Van knoestige oude monastrell wijnstokken die groeien op woestijnachtige bodems tot wijnen met levendigheid en verleidelijke aroma’s… dat is Jumilla. Maar Jumilla is ook de lekkerste churros ever, amandelen, heerlijke olijfolie, gazpacho (en nee, dat is in dit geval niet de koude Spaanse soep), gefrituurde geitenkaas en een charmant stadje. En een diversiteit aan wijnhuizen. Zoals een Microbodega versus Coöperatie. Gemene deler: fantastische wijnen! Ik neem je even mee…

Bodegas BSI

In Jumilla (de introductie over Jumilla vind je hier) zijn vijf coöperaties werkzaam, elk in een ander dorp. Wij bezoeken de BSI coop, de grootste en oudste in de DO. BSI staat voor Bodegas San Isidro. De coop is in 1934 gestart in het centrum van de stad Jumilla en groeide snel. Zo snel dat in de jaren 1960 uitbreiding nodig was en het bedrijf naar deze locatie buiten de stad verhuisde. Tegenwoordig telt de coop ruim 400 leden met in totaal 3.500 ha wijngaarden verspreid over de gehele DO Jumilla appellatie.

Monastrell

De voornaamste druif is monastrell, die hier, door de verspreid liggende wijngaarden, groeit op verschillende hoogtes en in diverse bodemsoorten. Het grootste deel van de bodem is kalkachtig en arm. Hierdoor zijn de oogsten niet uitbundig, maar hebben de druiven een hoge concentratie aan geur- en kleurstoffen. Naast monastrell, dat 80% van de totale productie vertegenwoordigt, is de tweede meest aangeplante variëteit syrah, die zich zeer goed aanpast aan het klimaat.  Ook staan petit verdot, merlot en tempranillo aangeplant. Wat de witte wijnen betreft, zijn vooral de variëteiten airén en sauvignon blanc in de wijngaarden te vinden.

BSI is de wijnmakerij met het grootste areaal aan niet-geënte monastrell-wijngaarden ter wereld, een feit wat hen uniek maakt.

Geen kleine jongen, die BSI

De BSI coop is in het bezit van de modernste technieken, zoals robots die de kwaliteit van de druiven meten als die geleverd worden. Als de kwaliteit niet aan de eisen van de BSI voldoet, worden de trossen niet gebruikt voor wijn, maar verkocht voor voer voor geiten. Er wordt samengewerkt met universiteiten om onder meer nieuwe variëteiten te testen. Daartoe is er een aparte wijngaard naast het gebouw aangelegd. Buiten zien we gigantische tanks op gesteld staan, inhoud 100.000 kg druiven elk. Geen kleine jongen dus, die BSI. Benieuwd hoe het er binnen uitziet…

BSI Bodegas van buiten

Een kleurrijk geheel

Daar worden we verrast: geen ontvangst met saai uitziende blinkende vaten, maar fleurig geverfde betonnen tanks! Een staaltje van bijzondere kunst en architectuur. Vroeger, voor de aanschaf van de rvs tanks, vond hier de maceratie plaats. Het bleek te duur om ze te verwijderen dus werd een architect in de arm genomen om te brainstormen over de toekomst. Nu zijn de vaten van binnen deels voorzien van glas en worden ze gebruikt voor wijnopslag. Heel bijzonder om doorheen te lopen.

We vervolgen onze weg door gangen met imponerende vaten. Hier wel moderne RVS tanks, maar de vaten in de ‘Half Million Corridor’ (er kan zo’n half miljoen liter in) zijn geverfd in verschillende kleuren. Van lentegroen tot herfstbruin, een weergave van het verkleuren van de bladeren in de wijngaard gedurende het jaar.

BSI Jumilla kleurrijke vaten

Sala Gémina

Op weg naar het wijnmuseum lopen we langs een aparte, temperatuur- en luchtvochtigheid gecontroleerde ruimte voor de rijping van de wijnen, de ‘Sala Gémina’. Gémina is de toplijn van de  winery, het is de oude Romeinse naam voor Jumilla. De druiven komen van on-geënte, Europese wijnstokken van meer dan 30 jaar oud, minder dan een kilo per stok. Handgeplukt en zorgvuldig geselecteerd. De wijnen rijpen hier op nieuw Amerikaans en Franks eiken.

BSI Jumilla Sala Gemina

Het wijnmuseum is leuk om even doorheen te wandelen. Het is ruim en thematisch opgezet tussen rijen oude wijnvaten.

