September is Torres-maand, als het aan importeur Walraven Sax ligt. Onderdeel van de bijbehorende feestelijkheden was een diner begin deze maand met een mooie selectie van Torres-wijnen. De locatie: Brasserie Van Dam in Amsterdam. Monique van Kruining* was er wel voor te porren om namens Anne-Wies.NL hierbij aan te schuiven.
Familiebedrijf Torres
Het wereldberoemde wijnhuis Torres is een echt familiebedrijf. Het werd in 1870 opgericht door de broers Jaime en Miguel Torres Vendrell in de Spaanse regio Penedès. In de loop der jaren vonden forse uitbreidingen plaats: Torres maakt tegenwoordig ook wijn in o.a. de Spaanse wijnregio’s Rioja, Ribera del Duero en Priorat en ook overzees in Chili en de Verenigde Staten. Inmiddels worden de diverse onderdelen van het bedrijf geleid door de vierde en vijfde generatie van de familie Torres.
Torres-wijnen, de proeverij
Lucas Gailhac, Brand Ambassador bij Torres, laat ons in een proeverij van 7 wijnen nader kennismaken met dit bijzondere bedrijf, samen met zijn collega’s Laia Figuerola Muro (Area Manager Torres Chili) en Isaías López Cobo (Area Manager Torres Spanje). We beginnen onze proefavond in de Verenigde Staten. Lucas vertelt dat Marimar Torres (4e generatie) oorspronkelijk naar de VS kwam om de wijnen van Torres daar te verkopen, maar dat ze zo verliefd werd op het land in Californië, dat ze besloot er zelf druiven te gaan verbouwen.
1) Marimar Estate ‘Acero’ Chardonnay 2015, Don Miguel Vineyard, Russian River Valley, Californië, VS
‘Acero’ is het Spaanse woord voor staal en dit is dan ook een Chardonnay waar geen houtopvoeding aan te pas komt: hij wordt geheel op RVS gemaakt. De druiven zijn afkomstig van de ‘Don Miguel Vineyard’ (aangeplant in 1986), vernoemd naar Marimars vader Miguel Torres Carbó en gelegen in het koelste deel van Russian River Valley.
De wijn is zacht, rijk en vol van smaak. Het ronde mondgevoel wordt zeer goed in balans gehouden door de mooie zuurgraad. Qua aroma’s komen o.a. natte steen, rijpe gele appel en een vleugje mango voorbij en de wijn heeft een prettige, lange afdronk. Prachtwijn!
Naast deze wijn komt meteen een tweede Chardonnay op tafel, waarmee we vrij letterlijk van de VS weer terugreizen naar Spanje.
2) Jean Leon ‘Vinya Gigi’ Chardonnay 2015, Penedès, Spanje
Het wijnhuis Jean Leon, gelegen in de Spaanse wijnstreek Penedès, is sinds 1994 eigendom van Torres. Het huis werd in 1963 opgericht door de Spanjaard Jean Leon (geboren als Ceferino Carrión), die emigreerde naar de VS en daar na diverse omzwervingen een beroemd restaurateur werd. Omdat hij ervan droomde in zijn restaurant mooie, zelfgeproduceerde wijnen te kunnen schenken, koos hij ervoor om wijn te gaan maken in zijn geboorteland Spanje. De stokken van de wijngaard ‘Vinya Gigi’ plantte Jean Leon zelf in 1967 en de Chardonnay die we vanavond proeven, is nog altijd afkomstig van diezelfde wijnstokken.
De wijn gist op vaten van Frans eikenhout en rijpt daarop vervolgens nog 6 maanden op de lie. Hij is flink aromatisch, met tonen van vanille, boter, citrusfruit, mango en ananas. De wijn is romig en mondvullend, maar zijn vriendelijke zuren geven hem ook enige frisheid.
De dames en heren van Brasserie Van Dam zorgen er ondertussen voor dat we niet op een lege maag hoeven te proeven: op tafel verschijnen borrelplanken vol brokken manchego en plakken pata negra. Lekker hoor.
Duurzaamheid voorop bij Torres
Na deze eerste wijnen en hapjes horen we van Lucas dat men bij Torres zeer bewust bezig is met de mogelijke gevolgen van klimaatverandering. Hij weet het meteen pakkend te illustreren: als de temperatuur nog 1 graad stijgt, kunnen ze de Chardonnay die we net proefden niet meer zo maken. Duurzaamheid is daarom erg belangrijk bij Torres en de nodige voorbeelden hiervan vliegen over tafel: gebruik van zonnepanelen, hergebruik van afvalwater, energie opwekken uit eigen biomassa en biologische wijnbouw waar mogelijk. In 2008 hebben ze zichzelf bovendien tot doel gesteld om de CO2 uitstoot per fles in 2020 met 30% verlaagd te hebben.
Torres: ‘Grapes from the past will be the wines of the future’
Daarnaast wordt er serieus gekeken naar hoe ze zich het best kunnen aanpassen aan de veranderende klimatologische omstandigheden. Zo loopt er al jaren een project om oude, haast verdwenen lokale druivenrassen uit Penedès te herontdekken, te ontwikkelen en opnieuw aan te planten. Veel van deze rassen zijn namelijk beter bestand tegen het veranderende klimaat dan de huidige druivenaanplant. Of zoals Lucas het zegt: ‘Grapes from the past will be the wines of the future’. Dat wil overigens niet zeggen dat de druivenrassen die nu gebruikt worden compleet overboord gaan: daarvoor worden bijvoorbeeld nu al hoger gelegen wijngaarden gezocht, waar het klimaat koeler is.
3) Torres Fransola Sauvignon blanc 2017, Penedès, Spanje
Over hoger gelegen wijngaarden gesproken: de druiven voor de derde wijn die we proeven, zijn afkomstig uit éen van de hoogst gelegen gebieden in de regio Penedès. Hier worden de warme dagen afgewisseld met koude nachten, wat het mogelijk maakt om er sauvignon blanc te verbouwen. De ene helft van de druiven voor deze wijn gist en rijpt op RVS, de andere helft gist op een combinatie van Frans en Amerikaans eikenhout (waarvan 50% nieuwe vaten) en rijpt hier vervolgens nog 8 maanden op. Dat levert een Sauvignon blanc op die breed van smaak is en toch ook zacht, met medium zuren en een vriendelijk bittertje. In de aanzet vooral tonen van venkel, verder citroen, grapefruit, ananas en wat passiefruit.
Terwijl we aan het proeven zijn, verschijnt een heerlijk voorgerechtje van coquille op tafel. Blijkt een prima combinatie met de wijn! Daarnaast worden we ook nog verwend met schalen met burrata en zeer smakelijke tomaatjes.
4) 7 Magnifics ‘Somiadors’ 2014, Empordà, Spanje
Zodra er grote schalen met supermalse, zeer smaakvolle en vooral heel erg lekkere steak tartare op tafel verschijnen, pakt Lucas de eerste fles rood erbij. Deze wijn maakt deel uit van het bijzondere project ‘7 Magnifics’, waarmee Torres een hommage wil brengen aan de minder bekende wijngebieden van Catalonië. In dit geval gaat het om Empordà, een streek aan de kust in het noordoosten van Spanje. Naar verluidt vonden veel surrealistische kunstenaars hier hun thuis en maakt de koele Tramontana wind die door dit gebied waait het een ‘land van dromers’. Zodoende ook de naam: ‘Somiadors’ betekent ‘dromers’.
Mooi verhaal, mooi etiket en ook een mooie wijn. Hij wordt gemaakt van garnacha en cariñena en 70% van het sap krijgt een opvoeding van 9 maanden op eikenhouten vaten. De wijn is zacht, rijp en vol, met vrij vriendelijke tannines en dito zuren. Hij is een tikje floraal in de neus, heeft veel tonen van zoet rijp fruit (zwarte kers, braam, pruim, rode bes) en een vleugje tabak. Aangenaam gezelschap bij die steak tartare.
5) Torres ‘Mas La Plana’ 2012, Penedès, Spanje
We vervolgen onze proeverij met een rode wijn die door Lucas wordt aangekondigd als ‘the family jewel’: Mas La Plana. Deze wijn wordt gemaakt van 100% cabernet sauvignon die door Miguel Torres himself aangeplant is in de jaren ’60. Destijds was dat nogal een revolutionaire zet, want buitenlandse druivenrassen waren op dat moment nog niet toegestaan binnen de Spaanse wijnwetgeving. Miguel zag echter groot potentieel voor (o.a.) cabernet sauvignon in Penedès. Terecht, zo bleek jaren later toen Torres met Mas La Plana 1970 een prestigieuze wijnwedstrijd in Parijs won en daarmee internationale bekendheid verwierf.
De gisting voor deze wijn vindt plaats op RVS, waarna de wijn 18 maanden rijpt op Franse eikenhouten vaten (waarvan 85% nieuw). De wijn is strak, stoer en stevig maar tegelijkertijd ook genereus vol en zacht. Perfect in balans. Qua aroma’s komen o.a. donker bosfruit (bramen, bosbessen, zwarte bessen), peper, een vleug laurier, cacao en koffie voorbij. Een opvallend complexe wijn met een prachtige, lange afdronk.
6) Torres ‘Salmos’ 2015, Priorat, Spanje
Alsof het nog niet feest genoeg is, krijgen we naast de Mas La Plana nog tweede glas rood ingeschonken: Salmos. Deze wijn is afkomstig uit de wijnregio Priorat en is een blend van cariñena, garnacha en syrah. Hij krijgt 14 maanden rijping in Franse eikenhouten vaten. In de neus is hij fruitig en floraal; in de mond rijp, zacht en vol met vriendelijke tannines en fijne zuren. De wijn is intens van smaak met aroma’s van kersen, aardbeien, bramen en wat kruidigheid, maar blijft tegelijk heel doordrinkbaar, speels haast. Echt een feestje in je glas.
Ter begeleiding van deze wijnen wordt ondertussen de tafel volgezet met heerlijkheden: een plank met een enorme côte de boeuf, salades, frites van zoete aardappel, risotto, zalm teriyaki…. Wat een uitbundige verwennerij! Er staat eenvoudigweg te veel op tafel om alle mogelijke wijn-spijs combinaties uit te proberen, maar het smaakt allemaal verrukkelijk en de Mas La Plana blijkt echt hemels bij de côte de boeuf.
7) Torres ‘Floralis’ Moscatel Oro (vino de licor), Spanje
We ronden deze feestelijke avond af met twee toetjes: een op het bord en een in het glas. De zoete dessertwijn ‘Floralis’ wordt gemaakt van moscatel en is zeer geurig. Hij barst van de aroma’s van lychee, druif, gele rozijnen en een beetje karamel. Erbij een zeer smakelijke chocolademousse. Een mooie finale van een heel mooie avond!
*Dit artikel is geschreven door Registervinoloog® Monique van Kruining. Monique werkt als wijnadviseur, geeft wijnproeverijen en schrijft over wijn voor diverse websites. Meer van haar lezen? Neem dan eens een kijkje op haar website www.syrahetcetera.nl
LINKS:
Importeur: Walraven Sax
🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor mijn wekelijkse nieuwsbrief!
Geef een reactie