Flessenpost! Niet één, maar niet minder dan zeven flessen wijn vielen op de mat. Vijf elegante flessen en twee stoere magnums. Alle zeven komen ze uit de Diamond Selection van Domeniile Averesti, een familie-wijnbedrijf gevestigd in de Roemeense wijnregio Moldavië. Ik neem je even mee…
De wijnregio Moldavië is te vinden in het uiterste oosten van Roemenië, grenzend aan de Republiek Moldavië. Eerder schreef ik dit artikel over de wijnregio Moldavië. De wijngaarden van Domeniile Averesti (Averesti wijndomein), liggen in Husi, in het oostelijke deel van de regio. In totaal beslaat de Husi-wijngaard 3.000 ha, waarvan Averesti er 650 in het bezit heeft.
Map links: freeworldmaps.net
Domeniile Averesti
De geschiedenis van de Roemeense wijnbouw gaat duizenden jaren terug en Moldavië wordt beschouwd als een van de oudste wijnregio’s van Europa. De eerste sporen van wijnbouw in dit gebied dateren van rond 5800 – 2750 v.Chr. Ook Averesti kent een lange geschiedenis in de regio. Eind 19e eeuw bloeide het bedrijf op door de samenwerking van de Roemeense landeigenaar en agronoom Stefan Negruzzi en de getalenteerde Franse oenoloog René Faure. Zij legden de basis voor de hedendaagse vooruitgang van de Averesti wijngaarden. Nieuwe wijnbouwtechnieken werden geïntroduceerd, autochtone druivenrassen opnieuw aangeplant en Franse druivenrassen als aligoté, merlot en cabernet geïntroduceerd. De inspanningen van de twee werden beloond in 1900, toen Domeniile Averești de modernste wijngaard van Roemenië werd, die rechtstreeks concurreerde met de beste Franse domeinen. De winery raakte echter in problemen en kon de huidige eigenaar, Constantin Dulute, het bedrijf kopen uit een faillissement. In 2010 zorgde hij voor een revival: wijngaarden werden herplant en er werd flink geïnvesteerd in wijnbouw- en wijnmaak technologie. Stukje bij beetje werden ook wijngaarden aangekocht waardoor Domeniile Aversti zich inmiddels tot de 10 grootste wijnbedrijven van Roemenië mag rekenen.
Averesti: groot in omvang, maar nog altijd een familiebedrijf in hart en ziel. Met Dr. Ing. Claudiu Cretu als meesterlijke oenoloog aan boord en dochter Crina Dulute Florea en echtgenoot Rares Vasile Florea in het team creëert de familie Dulute Averesti wijnen die vakmanschap en persoonlijke passie uitstralen.
Vader Constantin en dochter Crina in de wijngaarden in Husi.
Vlnr: Rares Vasile Florea, Crina Dulute Florea en oenoloog Claudiu Gretu
Aromatische druivenrassen en meer
Door het relatief koele klimaat en de voedzame grond is het mogelijk in de wijnregio Moldavië een grote diversiteit aan druivenrassen te kweken. De regio staat echter vooral bekend om de aromatische druivenrassen als busuioaca de bohotin, waarvan Domeniile Averesti met 225 ha de grootste aanplant heeft. Door het eerde genoemde koele klimaat en de zure bosgronden, die rijk zijn aan ijzer, kalk en andere mineralen behouden de wijnen, gemaakt van de aromatische druivenrassen, hun frisse, opwekkende karakter. Andere aromatische druivenrassen die Averesti heeft aangeplant zijn tămâioasa românească en muscat ottonel. Daarnaast staan er voor de witte wijnen zghihara, chardonnay, sauvignon blanc, feteasca alba, feteasca regala en aligoté aangeplant. Voor rood zijn dat feteasca neagra, cabernet sauvignon, pinot noir en merlot.