BSI Jumilla wijnmuseum compilatie

BSI Jumilla, de proeverij

In een ruime zaal met zicht op de vatenkelder proeven we enkele wijnen, met als afsluiter wat heerlijke traditionele hapjes: manchego kaas en empanada’s gevuld met een mix van gebakken aardappel, tonijn, ei en pijnboompitjes.

BSI Jumilla proeverij proefruimte

Gémina Chardonnay 2022
‘Fermentado en Barrrica’
Licht goudgeel. Hout niet direct in de neus, maar behoorlijk in de mond. Wel goed in balans, want genoeg fruit. Spicy, geel fruit.

Gémina Sin Sulfitos Añadidos 2022
Zoals de naam al aangeeft: geen toegevoegde sulfieten. Organic. Druiven uit de hele DO jumilla. Ungrafted vines.
Rond, sappig, rood en donker fruit, spicy, balsamico notes. Ronde, frisse tannines. Frisse, fruitrijke finish.

Gémina Cuvée Selección 2019
‘Monastrell Pie Franco’. Pie Franco betekent: ‘Pre Phyloxera’. De wijn is dus gemaakt van zorgvuldig geselecteerde druiven die groeien aan Europese, niet-geënte wijnstokken van meer dan 40 jaar oud.  Gelukkig wordt er, op mijn verzoek, een tweede fles geopend. De eerste had een vleugje kurk. Wát een verschil. Was de eerste ‘vlurkig’ en saai, de tweede heel mooi.
Veel fruit in de neus. Heel mooi fruit. Meer donker dan rood fruit, wat typerend is voor on-geënte monastrell. Complex, mooi hout. Lange finish. Prachtige wijn! 

Sabatacha 50 Aniversario 2020
De naam Sabatacha betekent Saturday Evening Drinking Wine. In Spaans: SABAdo TArde CHAteoDe merkwaardige naam komt uit een verhaal over Zijne Majesteit Koning Don Juan Carlos I de Borbón, die als Prins tijdens zijn periode van militaire training de term Sabatacha bedacht als wachtwoord onder vrienden om uit te gaan en wijn te drinken. 100% monastrell.
Donker fruit in de neus. Aanzet beetje ‘hol’. Later veel fruit. Tannines tikje drogend. Witte peper. In de finish komt dit alles terug. Het relatief hoge alcoholgehalte (15%) valt, net als bij de vorige wijn, niet op door de mooi zuurgraad.

Gémina Finca el Volcán 2018
Finca El Volcán ligt op 707 meter boven zeeniveau, aan de voet van het natuurmonument El Volcán de Cancarix, in de Sierra de las Cabras. Slechts 20 hectare oude, niet-geënte Monastrell-wijngaard.
Complexe, spannende wijn, rijp fruit. Vooral donker en in mindere mate rood fruit. Witte peper, hint van chocolade, zilte mineraliteit. Zachte tannines. Mooie wijn! 

Lacrima Christi
Vino Naturalmente Dulce.
De monastrell druiven voor deze wijn worden laat geoogst, waardoor ze een relatief hoog suikergehalte hebben. De fermentatie wordt door koeling gestopt als de wijn een alcoholgehalte bereikt van 15% en nog niet alle suikers zijn vergist. Resultaat is een wijn met een natuurlijk restsuiker. De wijn rijpte vervolgens 10 jaar (!) in eiken vaten. Met deze wijn zijn al veel prijzen gewonnen, en daar kan ik me iets bij voorstellen!
De wijn doet denken aan port maar is frisser. Gedroogde pruimen, rozijnen, caramel, cacao, koffie. Mooie zuurgraad. Een fantastische afsluiter van dit bezoek!

BSI Jumilla proeverij proefruimte

bsi.es/en

Microbodega Dobledeperez

Een groot verschil met de BSI coöperatie is Microbodega Dobledeperez. In het centrum van het micro-stadje Albatana (31km², 714 inwoners in 2016- wikipedia) komen we eerder aan dan afgesproken en vinden de deur van de winery op slot. Jenny, de roodharige eigenaresse, komt aangesneld en stelt voor dat we eerst even naar haar wijngaard rijden. Haar moeder is er met de sleutel vandoor om voor ons een en ander op te halen. Onderweg vertelt ze haar verhaal.

Jenny Dobledeperez voor wijnmakerij

De ouders van Jenny zijn hier geboren en verhuisden naar Barcelona. Maar deze streek bleef in hun hart en zij kochten steeds stukjes wijngaard aan. Toen vader met pensioen ging had hij 120 ha vergaard. Hij maakt zelf geen wijn, maar verkoopt zijn druiven. Jenny bracht hier in jaar jeugd, samen met haar ouders, twee zussen en een broer, de vakanties door. Zij wilde altijd al wijnmaker worden. Ze volgde daarvoor diverse studies en werkte op verschillende plekken.

