Verslag van een mooie en boeiende reis naar de DO Jumilla. Van knoestige oude monastrell wijnstokken die groeien op woestijnachtige bodems tot wijnen met levendigheid en verleidelijke aroma’s… dat is Jumilla. Maar Jumilla is ook de lekkerste churros ever, amandelen, heerlijke olijfolie, gazpacho (en nee, dat is in dit geval niet de koude Spaanse soep), gefrituurde geitenkaas en een charmant stadje. Ik was er onlangs op een persreis na het gastronomische event Madrid Fusión. Ik neem je even mee…

Op de avond van aankomst in Jumilla worden we in restaurant San Agustin opgewacht door Silvano Garcia, President van de DO Jumilla en Esther González de Paz, communicatie en marketing voor de DO. Middels een video-presentatie, een tapas diner en een groot aantal begeleidende wijnen maken we kennis met Jumilla, haar wijnen en gerechtjes. Een mooi begin!

Jumilla Restaurant San Agustin

DO Jumilla

De DO Jumilla is gecreëerd in 1966 en is daarmee een van de oudste beschermde herkomstbenamingen voor Spaanse wijn. De DO ontleent haar naam aan de gemeente Jumilla in de provincie Murcia. De wijngaarden die tot de DO behoren bevinden zich in twee provincies: Albacete en Murcia.  De appellatie loopt van de vlakten van La Mancha in het oosten naar een gebied met Mediterrane invloeden in het westen. De wijngaarden liggen op relatief grote hoogte, variërend van 320 tot 800 meter. De totale oppervlakte bedraagt ​​ongeveer 19.000 hectare, waarvan 40% in de provincie Murcia ligt, de overige 60% in Albacete. In de DO werken 38 wijnbedrijven samen met 1700 druivenkwekers. Onder de DO Jumilla mogen 5 soorten wijn worden gemaakt: rood, wit, rosé, zoete wijn en likeurwijn. Mousserende wijn uit Jumilla valt (nog) niet onder de DO.

Map Jumilla via Esther whats app

 

Klimaat en bodem van de DO Jumilla

Het klimaat heeft, ondanks de ligging dicht bij de Middellandse Zee, een uitgesproken continentaal karakter. De temperatuur in de zomer kan makkelijk boven de 40°C komen, terwijl de winters koud zijn en de temperatuur dan soms daalt tot -10°C. Met een gemiddelde jaarlijkse neerslag van zo’n 300 mm per jaar is het er erg droog. De regen valt voor een groot deel in de vorm van hevige regenbuien in de herfst en in mindere mate in april. De zon schijnt er 3.000 uren per jaar en er waait vrijwel voortdurend een wind vanuit de zee, waar je vooral in de hoogste wijngaarden veel van merkt.  In de ochtenden is er vaak een verkoelende mist.

Wijngaard oude monastrell Jumilla (Salzillo)

De bodems bestaan voornamelijk uit kalksteen en grind. Ze hebben een losse textuur en zijn arm aan organisch materiaal en voedingsstoffen. De bodems hebben een hoog vermogen om water vast te houden en zijn matig doorlatend. Deze omstandigheden, gecombineerd met een goede bodemdiepte, zijn zeer bevorderlijk voor de wijnbouw, vooral tijdens perioden van langdurige droogte, wanneer de wijnstokken kunnen profiteren van het water dat in de ondergrond is opgeslagen. Het merendeel van de wijngaarden wordt droog verbouwd. Als een van de droogste wijngebieden van Spanje zijn de omstandigheden optimaal voor de biologische wijnbouw, die tegenwoordig op 70% van de wijngaarden binnen de appellatie wordt beoefend. In sommige delen van de regio worden ook grind- en vulkanische bodems aangetroffen.

De druifluis phylloxera sloeg in Europa toe in de tweede helft van de 19e eeuw. De plaag verspreidde zich snel en richte grote schade aan in de wijngaarden over het hele continent. Ook Spanje werd getroffen. Vanwege de geografische isolatie en de droge, zanderige bodemomstandigheden echter kon de druifluis zich minder makkelijk verspreiden in dit deel van het land. Hierdoor bleven veel wijngaarden in Jumilla gespaard van de verwoestende effecten van de druifluis en behielden ze hun ongeënte wijnstokken. Dit droeg bij tot het behoud van het authentieke unieke karakter van de Monastrell wijnen uit Jumilla.

