Dr. Bürklin-Wolf uit Wachenheim an der Weinstrasse in de Pfalz staat bekend als een conventioneel en traditioneel wijnhuis. Samen met wijnhuizen als Basserman-Jordan en Reichsrat Von Buhl in Deidesheim, een kleine 5 km ten zuiden van Wachenheim, stond het aan de basis van de ontwikkeling van de Mittelhaardt. Hoe gaat een wijnhuis met zulke diepe wortels om met veranderingen? Hoe laat je een frisse wind waaien, zonder met alle winden mee te draaien? In de klassieke Engelse tuin van het wijngoed praat Hermen Jansen met exportmanager Thomas Dörr over het verleden, het heden en de toekomst van Weingut Dr. Bürklin-Wolf.

Gebouw achter rozen

Een rijk verleden

Het verhaal van Bürklin-Wolf begint in de 16e eeuw, als Bernhard Bürklin de fundamenten voor de landbouw- en wijnbouwfamilie Bürklin in Wachenheim legt. Johann Ludwig Wolf doet hetzelfde met wijngaarden in Wachenheim, Forst, Deidesheim en Ruppertberg. In 1875 worden de eigendommen samengevoegd door het huwelijk tussen vicepresident van de Duitse Rijksdag Dr. Albert Bürklin en Luise Wolf. Weingut Dr. Bürklin-Wolf is geboren.

Weingut Dr. Bürklin-Wolf is zich bewust van haar rijke verleden. Om die reden worden van alle geproduceerde wijnen flessen achtergehouden en bewaard in de vinotheek in Wachenheim. Alle jaargangen van de Grands Crus en Premiers Crus zijn daar nog verkrijgbaar. De edelzoete wijnen gaan zelfs terug tot 1898.

Bourgondisch model

Sinds 1990 staat Bettina Bürklin-von Guradze aan het roer. Samen met haar man voert zij drastische veranderingen door. Eén daarvan is de indeling van de wijngaarden naar Bourgondisch model. ‘Het wijngaardareaal van Bürklin-Wolf besloeg in die tijd 125 hectare. Het assortiment wijnen was eindeloos en er was geen focus.’ Bettina Bürklin stapt af van een classificatie op basis van het suikergehalte in de most. Voor Duitse begrippen haar tijd ver vooruit, richt ze zich in plaats daarvan op herkomst. De beste wijngaarden krijgen de aanduiding ‘GC’ (Grand Cru) en ‘PC’ (Premier Cru).

Thomas Dörr legt terroir uit

Export manager Thomas Dörr wijst waar de diverse percelen zich bevinden

Weingut Dr. Bürklin-Wolf bezit wijngaarden op toplocaties. Wereldberoemd is Forster Kirchenstück GC. Andere Grands Crus zijn Pechstein, Ungeheuer en Jesuitengarten in Forst, Kalkofen, Hohenmorgen en Langenmorgen in Deidesheim en Reiterpfad en Gaisböhl in Ruppertsberg. In Wachenheim bevinden zich de meeste Premiers Crus: Grümpel, Goldbächel, Böhlig, Altenburg en Rechbächel. In Ruppertsberg ligt Premier Cru Hoheburg.

Verband Deutscher Prädikatsweingüter 

Bürklin-Wolf is ‘Grundungsmitglied’ – lid van het eerste uur – van het Verband Deutscher Prädikatsweingüter (‘VDP’). Als de VDP in 2012 haar eigen classificatie naar herkomst introduceert, sluit Bürklin-Wolf zich daar bij aan. Wel houdt Bürklin-Wolf ook vast aan haar eigen indeling. Op het vooretiket staat de indeling van Bürklin-Wolf zelf, op het achter-etiket de classificatie volgens de VDP.

Focus op Riesling

Naast focus op herkomst, brengt Bettina Bürklin focus aan in druivenrassen. Bürklin-Wolf focust zich nu volledig op Riesling. Van de 90 hectare wijngaarden is maar liefst 93% beplant met riesling. Rode wijnen gaan de deur uit, de nog resterende burgunders worden uitsluitend gebruikt voor sekt. De Cuvee Brut waarmee we de proeverij in de Engelse tuin aftrappen, bewijst dat Bürklin-Wolf het maken van sekt prima onder de knie heeft. De frisse mousserende wijn gemaakt van 70% pinot noir en 30% chardonnay heeft aangenaam vullend wit fruit, een stevige mousse en prima zuren.

Cuvee Brut

Biodynamie

Bürklin-Wolf laat zien dat ook grote wijnbedrijven in staat zijn om te veranderen. In samenspraak met collega wijnbouwers uit de Franse Elzas Antoine Kreydenweiss (Domaine Marc Kreydeneiss) en Olivier Humbrecht MW (Domaine Zind-Humbrecht) maakt Bürklin-Wolf in 2005 de omslag naar volledige biodynamische cultivatie. Bürklin-Wolf is het enige Duitse lid van de Franse Biodyvin-groep. Volgens het team van Bürklin-Wolf zijn de wijngaarden sinds de transformatie naar biodynamische cultivatie gezonder dan ooit. ‘Waar de bladeren vroeg onnatuurlijk dondergroen waren, zijn ze nu natuurlijk frisgroen’.

Biodynamie

Hernieuwde focus: nieuwe uitdagingen

Een wijngaard vlakbij het wijnhuis wordt gerooid om daarop een populierenbos te planten. Populieren groeien snel, waardoor veel biomassa in korte tijd beschikbaar is. Van het hout wordt compost van gemaakt voor de wortels van jonge wijnstokken. ‘In de eerste vijf jaren hebben we alleen maar compost gemaakt. Goede compost is de basis voor alles.’  De hernieuwde focus brengt nieuwe uitdagingen met zich. Door de klimaatverandering is het oogstmoment bepalender dan ooit. Daarbij komt dat de oogstmomenten in warme jaren dichter bij elkaar liggen. Omdat bijna alle wijngaarden handmatig geplukt worden, zijn tijdens de oogst maar liefst 70 mensen tegelijk aan het werk zijn. Om de energie-emissie van de toegenomen bewegingen te verkleinen, rijden alle voertuigen op uit slachtafval gewonnen biodiesel.

Ongeplande veranderingen

De door Bettina Bürklin doorgevoerde veranderingen zijn strak geregisseerd en weldoordacht. Eén verandering was evenwel volledig ongewild en ongepland. In 2012 overlijdt na jaren trouwe dienst keldermeester Fritz Knorr. Hij overlijdt vlak voor de oogst en het wijnhuis ziet zich gesteld voor een gigantische uitdaging. De jonge Italiaanse assistent-wijnmaker Nicolai Libelli krijgt het vertrouwen van Bettina Bürklin en wordt op 26-jarige leeftijd aangesteld als keldermeester.

Wijnmaker Nicolai Libelli

Wijnmaker Nicolai Libelli vertelt over de wijnen die hij maakt en voor ogen heeft

Mede door de hand van Libelli veranderen de wijnen van Bürklin-Wolf. ‘We zijn Bürklin-Wolf gebleven, maar we hebben een stijlwandeling gemaakt.’ De stijl van Bürklin-Wolf transformeert van rijk en weelderig naar slank en droog. Restsuikergehalten gaan terug van 8 gram per liter naar 3 gram per liter. Libelli: ‘ik wil wijnen maken die helder, puur, fijn en complex zijn.’ Hij fermenteert zonder temperatuurbeheersing. Door de relatief warm en korte fermentatie (‘we zijn voor kerstmis klaar’) hebben de wijnen nu minder primair fruit.

De jeugd heeft de toekomst

Het jonge team van Bürklin-Wolf is gemotiveerd om uitdagingen in de toekomst aan te gaan. ‘We zijn ons ervan bewust dat we ons doel nog niet hebben bereikt, maar ons team is intrinsiek gemotiveerd.’ Er is ruimte voor het experiment en onconventionele maatregelen. Zo maken traditionele kurken vanwege tegenvallende resultaten plaats voor kunstmatige DIAM-kurken. Het team deelt enthousiast ervaringen ten aanzien van nieuwe snoeitechnieken.