Microbodega, micro opbrengten

De microbodega is ze met haar broers gestart, waar ze werken met 1 procent van de wijngaarden van hun vader. De opbrengst is slechts 1 kg druiven per wijnstok en de totale productie 15.000 flessen per jaar. Voor een gezonde bedrijfsvoering is een productie van 25-30.000 flessen nodig. Nu is het een interessante ‘hobby’; Jenny werkt ook nog in een andere winery. Naast monastrell staan er ook petit verdot, garnacha tinta, verdejo en moscatel aangeplant. Zoals je zult begrijpen in heel kleine hoeveelheden. De winery produceert uitsluitend mono varietal wijnen, inclusief een experiment voor ‘Sweet Monastrell’.

Druivenstokken als een kameleon

De wijngaard die we bezoeken is 5 ha en is beplant met monastrell van meer dan 50 jaar oude stokken op een kalkhoudende bodem. Op een hoogte van 620 m boven zeespiegel is het hier 3-4 graden kouder dan in Jumilla. De wijnstokken zijn heel klein. “Er is hier weinig water en zij hebben dan ook weinig nodig”, aldus Jenny. Hier is veel kalk en limestone, verderop is meer klei te vinden. “Dat is het leuke van het wijnmaken hier, er zijn veel verschillende wijnen te maken”.  Ze toont een druiven’stok’ waar je van boven bijna geen druiven kunt zien. Als een kameleon. Zo heet dan ook een van de wijnen die we straks gaan proeven: ‘Cameleónica’.

Doble de Perez Jenny in wijngaard

Dobledeperez, de wijnmakerij

In de winery annex proeflokaal kijken we snel even rond. De vaten en amfora’s staan, afgescheiden door een wand van kratjes,  in de kleine ruimte dicht op elkaar. Jenny toont een amfora die ze aldaar aantroffen. Die is zo groot dat haar hele productie erin zou passen. Maar hij lekt, dus voorlopig gebruikt ze hem niet.

Wijnmakerij Dobledeperez

Het laagje op de vaten doet haar werk als flor bij sherry: het beschermt de wijn tegen oxidatie.

Dobledeperez, de proeverij

Dobledeperez proeflokaal met Jenny

En Contacto
60 dagen skincontact om een frisse stijl en ‘saltynes’ te verkrijgen. Druiven van 800 m hoogte, anders dan normaal in Jumilla. Verdejo
Inderdaad ziltig en fris. Ziet eruit als een ‘orange wine’ maar zo noemt Jenny het niet. Tikje phenolic. 4 maanden lies na skin contact om de wijn ronder te maken.

Camaleónica 2022
Monastrell van de wijngaard die we vanmiddag bezochten.
Sap, zilte mineraliteit, bloemig, vol, ronde tannines. Mooie wijn! Nb: een van mijn mede-proevers wijst op de datum op de biodynamische kalender: de wijn zou vandaag aardser smaken. Nou… ik vind hem prachtig!

Inaudita 2021
Petit Verdot van 800 hoogte op gravel bodem, wat hem hem volgens Jenny frisser maakt. 50% komt uit tinjajes, 50% uit inox, gevolgd door 1 jaar barrel.
Spritzige aanzet, spicy, drogende tannines. Met walsen opent de wijn zich meer en wordt mooier. De spritz verdwijnt.

Ingobenabele
Garnach tintorella van 900 meter hoogte. De zandbodem geeft de druif haar concentratie, zo leert Jenny ons. Fermentatie vond plaats in inox, de rijping 1 jaar in Frans eiken. De 4 maanden tinajes erna verzacht de tannines van het eiken.
Rond, fris, vol, spicy.

Dobledeperez de wijnen van Jenny

Als ’toetje’ proeven we een zoete Monastrell uit het val. Die is fris, mooi zoet maar niet té. Rood fruit en tikje caramel. En we genieten na van de heerlijke home-made hapjes die de moeder van Jenny (rechtsboven samen met Jenny op de foto hieronder) voor ons meebracht. Ook dit was weer een mooie ervaring!

Dobledeperez hapjes en groepsfoto

dobledeperez.es

Deel 1 in de serie Jummilla op deze website vind je hier. Deel 3 komt eraan….

Wil je dat niet missen? 🍇🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook