Bij sommelier Teide Schepers is de passie voor wijn ontstaan op de hotelschool in Den Haag. Na werkzaamheden bij restaurants Ciel Bleu, Daalder en Central Park adviseert hij nu bedrijven onder zijn eigen naam ‘Schepers Wine Consultancy’. Op Anne-Wies.NL deelt hij zijn favoriete wijnen. Vandaag is dat… Angelus 2012.


In 1855 werd het classificatie systeem door Napoleon III opgezet om de mooiste Franse wijnen uit Bordeaux te laten zien. 100 jaar later werd de classificatie opgezet voor Saint-Émilion. Ter vergelijking wordt gezegd dat de classificatie van Saint-Émilion ‘eerlijker’ is omdat deze bijna elke 10 jaar herzien wordt. De classificatie van de Rive Gauche (linkeroever) heeft sinds 1855 twee veranderingen ondergaan, waarin de laatste in 1973 was.

Château Angélus

Wij gaan het hebben over Château Angélus! Dit domein is al sinds 1909 in handen van de Boüard familie. Hubert is de ‘frontman’ van het Château en wordt gezien als één van dé meest spraakmakende domeineigenaren van deze tijd. De domeinnaam refereert aan het katholiek gebed dat driemaal daags gebeden werd. In de kapel op het domein hangen in totaal negentien van deze bellen.

Château Angélus in drievoud

Château Angélus maakt meestal gebruik van 55% Merlot en 45% Cabernet Sauvignon. Ook maakt het Château een tweede en een derde wijn. Voor Carillon d’Angélus (tweede wijn) worden jonge stokken gebruikt. De selectie van druiven is sinds 2014 aangescherpt. De druiven die het niet halen voor deze selectie worden doorgeschoven naar de derde wijn welke NO.3 d’Angélus heet.

Angelus 2012: van B naar A

2012 was een bijzonder jaar voor Château Angélus en Château Pavie. Zij werden namelijk gepromoveerd van Premier Grand Cru Classé B naar Premier Grand Cru Classé A. Dit is de hoogst haalbare classificatie van Saint-Émilion. Samen met Château Ausone en Château Cheval Blanc staan zij nu aan de top. Alhoewel de laatstgenoemde twee châteaus andere plannen voor de toekomst hebben, zoals oplettende lezers misschien al voorbij hebben zien komen.

angelus

Angelus en truffel

Een glas wijn gevuld met drop, blauwe bes, braam, kers, violet en chocolade. De lichte rokerigheid doet denken aan houtskool. Aardse tonen en de zachte tannine maken de wijn compleet.
Laten we de Wellington wachten tot kerst? Nee natuurlijk niet! Venison Wellington met vers geschaafde truffel om het af te maken. De kruidigheid in de wijn pakt juist de extreme smaak van truffel heel goed op zonder dat het overheersend wordt. Renverse la tête et profite de la vie!

Over Teide:
De passie voor wijn is bij Teide Schepers ontstaan op de hotelschool in Den Haag. Na zijn werkzaamheden bij restaurants Ciel Bleu, Daalder en Central Park adviseert hij nu bedrijven onder zijn eigen naam ‘Schepers Wine Consultancy’. Lees hier alle artikelen van Teide.

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#teide