Monastrell regeert

Het leeuwendeel van de productie in de DO Jumilla bestaat uit rode wijn, waarbij monastrell (in Frankrijk bekend onder de naam mourvèdre) de belangrijkste druif is. Monastrell beslaat 75% van de Monastrell - mourverdre Wikipediaoppervlakte van de Jumilla-wijngaarden. De druif gedijt goed in warm en droog weer, vooral als hij wordt geplant in de koele kalksteenbodems van Jumilla. Monastrell wijnstokken ontwikkelen lange wortels die diep in de rotsachtige kalksteenbodems doordringen om het vocht te onttrekken dat ze nodig hebben, zelfs tijdens de lange, warme zomers van Jumilla.
De druiventrossen zijn klein tot middelgroot en relatief compact, terwijl de bessen middelgroot en bolvormig zijn met een blauwzwarte kleur. De schillen zijn dik en zitten boordevol anthocyanen, tannines, aroma’s en polyfenolen die bijdragen aan de smaak, kleur en structuur van de wijn.
Naast monastrell staan in mindere mate aangeplant tempranillo, syrah, garnacha tintorera, garnacha, cabernet sauvignon, merlot en petit verdot. Als witte druiven vind je airén, macabeo, sauvignon blanc, moscatel, pedro ximénez, verdejo, viognier en merseguera.

Churreria Soto

Voordat we de volgende ochtend de eerste winery bezoeken wandelen we door een sfeervol parkje richting de markt waar in we in een eenvoudig uitziende kiosk als ontbijt de lekkerste churros ever eten.

Churros compilatie

Bodegas Salzillo

Het is nog vroeg in de morgen als we na dit bijzondere ontbijt langs olijfbomen en amandelbomen waarvan de bloesem ontluikt richting de wijngaarden van Bodages Salzillo rijden. We passeren Yecla (een wijnstreek die ik eerder bezocht) en zien in de verte we de Monte Arabi, een berg met rotsachtige formaties waarin prehistorische tekeningen uit verschillende periodes te vinden zijn die de geschiedenis van deze streek weergeven.

Bezoek aan de wijngaarden

Bodegas Salzillo is een familiebedrijf, opgericht in 2002 door Agustín Lacárcel. Inmiddels produceert de bodega wijnen van 250 ha eigen wijngaarden en werkt daarnaast samen met andere wijndruiven telers. Er wordt gewerkt met de modernste technieken en vaten van beton, rvs en eiken. De winery bezoeken we niet, wel, samen met oenoloog Juan Santos Gonzalez, verschillende wijngaarden van de bodega nabij de Monte Arabi.

Jumilla Salzillo wijngaard 1

Links de Monte Arabí, rechts een wijngaard van Bodegas Salzillo met zeer oude monastrell bushvines waarvan hun zoete wijn wordt gemaakt, die we later zullen proeven.

Jumilla Salzillo wijngaard 2

Links een wijngaard met 28 jaar oude sauvignon blanc stokken, rechts 45 jaar oude monastrell.

Jumilla Salzillo wijnmaker in wijngaard

Oenoloog Juan Santos Gonzalez vertelt over de bodem en de oude monastrell stokken.

Salzillo hoogste wijngaarde en kruiden

Links de hoogste wijngaard van de bodega met 18 jaar oude garnacha tintorera (ook bekend onder de naam alicante bouschet) stokken. Het is hier koel, er waait voortdurend een stevige wind. Er groeien ook volop kruiden zoals rozemarijn en grassen (esparto) waarvan ook manden e.d. worden gemaakt.

Dan is het tijd om te proeven

Dat gaan we doen in een authentiek huisje in de wijngaarden, geheel ingericht met wijn- en jacht attributen uit vervlogen tijden. De eerste wijn, Güertana Sauvignon Blanc, is lekker fris met mooie zuren en tropisch fruit. Dat tropische fruit hebben door de vele zonuren, alle Sauvignons uit deze regio. De Hispalís Rosado van 100% monastrell heeft rood fruit, balsamico en is een tikje stroef na. Dat laatste vooral doordat hij iets te koud wordt geserveerd. De eerste rode wijn heeft lekker veel sap en ronde tannines. “Sweet aromas, pastry and cacao”, dat is wat je, volgens de wijnmaker, in Salzillo’s wijnen proeft. Matius Crianza Monastrell is het paradepaardje van de winery, gemaakt van 60 jaar oude monastrell stokken met een klein beetje (7%) garnacha tintorera en syrah (3%). De wijn rijpte 4 maanden in 500 liter vaten; ongetoast, dus geen make-up voor de wijn. Donker fruit, cacao, balsamico, zwarte olijven, tijm, rozemarijn. Veel sap, ronde tannines. Mooie, lange spicy finish. Als toetje de Camelot Sweet Monastrell van laat geoogste druiven en licht versterkt. Fris, rond, sap, rozemarijn, balsamico: een mooie afsluiter van dit bezoek!

Salzillo huisje compilatie

Salzillo wijnen compilatie
Jumilla Salzillo groepsfoto

bodegassalzillo

restaurantesanagustin

jumillawine

We vervolgen onze weg naar de 2e winery van de 6 die op het programma staan…⤵️

🍇🥂Wil je dat niet missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

#perstripjumilla