Vijf jaar geleden bracht ik een bezoek Domaine de la Rogère in de Bergerac. In de tussentijd heeft men niet stil gezeten. Veel gasten hebben inmiddels genoten van de gastvrijheid van Erica en Michel van den Beld in de Franse streek Bergerac. En van hun wijnen. Absolute aanrader. Lees hier hoe het allemaal begon.

Domaine de la Rogère, hoe het begon

Tijdens de jubileumreis van het Guilde des Maîtres fromagers aux Pays Bas, oftewel het Fransekaasgilde, brengen wij een bezoek aan Domaine de la Rogère in Minzac, Bergerac. We worden hartelijk ontvangen door de eigenaren, Michel en Erica van den Beld. Zij zijn oud-collega’s en verhuisden 10 jaar geleden met hun kinderen naar dit gebied. Terwijl Erica de keuken in duikt om voor ons diverse verrassingen te bereiden neemt Michel ons mee de wijngaard in.

Domaine de la Rogère Michiel in de wijngaard

Het roer om

Enthousiast vertelt Michel hun verhaal. In Wageningen hadden zij een
kaaswinkel die tot de top van Nederland behoorde. Omdat het met de gezondheid van Erica niet goed ging en het in de zaak steeds drukker werd besloten zij na een bezoek aan een wijnbeurs in Bordeaux het roer om te gooien. Na een korte periode van zoeken vonden zij dit domaine. Het bevond zich echter in een erbarmelijke staat, evenals de wijngaard, zoals hen later bleek. Met vallen en opstaan hebben zij in de loop der jaren het domaine opgeknapt, zijn zieke wijnstokken vervangen door gezonde en zijn veel nieuwe stokken aangeplant.

Saint Emilion om de hoek

Michel wijst ons dat het domaine op de grens ligt met de streek Bordeaux: Saint Emilion en Pomerol bijvoorbeeld liggen op een kwartiertje afstand. Dat merk je ook aan de bodem op dit terrein, dat op sommige plekken veel overeenkomsten vertoont met de bodem in Bordeaux. Door de naam en reputatie echter kan men voor kwalitatief een mindere wijn uit Bordeaux meer geld vragen dan een betere wijn uit de Bergerac. Werk aan de winkel voor onze oud-collega’s dus.

Met schade en schande wijs

Michel vertelt over de problemen waar zij tegenaan liepen. Vrijwel Iedereen die had toegezegd hen te helpen opstarten gaf nul op rekest. De wijnboeren die zij om advies vroegen over snoeien, planten etc hadden allemaal een andere visie. Dus werden zij met schade en schande wijs. Als voorbeeld laat Michel de manier van opbinden zien die zij nu hanteren: 5 horizontale draden, waarbij 3 de aanbinddraden zijn en de andere 2 mobiel, zodat daarmee later het loof bijeen kan worden gebonden. Op die manier kan overbodig loof makkelijker verwijderd worden. Toen zij al enige tijd de wijngaard bezaten kwamen ze er echter achter dat er overal slechts 4 draden aan de palen bevestigd waren…

Pootje, retourtje en draaglat

Kort en duidelijk legt Michel uit over de manier van snoeien die zij hanteren. Geen ingewikkelde woorden, maar een wijnstok is een ‘pootje’, een lootje waar een nieuw tak uit moet komen een ‘retourtje’ en de tak waar de druiventrossen aan groeien een ‘draaglat’. Hij vertelt over het belang van plantdichtheid en laat zien dat zij de stokken in de nieuwe stukken wijngaard inderdaad dichterop elkaar zijn geplant.

De druiven, de wet en experimenteren

Op dit moment hebben zij alleen de voor deze appellatie toegestane druivenrassen aangeplant: Sauvignon Blanc, Sémillon en Muscadelle voor wit en Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc voor rood. Hoewel jarenlang rood de meest verkochte wijn was ziet hij sterke opkomst voor wit. Reeds in 2004 voorzag hij dat en kocht, tegen het advies van de kweker in, een grote partij Sauvignon Blanc stokken. Die kweker is het inmiddels helemaal met Michels keuze eens. Michel sluit ook niet uit om, als de mogelijkheid daar is, een stuk nog braakliggend grond te gaan gebruiken voor experimenten met druivenrassen die in deze omgeving nog niet bekend zijn.

De ‘chai’ van Domaine de la Rogère

Nadat we een blik geworpen hebben op enkele huizen achter de druivenstokken, waar inmiddels de ouders van Erica, de vader van Michel en een bevriend gezin wonen, laat Michel ons de ‘chai’ zien.Domaine de la Rogère ChaiHij is er niet trots op en zou graag kunnen investeren in een nieuwe. De twee betonnen cuves beginnen problemen te vertonen en voor opslag van de houten vaten zou hij ook graag een andere plek hebben. Maar de wijngaard is de basis en pas als die genoeg gaat opleveren is er weer geld om in een nieuwe ‘chai’ te investeren.

 

Crowdfunding

Om investeringen te kunnen doen heeft Michel een aantal jaren geleden het idee geïntroduceerd om geïnteresseerde wijnliefhebbers de mogelijkheid te bieden een wijnabonnement af te sluiten of zelfs om een rij wijnstokken te adopteren. Zo zien wij dus bij veel rijtjes borden met bekende namen van kaasimporteurs, vrienden en collega’s.

Proeverij met heerlijke hapjes

Terug bij het woonhuis worden wij onder de bomen verrast met een proeverij van al hun wijnen. Een aantal vaste gasten dat vDomaine de la Rogère Erica met hapjeserblijft in de ‘chambre d’hotes’, die Michel en Erica ook bestieren, staat bij de tafels om in te schenken en vragen te beantwoorden. Erica zet op alle tafels de meest heerlijke hapjes die perfect bij de diverse wijnen smaken. Bijzonder gastvrij!

De Bubbels

We beginnen de proeverij met bubbels. De BRUT is gemaakt van Chardonnay volgens de Methode Traditionelle. Dus op de manier waarop ook Champagne wordt gemaakt. De druiven voor deze bubbel kopen zij gezamenlijk met collega’s in. Het is een mooie, fris-droge wijn met een mooie soepele mousse. De ROSÉ van Merlot is zalmkleurig en heeft een aangename hint van rood fruit zonder zoet te worden. Beiden een aanrader als aperitief of bij lichte visgerechten of salades.

De witte wijnen

Wij begeven ons naar de tafel met de witte wijnen. De basiswijn, de BLANC SEC is gemaakt van voor namelijk Sauvignon Blanc, aangevuld met wat Muscadelle en Sémillon. Dit is een heerlijk frisse wijn met citrustonen en veel fruit zoals appel, perzik, peer en grapefruit. Een lekker aperitief of bij chèvre, asperges, frisse salades of zeevruchten. De tweede witte wijn is de ACACIA. Deze wijn is, zoals de naam al aangeeft, gerijpt in acaciahout. Een mond vol wijn! Romig en vol subtiel hout, honingtonen. Heerlijk!

En dan de rode…

Als eerste proeven we een wijn die pas twee weken geleden gebotteld is: de ROUGE 2011. Dit is een licht houtgerijpte wijn van Merlot die mij zeer verrast. Deze wijn is heerlijk soepel met veel rood fruit en heeft door de hint van hout toch een goede body. Vlezig. Lekker om zo van te genieten, maar ook (misschien zelfs iets gekoeld?) bij een salade met eend, eendenborst, kalfsvlees, licht rood vlees etc. De ROUGE 2007 is te koop in een houten kistje van 6 flessen en bij de meesten, vooral de mannen, zeer geliefd. De wijn is vol en heeft stevige tannines. Zelf geef ik de voorkeur aan de BQ2009, een 22 maanden op Frans hout gerijpte wijn van Merlot en Cabernet Sauvignon. Veel donker fruit, stevige doch ronde tannines. Dit laatste in tegenstelling tot de BQ2008, die ook op de proeftafel staat. Wellicht is de warmere zomer van 2009 daar de oorzaak van. Als “toetje” proeven wij nog de PINO dessertwijnen. De witte is gemaakt van Colombard en Ugni Blanc, de rode van Merlot en Cabernet Sauvignon. Heerlijk bij vers fruit, foie gras, tarte tatin en natuurlijk….. “fromage”!

Helaas moeten wij weer de bus in en na een hartelijk afscheid besluiten wij ons best te doen daar nog eens op niet al te lange termijn terug te komen. Beslist de moeite waard!

LEUKE LINKS:

Wil je weten hoe het er nu voorstaat bij Domaine de la Rogère: klik hier
Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit bezoek vond plaats in juni 2012