December is een mooie maand om te genieten van fijne rode wijnen. We proeven, via zoom samen met de Director van het Consorzio Tutela Vini Colli Berici e Vicenza, Giovanni Ponchia, 6 rode wijnen terwijl we leren over de Italiaanse wijnregio Colli Berici.

Colli Berici ANNE-WIES.NL

Colli Berici

Colli Berici is een bekoorlijk deel van Veneto, iets ten zuiden van Vicenza, vol met wijngaarden en charmante villa’s. Letterlijk vertaald is Colli Berici ‘de Berici-heuvels‘. Deze heuvels (met een maximale hoogte van 440 m boven zeespiegel) vormen een golvende formatie die ongeveer 60 miljoen jaar geleden is ontstaan ​​als gevolg van tektonische bewegingen en talrijke vulkaanuitbarstingen. De bodem is hierdoor zeer divers: basalt door de vulkanische kegels maar ook kalksteen en keien door sedimentaire afzetting naast rode klei.

Colli Berici compilatie ANNE-WIES.NL

Foto’s: https://consorzio.bevidoc.it/

Rood rules in Colli Berici

Er wordt voornamelijk rode wijn geproduceerd: zo’n 70% van de totale productie. De belangrijkste druivenrassen hiervoor zijn cabernet sauvignon (24%) en merlot (20%), gevolgd door tai rosso. De rest, waaronder cabernet franc en carmenère, staat in mindere hoeveelheden aangeplant. Tijdens deze zoom proeven we uitsluitend rode wijnen, dus over de witte wijnen wordt niet veel gesproken, behalve dat ze in verhouding met andere witte wijnen een redelijk lage zuurgraad hebben.

DOC Colli Berici, de proeverij

Na deze introductie proeven we 6 rode wijnen met de DOC Colli Berici. We proeven overigens de wijnen in een andere volgorde dan de foto hieronder, maar dat mag (en zeker niet mocht) de pret niet drukken.

1) Tai Rosso, DOC Colli Berici 2021 – Cantina Pegoraro
In Colli Berici een beroemdheid, deze wijn. In heel Veneto zijn 124 ha van dit druivenras aangeplant, waarvan niet minder dan 122 in Colli Berici.Tai Rosso is de naam van de wijn, maar ook die van de druif. In het verleden werd hij tocai rosso genoemd, maar dat is sinds 2007 door de Europese autoriteiten verboden vanwege de naamsverwarring met de Hongaarse wijnstreek Tokaj. In andere landen is de druif overigens bekend onder de naam grenache, garnacha of cannonou. Deze wijn heeft alleen RVS gezien en is bedoeld om jong van te genieten. Alc. 13%
De wijn is helder robijnrood van kleur. In de neus rood fruit, framboos en florale tonen, rozenblaadjes. In de mond komt dat terug: veel fruit en een tikje aards! Sappige wijn met nagenoeg geen tannines en een minuscuul prettig bittertje in de afdronk. Heerlijk om zo van te genieten maar ook lekker bij charcuterie, jonge kazen of tonijn.  Giovanni adviseert de wijn ook bij de ‘Vicenza-style cod’. Rode wijn bij kabeljauw? Zeker! Deze wijn heeft vrijwel geen tannines, wat hem, iets gekoeld geserveerd, een prima partner maakt voor diverse visgerechten. 

2) Fra i Broli DOC Colli Berici Merlot 2019 – Piovene Porto Godi
Een familiebedrijf dat al sinds 1584 bestaat. Deze wijn is gemaakt van drie verschillende merlot klonen, uitgekozen voor hun lage opbrengst (1 kg druiven per wijnstok) en hun vermogen om wijnen van hoge kwaliteit te geven. De fermentatie vond plaats in rvs, waarna een rijping van 12-15 maanden volgde in deels nieuw en deels ouder Frans eiken barriques (225l). Na een aantal maanden in de fles is de wijn op de markt gebracht. De wijn is biologisch gecertificeerd. Alc. 14%.
Deze wijn is donker robijnrood. In de neus voornamelijk rood fruit, pruimen, kersen. Ook een kruidigheid, licht rokerig en een hint van eiken. In de mond komt dat allemaal terug. De tannines zijn een tikje stroef maar niet onplezierig. Rustieke stijl. Volgens Alessandra Zambonin van Studio Cru (het PR bureau dat deze zoom organiseerde) zul je in Colli Berici nooit de fluweelzachte Merlots vinden die je elders tegenkomt. Het is de stijl van de Merlots van Colli Berici: rustiek. Een fijne wijn die verlangt naar een fijn stukje rood vlees.

