Reizen is nog steeds niet zo makkelijk, maar als het even kan: pak een vliegtuig naar de Algarve met dit boek onder je arm: “Dé wijngids voor de Algarve & de Alentjeo” van Arthur van Amerongen en Reggie Smith. Want manmanman… wát een heerlijk boek is dát!

Na het uitgebreide voorwoord door Harold Hamersma voel je je door de verhalende pennestreken van Arthur van Amerongen direct in het zuiden van het prachtige land dat Portugal heet. Dit boek gaat over meer dan wijn alleen.

Arthur woont inmiddels 10 jaar in de Algarve en drinkt wijn vanaf 1974. Het duurde echter tot zijn ontmoeting met wijnimporteur Reggie Smith, tijdens een van zijn vele treinreizen door Portugal, tot hij snapte wat er eigenlijk allemaal op een wijnetiket staat. Reggie leerde hem over de ruim 300 druivensoorten in Portugal en nog veel meer terwijl ze samen de leukste Portugese wijnbedrijven bezochten en zo’n 1000 wijnen proefden.

De Algarve, over piri-piri en Cliff Richard

Het tweetal begint de reis in de Algarve, het meest zuidelijke stuk van Portugal. Daar wippen ze onder meer binnen bij Adgeda di Cantor, de winery van zanger Cliff Richard, waar het niet alleen over wijn gaat, maar ook over kip piri-piri en waar je die het lekkerst kan eten. Tussen de wijnverhalen door delen de schrijvers plenty tips en wetenswaardigheden over het zuid- Portugese leven en de mooie producten. Bijvoorbeeld waarom een espresso hier ‘bica’ wordt genoemd. En wat nu eigenlijk het verschil is tussen een ‘quinta’ en een ‘herdade’. Ook de heerlijke visconserven uit de bekende visserplaats Olhão komen voorbij evenals Sander van Gelder, een van de pioniers van de golfsport in Portugal. En ken je het distillaat medronho, de ‘Portugese warmte in een glas’?

De Alentejo, het Wilde Westen van Portugal?

Na deze boeiende trip door de Algarve reizen de schrijvers iets verder het binnenland in. Ze doen de Alentejo aan waar ze twintig keer de verkeerde kant op worden gewezen maar er toch in slagen ook bijzonder leuke verhalen te verzamelen. Ik zal niet te veel onthullen over dit ‘Wilde Westen van Portugal’, ik heb al teveel verklapt, maar Smith was vooral verrast door de frisse, complexe wijnen en de wijnen uit de talha’s, de gigantische aardewerken kruiken. Verder hier verhalen over een danser tussen de druiven, de oude Lola Brigidas en natuurlijk… kurk!

Bij elk bezoek krijgen de schrijvers tips voor restaurants en andere zaken in de omgeving die de moeite van een bezoekje waard zijn. Niet alleen van de bezochte wineries overigens: ook sterrenchef Michel van der Kroft, die een voorliefde heeft voor de Portugese keuken (én zijn Portugese vrouw) doet een flinke duit in het zakje.

Reggie’s rapport

Elk boeiend, lekker lezend verhaal over een bezoek wordt afgesloten met ‘Reggie’s Rapport’ waarin de importeur van Portugese wijnen kort, helder en zonder geneuzel wat dieper ingaat op de aldaar  geproefde wijnen. Achterin het boek zijn lijstjes opgenomen van wijnen ‘met een eervolle vermelding’ , wijnen ‘met een medaille’, aanbevolen supermarktwijnen en bijzondere wijnen uit beide streken.  Het boek wordt afgesloten met een lijst met druivenrassen en wijnbegrippen. En o ja, het boek staat vol smaak- en sfeervolle foto’s, gemaakt door het tweetal zelf.

Ik weet het zeker: ik wil naar de Algarve. En de Alentejo.
Met dit heerlijke boek onder mijn arm!

omslag Wijngids Algarve DEF

 

Uitgever: Ezo Wolf Uitgevers
Ruinelaan 3A
1861 LK Bergen (NH)
info@ezowolf.nl

Dit boek koop je makkelijk en snel bij Bol.com

🍇🍷🥂🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#arthur