Flessenpost! Drie flessen port van het porthuis Warre’s vielen op de mat. Drie verschillende portwijnen in heel verschillende stijlen: de Warre’s Fine White Port, de Warre’s  Warrior Finest Reserve Port en de 20 Years Old Tawny uit de Otima serie. Ik ben benieuwd!

Maar eerst even over het porthuis Warre’s. Warre’s is in 1670 opgericht en daarmee al ruim 350 jaar een pionier in de Porthandel. Het was een van de eerste porthuizen die in de 18e eeuw een lodge bouwde in Vila Nova de Gaia, waar tot op de dag van vandaag de wijnen ongestoord rijpen totdat het tijd is om te bottelen.

The Symington Family

Warre’s valt al meer dan 100 jaar onder de vlag van de familie Symington, eigenaars van ook andere porthuizen als onder meer Graham en  Momenteel zijn zes leden van de Symington-familie (vijf van de 13e generatie in de Porthandel) actief betrokken bij Warre’s dagelijkse leiding. Van de het werk in de wijngaarden en het wijnmaken in de kelders tot de rijping en blending in Vila Nova de Gaia.

Warre’s, de quinta’s

Warre’s portwijnen zijn afkomstig van de drie eigen wijngaarden in de Douro-vallei Quinta da Cavadinha, Quinta do Retiro en Quinta da Telhada. Daarnaast werkt men al generaties lang samen met andere druivenkwekers en wijnmakers in de Douro wijnstreek waar langdurige contracten mee zijn afgesloten.

Alles over Warre’ en de interessante geschiedenis van het bedrijf vind je hier. Maar… wij gaan proeven! Ik lees dat de Warrior serie bekend staat om zijn stoere, rijke karakter. De Otima ports zijn fruitig en elegant, de witte port heet verrassend en fris te zijn. Let’s taste…!

Warre’s Fine White Port

Deze Fine White is een port uit de basis collectie van Warre’s. Gemaakt van traditionele, voornamelijk blauwe Portugese druiven. Zonder de schil te laten mee-fermenteren (de kleur van druiven zit in de schil, het vruchtvlees is vrijwel altijd wit) krijg je een witte wijn. Door de fermentatie te stoppen blijft er nog wat restsuiker over. Hoe langer je daarmee wacht, hoe droger een wijn wordt. En dat deden ze bij deze port wat mij betreft op het juiste moment.  Niet te zoet en heerlijk fris. Lekker, goed gekoeld, als aperitief, of als onderdeel van een ‘port-tonic’. Maar probeer hem ook eens bij lichte voorgerechten of lunchsalades.

Warre white port

Warrior Finest Reserve Port

De naam Warrior werd gebrandmerkt op de vaten van Warre’s Reserve Ports sinds de vroegste dagen van het bedrijf en is daarmee een van de oudste merken. De traditionele stijl van de port is door de jaren heen behouden gebleven en het heet vandaag de dag een ‘klassieke volle wijn met een prachtige rijkdom en balans’ te zijn. Daarin kan ik me helemaal vinden, hoewel in die bewoordingen zou ik me meer een ‘krachtpatser’ voorstellen. De Warrior Finest Reserve Port is full-bodied en heeft veel rijp fruit: rode bessen, pruimen, blauwe bessen. Een echte ‘geniet-port’ voor vele momenten. Als aperitief, bij nagerechten met rood fruit en/of chocolade, type ‘Schwarzwälder Kirsch’.

Warre Warrior port

Otima 20 years old port

Port wordt door veel wijndrinkers nog steeds gezien als een wijn voor ‘ouderen’. En voor de winteravonden. Met de Otima serie wil Warre’s de ports dit stigma doorbreken en port breder ander de aandacht brengen van een nieuw, jonger publiek. Want hey: port is ook heerlijk op een zomeravond! Zoals deze Otima 20 years. Een heerlijke port met een fonkelende amber kleur en in neus en mond koffie, dadels, sinaasappelschil en amandelen. Maar ook een heel frisse kruidigheid met onder meer roze peperkorrels. Heerlijk fris en, licht gekoeld een heerlijke port om zo van te genieten, maar zeker ook een aanrader bij nagerechten als crème brulé of een milde blauwe kaas. En ook nog eens gepresenteerd in een hippe, doorzichtige, strakke fles van 0,50 l.

Warre Otima 20 years port

By the way: Als je ’20 years’ op een fles port ziet staan, is het geen vintageport van 20 jaar oud. Het is een blend van oudere portjaren om tot een stijl te komen van een 20 jaar oude port. Dit vraagt jarenlange kennis en ervaring van de keldermeester. Én goedkeuring van het controlerende orgaan IVDP, het Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto.

Meer over Warre’s? Check www.warre.com

Meer lezen over port op deze website? Check deze link

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!