-review-

Nu was ik altijd al een groot liefhebber van port en de Dourostreek. Niepoort, Taylor’s, Dalva, Quinta de Santa Eufêmia… veel quinta’s mocht ik al bezoeken. In de zomer geniet ik graag van een fris glas ‘Portonic’: witte port aangevuld met tonic en een schijfje citroen, in de winter van een warmbloedig glas rood. Ik houd ervan. Maar nu is er iets nieuws: DOW’s Hot Port. 

Ierland

Hoewel… nieuw… het schijnt dat dit drankje al enige tijd een groot succes is in de Ierse pubs. En daar kan ik me wel iets bij voorstellen. In een Ierse pub staat altijd wel een ketel kokend water klaar voor het zetten van thee, dus met een scheutje port erbij is het ook snel klaar. Het ruige Ierse landschap, onstuimig weer, met vrienden de pub in en genieten van een glas van deze hartverwarmende DOW’s Hot Port. Een heerlijk idee!

Het recept

Ingrediënten:
– 15 cl DOW’s Trademark Finest Reserve (of Ruby) port
– 15 cl heet water
– 1 el honing
– 1 niet te dun schijfje citroen
– kruidnagels
Verwarm de port samen met het water. Roer de honing erdoor tot het is opgelost. Steek de kruidnagels in het citroenschijfje en doet dat bij de warme drank in het glas. Laat heel even trekken en drink als het nog warm is.

Maar hoe smaakt de DOW’s Hot Port hier?

Het doet denken aan de meer bekende Glühwein, maar door de port heeft de Hot Port een heel eigen karakter. Wat meer structuur en stevigheid kun je zeggen. De citroen maakt het lekker fris en de kruidnagels zorgen voor een fijne kruidigheid. Het is vast en zeker een heerlijk hartverwarmend drankje als de temperaturen tot ver onder nul dalen. En ik kan me voorstellen dat je voortaan de traditionele grog vaarwel zegt bij een opkomend griepje. Maar ik moet zeggen dat wij er op deze stormachtige gure februari-avond ook erg van genieten! Dit slaapmutsje kan wel eens een blijvertje zijn!

DOW's hot port Jan Bartelsman

 

Foto’s: Jan Bartelsman en Tony Perez

#port