Een druif die Gamay heet in Italië? En dan nog wel met de toevoeging van een van de mooiste meren die het land rijk is, het Trasimeno meer? Trasimeno Gamay: ken jij deze verborgen parel uit Umbrië? Reis even met me mee…
Tijdens mijn recente bezoek aan Italië herontdekte ik de verrassende Trasimeno Gamay druif. Ik was er in mei tijdens het jaarlijks terugkerende Festo del Tulipano en het Trasimeno Rosé Festival. Daarover schreef ik eerder een artikel.
Trasimeno Gamay
Trasimeno Gamay is een rood druivenras dat in de 16e eeuw in het Trasimeno-gebied in Umbrië werd geïntroduceerd tijdens de periode van Spaanse overheersing (1559). De Spaanse invloed in het gebied dichtbij de stad Perugia en aan de oevers van het meer blijkt uit het huwelijk tussen hertog Fulvio Alessandro della Corgna, waaraan de naam van het paleis van Castiglione del Lago is ontleend, en de markiezin Eleonora de Mendoza.
Trasimeno Gamay maakt deel uit van de grenache-familie (of garnacha, in het Spaans) en is dezelfde druivensoort waaruit de Sardijnse cannonau, Ligurische granaccia en tai rosso dei Colli Berici in Veneto afkomstig zijn.
Maar waarom dan de naam Gamay?
De manier waarop druivenstokken in het Trasimeno-gebied werden geleid sinds de tijd van de Etrusken was via de hoog geleide ‘vite maritata’ techniek. Sinds de aankomst van de Trasimeno-Gamay in dit gebied wordt het druivenras echter verbouwd volgens de gobelet snoeiwijze. In de Franse Beaujolais, waar gamay heerst, wordt deze methode van oudsher ook toegepast. Daardoor werd de druif van het begin af aan Trasimeno Gamay genoemd
Trasimeno Gamay, de rosé masterclass
Tijdens het rosé festival wordt voor ons een speciale masterclass georganiseerd waarin we een groot aantal rosé’s proeven. Sommelier Antonella Posta begeleidt de proeverij en vertelt kort e.e.a. over de regio.
Over Hannibal, die in 217 voor Chr., tijdens zijn strijd tegen de Romeinen, het Romeinse leger in de val lokte bij het door glooiende heuvels omringde meer. Over de zonsondergang, die hier, uitkijkend over het meer, een van de zes mooiste van Europa zou zijn. Het meer is overigens niet diep: slechts 6-8 meter op het diepste punt. Wat de druiven (en andere gewassen) betreft zorgt het meer voor een goede luchtvochtigheid en tempert het de temperatuursfluctuaties in haar omgeving. De bodem bestaat vooral uit klei en zand, maar heel belangrijk is de fossiele subsoil.
Trasimeno Gamay, de rosé proeverij
Sommige rosé wijnen die we proeven zijn blends van Trasimeno Gamay met onder meer sangiovese. Ik beperk me hier tot de wijnen van 100% Trasimeno Gamay.
Le Cupe 2023, Cantina Carini, Umbria IGT Rosato
Organic, 10-12 jaar oude stokken, diverse bodemsoorten (voornamelijk losse mergel). 360 m boven zeespiegel. Vinificatie en opvoeding in RVS.
Lichtroze van kleur. In neus en mond aardbei, toffee. Vooral de toffee komt terug in de mond. “Candy, as you expect when you see the colour”, aldus Antonella. Licht kruidig. Lekker bij iets hartigs zoals gedroogde ham of salami.
Cornaletto 2022, Casali del Toppello, Umbria IGT Rosato
Wijngaarden, 350 m boven zeespiegel, liggend aan de olijfolie- en wijnroute omringd door bossen. Ook deze rosé heeft enkel RVS gezien, inclusief de korte rijping van 6 maanden.
De kleur is medium zalm. Perzik, meloen, rond stevig. Niet heel veel fruit, maar is dan ook een ouder jaar. Grapefruit, zilt, chalky.
Martavello 2023, Duca della Corgna, Umbria IGT Rosato
Wijn van een wijngaard 300 meter boven zeeniveau van een zand- en zand/klei bodem. Na de oogst vindt een cryo-maceratie plaats van 10-12 uur om de typerende kleur en aroma’s van het druivenras te verkrijgen.
