Op de grote overzichtsproeverij van Poot Agenturen assisteer ik dit jaar achter de tafel met Bordeaux-wijnen van Paul Goldschmidt. Paul is ‘Propriétaire-Gérant’ van niet minder dan drie wijnhuizen: Château Siaurac in Lalande de Pomerol, Château Le Prieuré in Saint-Emilion en Château Vray Croix de Gay in Pomerol.

Snuffelwijn om in te bijten

De wijngaarden liggen allemaal aan de rechteroever van de Dordogne waar merlot domineert. Behalve de Vray Croix de Gay en Délice de Prieuré (wijn van jonge stokken van Château Le Prieuré), die voor 100% uit merlot bestaan, zijn de wijnen die op mijn proeftafel staan geblend met een percentage cabernet franc. De wijnen vallen goed in de smaak. Bij mij en bij de meeste proevers aan mijn tafel. Veruit het meest populair is de Paisir de Siaurac 2014, met name door de prima prijs-kwaliteitsverhouding. Hij heeft veel sap, fruit en een mooie kruidigheid. Geeft zich nog niet helemaal, maar toont zich nu al een heel fijn glas. Château Siaurac 2012 vindt ook gretig aftrek. Hij heeft iets meer body dan de 2011 die ernaast staat. Château Vray Croix de Gay 2012 is de waardige hekkensluiter van de serie. Een dijk van een wijn waar je in kunt bijten en aan kunt blíjven snuffelen!
Siaurac bij proeverij Poot Agenturen

Betaalbare klasse

Dat betaalbare Bordeaux-wijnen ook best lekker kunnen zijn wordt niet alleen hier bewezen maar ook op de tafel naast mij, waar de in Bordeaux wonende Zweedse Ulla Delpech een serie leuke wijnen laat proeven. Ook deze met een heel goede prijs-kwaliteitsverhouding. Mij spreken met name aan de Cht. Beauvillage 2010 (Médoc, lekker sap, mediterrane kruiden, ‘zoetje’), Cht. Le Conseiller 2012 (Bordeaux Superieur, heel kruidige neus, sappig, soepel, ronde tannines) en Cht. Chantalouette 2012 (Pomerol, ook weer heel sappig, rond en kruidig en een tikje boers).

Kortom: doe eens gek, doe Bordeaux!

P.s.: Ook naast mij stond de jonge Roman Pfaffl met zijn bijzonder mooie Oostenrijkse wijnen.

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor mijn wekelijkse nieuwsbrief!