‘Een maaltijd zonder wijn is als een dag zonder zon’, zo luidt een beroemde uitspraak van de Fransman Jean Anthelme Brillat – Savarin. Als ze ergens die uitspraak ter harte genomen hebben, dan is het wel bij het eveneens Franse Domaine M. Chapoutier. Het uitgangspunt bij alle wijnen die dit beroemde wijnhuis in de Rhône produceert is namelijk dat ze goed met eten te combineren moeten zijn. Geen gek idee dus van importeur Oud Reuchlin & Boelen om een nadere kennismaking met deze wijnen te organiseren tijdens een lunch bij Taverne Meer en Bosch in Den Haag. Namens Anne-Wies.NL mocht ik, Monique van Kruining*, hierbij aanschuiven voor een middag met mooie wijnen en interessante gesprekken.

Chapoutier bij de maaltijd 

Al aan het begin van de lunch verwoordt Odile Misery, export director van Chapoutier, het streven van dit wijnhuis heerlijk bondig: ‘Wine should match the food, not kill it’. Een mooi bijpassend voorbeeld dient zich al gauw aan in de vorm van het voorgerecht: gegrilde coquilles met risotto en kreeftensaus. Hierbij drinken we de witte Chapoutier Crozes-Hermitage ‘Les Meysonniers’ 2016, gemaakt van 100% marsanne afkomstig van 20 – 40 jaar oude stokken. Een echte eetwijn: rijp en vol met toch ook frisheid, mineraliteit, een aangenaam bittertje en aroma’s van gele appel, kweepeer en macadamia. Het rijpe, ronde karakter van de wijn sluit heerlijk aan bij dat van het gerecht, de aroma’s overstemmen de subtiele smaak van de coquilles niet en tegelijkertijd blijft de smaak van de wijn wel overeind naast de vrij intens smakende kreeftensaus. Een knappe balans.

Voorgerecht (1) Chapoutier lunch

Chapoutier Wit Bubbel en Crozes Hermitage

“Wine should match the food, not kill it” – Odile Misery, export director Chapoutier

Chapoutier: ‘Fac et spera’

Tussen voor- en hoofdgerecht blijkt dat de missie van Chapoutier nog wel een stapje verder gaat dan het niet om zeep helpen van eten: ook de Aarde als geheel dient met respect behandeld te worden. Om die reden heeft men bij dit wijnhuis ervoor gekozen om in alle eigen wijngaarden volledig biodynamisch te werken. Het enige wat je volgens Odile als wijnbouwer kunt doen, is de bodem van de wijngaard zo goed mogelijk verzorgen. Voor de rest moet je afwachten wat het jaar je brengt en je best doen met wat de natuur je geeft. Deze filosofie komt in samengevatte vorm terug in het motto van de familie Chapoutier: ‘fac et spera’: doe en hoop.

Focus op terroirexpressie

Het klinkt misschien een tikje zweverig, maar de achterliggende wens hierbij is dat de Aarde kan leven en zich volledig kan uiten in de wijn. Om die reden ligt de volle focus bij Chapoutier op terroirexpressie. Terroir is niet alleen de bodem maar ook het klimaat, met inbegrip van de verschillen tussen oogstjaren. Ook die mogen dus volop tot uiting komen in de wijn. Bij de vinificatie wordt gekozen voor methoden die de uitdrukking van het terroir zo goed mogelijk ondersteunen; vaak valt hierbij de keuze op beton. Houtgebruik wordt alleen daar toegepast waar het echt bijdraagt aan de expressie van het terroir.

Lirac en Crozes-Hermitage bij het hoofdgerecht

Uiterst illustratief bij dit verhaal zijn de twee rode wijnen van Chapoutier die we bij het hoofdgerecht proeven: de Lirac 2016, gemaakt van grenache en syrah, en de Crozes-Hermitage ‘Les Meysonniers’ 2015, gemaakt van 100% syrah. Beide wijnen zijn vergist op beton en hebben daarna respectievelijk een half jaar en een jaar op betonnen vaten gerijpt. Slechts 15% van de Crozes-Hermitage heeft houtrijping gekregen.
Wat de wijn-spijs combinatie betreft: het hoofdgerecht bestaat uit gebakken kalfszwezerik op knolselderijpuree, met daarbij een saus van ganzenlever. De Crozes-Hermitage is kruidig en stevig met redelijk wat tannine, een goede zuurgraad en aroma’s van peper, tijm, bessen en zure kersen. De wijn zelf is prachtig in balans, maar met de rijpe en ietwat zoete smaken van het gerecht als geheel botert het totaal niet (alhoewel de kracht en kruidigheid van de wijn wel aansluiting vinden bij het knapperige korstje en de ietwat aardse smaak van de zwezerik). Tussen de Chapoutier Lirac en het eten vlot het aanzienlijk beter: de wijn is zacht, vol en breed met vrij vriendelijke tannines, een milde zuurgraad, een hint drop en rijpe fruitaroma’s (bessen, aardbei, cranberry).

Chapoutier lunch Hoofdgerecht

Rood - Lirac en Crozes Hermitage

Bruisende combi van traditie en vernieuwing

Denk nu niet dat dit respect voor terroir tot gevolg heeft dat men bij Chapoutier alleen maar gaat zitten afwachten wat het jaar zoal brengt: op hun website lees ik dat naast het eerder genoemde respect ook durf een belangrijke waarde voor hen is. De durf om tradities te combineren met een open mind en nieuwe, moderne methoden. Dat doet me meteen denken aan de mousserende wijn van Chapoutier waarmee we de lunch begonnen: La Combe Pilate Effervescent – Esteban 2016. Deze wijn is net nieuw in het assortiment van Chapoutier (en ORB) en belichaamt perfect de combinatie van traditie en vernieuwing. Het gewaagde aan deze wijn is dat hij gemaakt wordt van 100% viognier, een zeer ongebruikelijke keuze voor een mousserende wijn. De druiven zijn afkomstig uit de Drôme en de wijn wordt gemaakt volgens een traditionele methode: de méthode ancestrale. De wijn gist op lage temperatuur tot ongeveer 9% alcohol bereikt is, waarna de wijn al gistend zonder verdere toevoegingen gebotteld wordt. Na afloop van de gisting rijpt de wijn nog 2 tot 3 maanden in de fles op de lie. Het resultaat is een opvallend aangename brut nature met zo’n 10,5% alcohol. De wijn is goed droog met mooie zuren en toch ook iets rondeur, een prettig bittertje, zachte fruitigheid (abrikoos en gele appel) en een elegante mousse. Een fijn verfrissend glas.

Tot in de puntjes

Wat me opviel tijdens de lunch, los van deze originele bubbel, is het respect dat uit de gehele filosofie van Chapoutier blijkt. Respect voor de natuur en voor het terroir, maar ook respect voor de mens. Een dusdanig respect dat de etiketten van de flessen onder de naam M. Chapoutier zelfs sinds 1996 voorzien zijn van informatie over de wijn in braille. Dat zijn nog eens tot in de puntjes verzorgde wijnen.

LINKS:

*Dit artikel is geschreven door Registervinoloog® Monique van Kruining. Monique werkt als wijnadviseur, geeft wijnproeverijen en schrijft over wijn voor diverse websites. Meer van haar lezen? Neem dan eens een kijkje op haar website www.syrahetcetera.nl

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Importeur: Oud Reuchlin Boelen