die naam eer aan. Een deel van de wijn is vergist op RVS, een kleiner deel op Frans eiken vaten. Na vergisting wordt er in beide gevallen 7 maanden lang batonnage toegepast. Hierdoor krijgt deze wijn zijn rondeur  zonder de frisheid te verliezen. Deze stoere Sauvignon Blanc zit in een zware, stoere fles. In neus en mond is hij geurig, sappig en rond, fris, met groene appel, een fijne mineraliteit en een prettig bittertje na. Het hout blijft keurig op de achtergrond. Kortom: kies voor deze wijn als je voor iets stevigs gaat.

EQ Coastal Matetic Sauvignon Blanc

“Stevig, sappig en rond met groene appel en mooi geïntegreerd hout”
A-W 8,5/10
€ 14,95 te koop bij Wijnkoperij De Gouden Ton 

En het recept van de GEGRILDE HOLLANDSE ASPERGES MET NOTENTAPENADE  van Mathijs Vrieze? Dat vind je hier!

Mathijs Vrieze recept gegrilde asperges notentapenade

🍇🍷🍴Geen enkel recept, wijn-spijs advies of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#aspergerecept