De Wijngids: de 400 beste wijnen onder 25 euro. Alweer een wijngids? Zeker! Maar deze is anders dan andere. De drie Masters of Wine die Nederland rijk is proefden blind niet minder dan 2211 wijnen. Zij gaven daarbij niet alleen rapportcijfers, maar ook hun persoonlijke waardeoordeel.

Master of Wine

Master of Wine (MW) is de hoogst haalbare internationale kwalificatie op wijngebied. MW word je dan ook niet zomaar. Je gaat eerst door een strenge selectieprocedure om überhaupt tot de opleiding toegelaten te worden en dan begint het: jaren van studeren, (wijn)reizen en véél proeven staan je te wachten. Het vergt de nodige kennis en een enorme dosis zelfstudie om het zware, drievoudige examen af te leggen. De deskundigheid van de proevers mag dan ook onomstreden genoemd worden.

In De Wijngids delen de drie Nederlandse MW’s kort de weg die ze hebben afgelegd
om de titel Master of Wine te mogen dragen.

De Wijngids: de selectie

Om tot de 400 beste wijnen onder de 25 euro te komen vond een strenge selectie plaats. Elke Master of Wine proefde blind een deel van de wijnen, voornamelijk wijnen die het dichtst bij zijn specifieke ervaring en deskundigheid liggen. De geproefde wijnen kregen eerst een rapportcijfer, gebaseerd op criteria als lengte, concentratie, complexiteit en balans. Vervolgens werd aan de wijn een ‘De Wijngids-waarde’ gegeven, een bedrag dat de wijn volgens de proever waard is. Alle wijnen met het rapportcijfer 9- of hoger kwamen automatisch in De Wijngids. Van de wijnen met een score van 8 ½ kregen alleen de wijnen die de verwachtingen van de MW’s overtroffen een plekje in De Wijngids.

Informatief en lekker leesbaar

Van elke wijn is in De Wijngids een fles afgebeeld met daarnaast een door Cees van Casteren met vlotte pen geschreven informatief stukje tekst en anekdotes over het wijnhuis, de wijnmaker, de appellation, het terroir etc. Daaronder vind je het rapportcijfer, de winkelprijs, de waarde die de MW de wijn gaf en diens naam en waar de wijn te koop is. Tot slot is er een paginaverwijzing naar andere wijnen in de gids die je zouden kunnen bevallen als de betreffende wijn je bevalt.

“Bij elke beschrijving staat duidelijk aangegeven welke MW de wijn heeft geproefd aangezien het bepalen van de waarde van wijn een persoonlijke inschatting is”

Naast een paar lijstjes als ‘de hoogste scores’, ‘beste koop’ ‘top 20 onder 10 euro’ en eervolle vermeldingen voor enkele producenten legt Cees van Casteren helder uit hoe De Wijngids tot stand is gekomen. In een evaluatie komen zaken aan de orde als de prijs van een fles wijn en becommentariëren de MW’s dingen die hen opvielen tijdens de proefsessies. De hoofdstukken zijn ingedeeld op bubbels, wit, rosé, rood en dessertwijn met tot slot een register van wijnen (op druivenras) en wijnhandelaren.

“De Wijngids mag dan een sobere naam hebben, zijn inhoud is een en al weelde” – Hubrecht Duijker in het voorwoord

En zo is het: een dikke aanrader, deze De Wijngids!

De Wijngids - cover

De Wijngids, auteur Cees van Casteren, is een uitgave van Kosmos uitgevers en koop je makkelijk en snel bij Bol.com

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!