Medium zalmkleurig. Elegante neus met rood fruit, perzik, rode appel. Dit komt allemaal terug in de mond. Rond en sappig. Mooi grapefruit bittertje na. Lange, frisse finish. Mooi glas!
La Bisbetica Rosé 2023, Madrevite, Umbria IGT Rosato
Wijngaard op 320 meter boven zeespiegel, zuid-west expositie. 6-8 uur koude schil-inweking gevolgd door een zachte persing en een temperatuur-gecontroleerde fermentatie. Minimaal 4 maanden in RVS en beton op de fijne lees, 3 maanden in de fles.
Heel bleek zalmroze. “Colour Vin de Sable”, noemt onze sommelier het. Veel neus, licht bloemig, abrikoos. Zoete aanzet, tikje spritz wat snel verdwijnt. Sappig, perendrups. Fijn bittertje na. Ook een mooi glas, goed gastronomisch inzetbaar.
Ook geproefd:
Verder proeven we blends van:
- Trasimeno Gamay met sangiovese
- pinot nero met sangiovese en cabernet sauvignon
- sangiovese met pinot nero
- sangiovese met Trasimeno Gamay en merlot
- een 100% ciliegiolo
- een 100% pinot nero
- een 100% sangiovese
- en een mousserende Pinot Nero
Van deze wijnen bekoorden de Ciliegio van Montemelino en de blend van sangiovese, Trasimeno gamay en merlot van Podere Marella me het meest. Wil je ook daarvan (of van alle wijnen) mijn proefnotities? Neem contact met me op.
Het Trasimeno Consortium
Het Trasimeno Consortium zet zich in voor alle druivenrassen in de regio, maar speciale aandacht is er voor deze unieke druif. In januari 1997 werd in het DOC-wijnproductiegebied het Consorzio Tutela Vini Colli del Trasimeno opgericht. In 2017 veranderde de naam in het Consortium Trasimeno Consorzio Tutela Vini, waardoor ook het merkimago verandert: het nieuwe logo vertegenwoordigt het blauwe hart van Trasimeno, omgeven door de groene heuvels van Umbrië.
Het Trasimeno Consortium telt momenteel 16 leden die samenwerken met een gemeenschappelijk doel: het verbeteren van de productie van de DOC-appellatie en het gebied rond het Trasimeno-meer, ook vanuit het oogpunt van duurzaam toerisme. De huidige leden zijn Berioli, Azienda Agraria Carlo en Marco Carini, Castello di Magione, Coldibetto, Duca della Corgna, Il Poggio, La Querciolana, Madrevite, Montemelino, Cantina Nofrini, Podere Marella, Poggio Santa Maria, Pucciarella , Cantina Goccia, Società Agricola Casaioli en Viandante del Cielo.
Samen zijn de leden goed voor 90 procent van de totale productie van de regio met een wijngaardareaal van 270 hectare.
De DOC Trasimeno wijnen in aantal flessen:
- DOC Trasimeno Rosso: 100.000
- DOC Trasimeno Rosso Riserva: 10.000
- DOC Trasimeno Gamay (Trasimeno Gamay minimaal 85%): 15.500
- DOC Trasimeno Gamay Riserva (Trasimeno Gamay minimaal 85%): 8.800
- DOC Trasimeno Grechetto: 40.000
- DOC Trasimeno Vin Santo: 10.000
Je ziet dat DOC Trasimeno Gamay een vrij beperkte productie betreft, maar door het Consortium wordt een aanzienlijke stijging verwacht, die de komende jaren merkbaar zal zijn. De activiteit van het Consortium is namelijk met name gericht op het verbeteren van de producties die historisch aanwezig zijn in het gebied: sangiovese en Trasimeno Gamay voor de rode wijnen en grechetto voor de witte wijnen. Daarbij wordt de laatste jaren vooral ingezet op de herontdekking van de autochtone Trasimeno Gamay druif.
Trasimeno Gamay, de rode wijnen
De rode wijn van deze druif heeft over het algemeen een heldere robijnrode kleur met tinten die kunnen variëren van granaat tot paarsachtig. Het aroma is intens en fruitig, gedomineerd door hints van rode bessen, frambozen, zwarte kersen en bosbessen; in sommige gevallen worden cacaoaroma’s herkend. Gedurende onze reis proeven we bij verschillende gelegenheden veel rode wijnen uit dit gebied. Daarover in een volgend artikel meer.
Wil je dat niet missen?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
Meer info:
Geef een reactie