Onlangs kwamen wijnliefhebbers samen voor een inspirerende proeverij en masterclass over Navarra, een veelzijdige wijnregio in het noorden van Spanje. Onder de deskundige begeleiding van wijnspecialist en -researcher Vicky Corbeels proefden de aanwezigen een negental Navarra wijnen – van fris wit en rosé tot verfijnd rood – en verdiepten zij zich in de rijke geschiedenis en unieke terroirs die deze regio kenmerken. Ed Carper was erbij voor Anne-Wies.NL.

Deze exclusieve proeverij en masterclass neemt je mee op een reis door Navarra’s gevarieerde terroirs – van de frisse wijnen uit de bergachtige noordelijke delen tot de volle, warme rode wijnen uit het zuiden. Een inspirerende ervaring vol kennis, smaak en passie voor Spaanse wijn.

De DO Navarra Wijnregio

Navarra ligt tussen de Pyreneeën en Rioja, nabijheid de Atlantische Oceaan die voor wat verkoeling zorgt. In de DO zijn 9400 ha te vinden, 1600 druiventelers en 84 wineries. De Ebro rivier stroomt in Navarra tussen Ribera Baja en Ribera Alta in. De productie bestaat voor 10% uit witte wijn, 20% uit rosé en 70% uit rode wijn.

Spanje, navarra

Er zijn 5 verschillende subregio’s in Navarra:

  • Tierra Estella 1222 ha, noordwest
  • Baja Montaña 1410 ha, noordoost
  • Valdizarre 658ha, noorden
  • Ribera Baja 2632  ha (boven de rivier), zuiden
  • Ribera Alta 3572 ha (onder de rivier), midden

DO Navarra Vicky Corbeels en dia's

De revival van Garnacha

De Noordelijke regio’s liggen dichter op de Pyreneeën die dan ook wat koeler zijn. De zuidelijke regio’s zijn ook nog wat droger. Hoewel garnacha tegenwoordig het vlaggenschip van Navarra is (30% van de aanplant), is tempranillo met 40% het meest aangeplante druivenras.  In het verleden is er veel grenache gerooid ten gunste van tempranillo en internationale druivenrassen. Daar komt men nu van terug. Men koestert de oude stokken die er nog staan. Garnacha is ook geschikter voor de modernere lichtere fruitige stijl waar nu meer vraag naar is.

DO Navarra, de proeverij 

We proeven 9 wijnen van verschillende producenten die hier vertegenwoordigd zijn.

2022 UNSI TERRAZAS BLANCO 2022
Garnacha blanca met 5 maanden rijping op gebuikt eiken 600l.
Citroengeel, venkel, anijs, toast, appel, peer, meloen, witte bloesem, licht bittertje, wat fris, medium body, smaak en lengte, leuke wijn 7+.

2023 MARCO REAL PEQUEÑAS PRODUCCIONES BLUSH ROSÉ
100% grenache noir, 3 maanden op de lees, afloopwijn
Licht roze, iets geurig, aardbei, framboos witte peper, fris, medium-body medium smaak en lengte, leuke frisse kruidige rosé, 7+.

2022 AMATRIA
Garnacha, 12 maanden rijping op groot 500l eikenhout
Licht robijnrood, wat geurig, aardbei, toast, rode pruimen, beetje witte peper, goede body en zuur, hoog alcohol, gemiddelde smaak, zachte tannine en best wat lengte , leuke wat kruidige wijn 7,5.

2022 SEÑORA DE LAS ALTURAS
Garnacha , 15 maanden op gebruikte eiken  500l vaten.
Licht robijnrood, wat geurig, rode en zwarte pruimen, toast, kruiden, iets vegetaal, laurier, iets tabak, hoog alcohol, gemiddeld zuur maar wel fris, body en smaak, best wat lengte, leuke wijn 7+.

2019 VIÑEDO UNO GARNACHA VIÑAS VIEJAS
Garnacha, 9 maanden rijping op nieuw en oud Frans eiken, robijnrood, wat geurig, rode en zwarte pruimen, zwarte bessen, toast, vanille, kruiden, laurier, iets tabak, hoog alcohol 14,5%, gemiddeld zuur, body, wat meer smaak en iets drogende tannine en veel lengte, mooie wijn 8.

2019 BERABAL DE UBETA
Garnacha ,12 maanden eikenhout.
Licht robijnrood, wat geurig, rode en zwarte pruimen, rode bessen, toast, vanille, kruiden, laurier, iets tabak, hoog alcohol 14,5%, gemiddeld zuur, goede body best wat smaak, zachte tannine en veel lengte, mooie wijn 8-. 

2018 ALBRET LA VIÑA DE MI MADRE
Cabernet sauvignon, 21 maanden rijping op nieuw hout.
Robijnrood, geurig, zwarte kersen, pruimen, zwarte bessen, toast, vanille, kruidnagel, laurier, iets tabak, potloodslijpsel, lichte paprika, hoog alcohol 14,5%, gemiddeld zuur, meer body, best wat smaak, iets drogende tannine en veel lengte, mooie wijn 8+.

2018 OLITE 1864 RESERVA
Garnacha, cabernet sauvignon, merlot, 24 maanden rijping op eikenhout.
Robijnrood, geurig, zwarte en rode pruimen, zwarte  bessen, toast, vanille, kruidnagel, laurier, iets tabak, gemiddeld alcohol 13,5%, gemiddeld zuur en body, best wat smaak en iets drogende tannine en veel lengte, mooie wijn 8+.

2015 RASO DE LARRAINZAR RESERVA
Tempranillo, merlot, cabernet sauvignon en garnacha, 13 maanden rijping op eikenhout.
Robijnrood, licht geurig, zwarte en rode pruimen, zwarte bessen, iets gronderig, toast, vanille, kruidnagel, laurier, iets tabak, hoog alcohol 14,5%, gemiddeld zuur en body best wat smaak en iets drogende tannine en veel lengte, mooie sappige wijn 8+.

DO Navarra, passie en traditie

Samenvattend proef ik hier fijne wijnen. De laatste wijnen, hoewel meer structuur, zijn geen blockbusters maar meer verfijnde wijnen. De bijeenkomst is een mooie hernieuwde kennismaking met de passie en traditie die Navarra-wijnen zo bijzonder maken.

Deze masterclass vond plaats op dinsdag 5 november 2024 in het Jakarta hotel te Amsterdam. De organisatie was in handen van DO Navarra, HOPSCOTCH Season en Melman Communications voor VinosDoNavarra.

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

 

Registervinoloog Ed Carper was in 2020 ‘Vinoloog van het Jaar’, heeft WSET4 Diploma in de pocket en heeft ook zijn studie Weinakademiker afgerond. Met zijn wijnschool Carper Vinum geeft hij les en organiseert hij tal van proeverijen. Ed is ‘SDEN Register Wijndocent’ zodat hij aantoonbare vaardigheden heeft die je van een moderne wijndocent mag verwachten. Lees hier de artikelen van Ed.

#EdCarper