Mijn eerste ontmoeting met de wijnen van Domaine Begude was tijdens een grote overzichtsproeverij van Delta Wines, de importeur van deze wijnen. En ik vond ze mooi! 

Dat was al in 2011. Inmiddels is er veel gebeurd. De Engelse Catherine & James Kinglake kochten hun Domaine Begude in 2003. De druiven van deze wijngaarden waren toen bestemd voor de coöperatie. Catherine en James zagen mogelijkheden om er meer uit te halen. En dat is ze goed gelukt: ze maken inmiddels een mooi scala aan wijnen. Sinds 2013 zijn hun wijnen ook nog eens biologisch gecertificeerd.

“Healthy vines make better wines!”

AW en James Kinglake Begude 4 sept 2011

Mijn eerste kennismaking met James Kinglake en zijn wijnen was in 2011

Domaine Begude, terroir van Limoux

organiclogoDe inmiddels 29 hectare wijngaarden bevinden zich op een hoogte van zo’n 300 m in het Mediterrane terroir van Limoux aan de voet van de Pyreneeën en liggen gericht op het zuiden. Er is hier sprake van een ‘cool climate’: de zomers zijn warm, maar in de avonden en nachten is het heel koel. Hierdoor is het groeiseizoen lang en kunnen de druiven mooi rijp worden. Er wordt bij Domaine Begude biologisch gewerkt. Zo worden er geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en gebruikt men als bemesting organische schapenmest.

Domaine Begude Le Bel Ange

De Chardonnay Bel Ange die ik in mijn glas heb bestaat niet voor 100% uit chardonnay: aan de 86% chardonnay is 14% chenin blanc toegevoegd. Dat maakt de wijn net iets frisser en sappiger. Ook door de vinificatie en opvoeding op roestvrijstaal bereikte James dit resultaat. In de neus wit fruit, grapefruit en witte bloemen. In de mond een ronde, romige aanzet. Fris, vol en  kruidig met een prettig grapefruit bittertje. Een botertje maar ook een spritsje. Bijna tannines, dus een echte eetwijn. Rijke, maar toch heel frisse wijn.

DOMAINE DE BEGUDE

“Fris, rond en kruidig. Een heerlijke eetwijn”
A-W 8,2/10
Importeur: Coenecoop Wine Traders. Te koop bij de wijnspeciaalzaak voor ca € 10,45

Wat is lekker bij deze Chardonnay van Domaine Begude

Geniet van deze wijn bij kalfsvlees met parmaham (qua hartig), bij kreeft naturel of bij rijkere visschotels.

Wat is jouw favoriete wijn uit de Languedoc? En uit Limoux? Laat me hieronder weten!

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje of wijntip missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!