Op de vraag of het team gelet op de klimaatverandering de aanplant van andere druivenrassen overweegt, volgt een resoluut ontkennend antwoord. ‘We zetten vol in op riesling. Bürklin-Wolf cultiveert riesling op steeds koelere plekken, met aangepaste plant- en snoeitechnieken. De geproefde wijnen bewijzen dat Bürklin-Wolf met dit jonge team op de juiste weg is. Met jeugdige energie gestoeld op diepe historische wortels is Weingut Bürklin-Wolf volledig toekomstbestendig.

geproefde wijnen

Proefnotities

Dr. Bürklin-Wolf – Riesling 2022
Cuvée van wijngaarden uit Wachenheim, Deidesheim en Ruppertsberg | Gedeeltelijk RVS en groot hout | Warm jaar
Toegankelijk, zacht wit fruit, mooie frisheid, voldoende spanning

Dr. Bürklin-Wolf – Wachenheim Riesling 2022
Cuvée van 5 premier cru lagen in Wachenheim | Zandsteen, beetje kalk en basalt | Warm jaar
Fris fruit, goede zuren, iets mineraal, mooi bescheiden restsuiker (2 gr/l) en alcohol (12%)

Dr. Bürklin-Wolf – Wachenheim Riesling R 2022
Cuvée van 5 premier cru lagen | Zandsteen, beetje kalk en basalt | Warm jaar | Idem als vorige wijn, maar dan gedeeltelijk 3 jaren lie-rijping in 2.400 liter houten vaten (‘Doppelstuck’)
Gerijpt, warm kruidig, compacte structuur, toegankelijk, vol, merkbaar restzoet, voldoende zuren

Dr. Bürklin-Wolf – Wachenheimer Rechbächel PC (Monopol) 2021
Zuidelijke helling in Wachenheim | Rood en geel zandsteen | Leem en riviergesteente in de onderlaag
Hoge vruchtintensiteit, prachtig rijp geel fruit, mooi droog, verfijnde mineraal

Dr. Bürklin-Wolf – Wachenheimer Rechbächel Bölig PC 2021
Wijngaard naast Rechbächel PC | Zuidoostelijke expositie | Zandsteen met hoog kalkgehalte
Sappig citrusfruit, ingelegde citroen, witte peper. Heel lineair en precies. Zelfde zuur- en suikergehaltes als Wachenheimer Rechbächel PC Monopol 2021, maar meer precies, puurheid en filigraan. Mooie wijn

Dr. Bürklin-Wolf – Wachenheimer Rechbächel Gerümpel PC 2021
Wijngaard naast Pechstein (‘kleine broertje’) | Rood en geel zandsteen met basalt
Weelderig fruit, spanning tussen opulent fruit en zuren, zoet en zuur spel, veel potentieel

Dr. Bürklin-Wolf – Gaisböhl GC (Monopol) 2021
Zuidelijkste van de GC wijngaarden | Warm microklimaat met lange avondzon | Zware bodem met veel leem | Klassiek jaar met relatief veel neerslag
Heel geconcentreerd en geconcentreerd rijp fruit, maar ook prachtige zuren. Spel tussen weelderig fruit en ragfijne zuren. Gebalanceerd, gestructureerd, klein beetje reductie, heel lang. Grote wijn

Dr. Bürklin-Wolf – Gaisböhl GC (Monopol) 2017
Zuidelijkste van de GC wijngaarden | Warm microklimaat met lange avondzon | Zware bodem met veel leem | Warm jaar met veel koele nachten en voldoende neerslag
Mooi gerijpt, ananas, honing, petrol, nootje. Heel veel ‘peper en zout’, meer dan 2021. Nootmuskaat, Aziatische kruiden, vleugje reductie. Lange ziltige afdronk. Grote wijn

De wijnen van Weingut Dr. Bürklin-Wolf worden in Nederland geïmporteerd door D-Vine Amsterdam. Dit artikel is geschreven tijdens een door het Informatiebureau voor Duitse Wijn georganiseerde persreis naar de Duitse Pfalz.

buerklin-wolf.de

Importeurs in Nederland:
D-Vine, Amsterdam
Wijnhandel Dielen, Venlo

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

*Hermen Jansen is, naast jurist, WSET-3 gediplomeerd wijnadviseur, wijndocent en wijnschrijver. Deze ‘Wine Advocate’ vertelt onder de naam Origine Wijnen het verhaal over de herkomst van elke wijn. Lees hier de artikelen van Hermen.

 

#hermen
#Deidesheim
#Pfalz