Busuioaca de Bohotin druiven zijn paars gekleurd, evenals de wijnen van dit druivenras. De aroma’s in de wijnen zijn die van rozenblaadjes, basilicum, honing, aardbei, perzik en wilde bos-aardbeitjes met een zijdezachte afdronk. Dit druivenras wordt veel gebruikt voor een (aromatische) rosé, vaak met wat restzoet. Door de eerder genoemde groei-omstandigheden echter blijven de wijnen hun fris-fruitige karakter behouden. “Bij Averești zijn we trots op de zorgvuldige teelt van verschillende Busuioacă-biotypes, waaruit verleidelijke wijnen ontstaan die de norm vormen voor deze variëteit.”
Zghihara de Husi druiven zijn groen-geel van kleur met roest-kleurige vlekjes. De wijnen staan bekend om de lichte, frisse en aromatische stijl met een mooie zuurgraad. Jong drinken is het devies. Kenmerken: groene appel, citroen, subtiele sinaasappelschil, witte bloemen, een vleugje honing en een zilte mineraliteit.
Busuioaca de Bohotin en Zghihara de Husi. (Foto’s revino.ro)
Domeniile Averesti, de geproefde wijnen
Averesti produceert wijnen in verschillende lijnen, niet minder dan 10 in totaal. Het hele gamma vind je via deze link. Ik kreeg wijnen toegestuurd uit de Diamond Selection. ‘Celebrating the Essence of Life‘ is de ondertitel, waarmee de winery je aanmoedigt de meest betekenisvolle momenten in het leven te vieren met deze serie. “Geniet van deze momenten met dierbaren, samen met een van de wijnen uit de Diamond Selection” is het devies. Diamond Selection is een premium selectie wijnen van Roemeense druivenrassen die het beste tot hun recht komen in de wijngaard van Averești.
3 x Busuoiaca de Bohotin
De wijnen zijn inderdaad fijne wijnen om samen van te genieten. De witte wijn is een ‘blanc de noirs‘ van busuoiaca de bohotin. Vriendelijk droog met lekker veel tropisch fruit, een hint van verse basilicum en heerlijk fris. De rosé is eveneens van busuoiaca de bohotin. Droog, subtiele rondeur, rozenblaadjes, perzik, nectarine, een zoete kruidigheid en een prettig grapefruit bittertje na. Lekker als aperitief, bij spicy gerechten, vis van de gril. Of, zoals wij hem probeerden, bij pompoensoep met feta. Ook de semi-sweet rosé is van busuoiaca de bohotin en is, ondanks de restsuiker (38.4 g/l), heerlijk fris. De rozenblaadjes en basilicum zijn hier wat meer uitgesproken. Heerlijk bij desserts met vanille-ijs en/of rood fruit. Of, zoals wij hem probeerden, bij een zoet-pikante Thaise schotel.
Zghihara de Husi en Feteasca Neagra
De Zghihara de Husi uit de Diamond Selection serie is gemaakt van het druivenras met dezelfde naam, is droog en heeft frisse zuren. In de wijn witte bloemen en een zoete kruidigheid naast frisse groene appel, citroen, een vleugje honing en een zilte mineraliteit. Fijn glas als aperitief, maar ook een aanrader bij een gegrild visje, wit vlees met een frisse saus en salades met vis. De rode wijn is gemaakt van het autochtone druivenras feteasca neagra. De handgeplukte druiven komen uit speciaal geselecteerde plots. Na de fermentatie in RVS rijpt de wijn minimaal 6 maanden in Roemeens eiken vaten. Het resultaat is een elegante wijn met donkere kersen, rijpe pruimen, een minimale hint van vanille en chocolade. Elegante, zachte tannines. Heerlijke wijn bij rood vlees, lam, charcuterie.
En de magnums…? Daar kom ik later op terug. Die bewaar ik nog even. Om te delen tijdens een mooi moment met vrienden de komende zomer, ‘Celebrating the Essence of Life’. Dus wordt vervolgd…
Geef een reactie