3) Casara Roveri DOC Colli Berici Merlot 2019 – Dal Maso
Eveneens een wijn van een bekend familiebedrijf in Colli Berici. In 1887 begint de familie Dal Maso wijn te produceren van hun eigen wijngaarden, in 1919 wordt het bedrijf Dal Maso opgericht en in 1985 worden wijngaarden in Colli Berici aangekocht. Inmiddels staat de 4e generatie aan het roer, met broer Nicola Dal Maso als wijnmaker en zijn zussen Silvia en Anna die het andere werk, waaronder de marketing en sales, voor hun rekening nemen. Deze wijn rijpte 18 maanden in eiken barriques gevolgd door 5 maanden in de fles. Alc. 14,5%
Donker robijnrood van kleur met een paarse rand. In deze wijn meer donker dan rood fruit. Een sappige aanzet, fris, donker en rood fruit, tikje vanille en ronde tannines. Minder rustieke stijl dan de vorige wijn. Frisse, fruitrijke afdronk. Fijne wijn bij rood vlees, oudere kazen als grana padano en wildgerechten.

4) Cicogna DOC Colli Berici Cabernet 2018 – Cavazza
Alleen ‘Cabernet’ op het etiket, wil volgens Giovanni zeggen ‘Cabernet Sauvignon’. Maar er kan ook een kleine hoeveelheid cabernet franc aan toegevoegd zijn. Een geschiedenis die 90 jaar terug gaat en vier generaties wijnmakers; kennis dat is doorgeven en blijft groeien. Duurzaamheid staat hier hoog in het vaandel. De wijn rijpte 12 maanden in Frans barrique gevolgd door 5 maanden in de fles. Alc. 14%
De kleur is robijnrood. In de neus rood en donker fruit, tikje potlood en tomatenblad. In de mond is de wijn vol, rond, met ronde tannines. Sappig, donker fruit, kruidig, rode paprika, tikje oak. Minder ‘groen’ dan sommige Cabernets kunnen overkomen. Sappig en kruidig in de finish. Fijne wijn.

5) Gran Bericanto Riserva DOC Colli Berici Rosso 2019 – Cielo e Terra
Deze wijn is een blend, wat niet veel voorkomt in Colli Berici: de meeste wijnen zijn er monocepages. De beste druiven worden voor deze blend (merlot, cabernet sauvignon en tai rosso) gebruikt, waarvan merlot, met een aandeel van minimaal 50%, de backbone is. De stijl van de wijn met het hoge alcoholgehalte (15%)  is ontstaan doordat de druiven deels werden gedroogd voor de fermentatie. Deze methode heet ‘appassimento’ en is een techniek die onder andere wordt toegepast voor Amarone wijnen.
Diep robijnrood van kleur. In de neus donker fruit, kruiden, chocolade, vanille. In de mond vol en rond, rokerig, bessenfruit, cacao, ronde tannines. Het hoge alcoholgehalte is niet storend, maar in balans met het fruit, en de acidity. Rokerig en fruitrijk in de finish. Mooie wijn bij bbq en rood vlees.

6) Bradisismo DOC Colli Berici Cabernet 2019 – Inama
Cabernet Sauvignon ontmoet Carmenère in deze ‘SuperVeneto’. De wijn is een blend van 70% cabernet sauvignon en 30% carmenère, waarbij de cabernet het geconcentreerde kersenfruit moet brengen en de carmenère de peper, cacoa en het bessenfruit. Na de fermentatie, die in rvs plaatsvond, bracht de wijn 12 maanden in Frans eiken barriques door, 41% nieuw, 59% tweedejaars. Na het blenden rustte de wijn 4 maanden in rvs en 12 maanden in de fles voordat hij de markt op ging. (Alc. 14%)
Donker robijnrood van kleur. In de neus rijp donker fruit. In de mond vol, rond, tikje aards, sap, donker fruit. Tannines duidelijk aanwezig, maar rond en spicy. Spicy en fruitrijke finish.

LOGO-consorzio-colli-berici

Meer info over DOC Colli Berici: consorzio.bevidoc.it

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook