In mei vond een interessante reis plaats naar Tenerife, een van de Canarische eilanden. Naast bezoeken aan wijnbedrijven op het eiland werden masterclasses en proeverijen verzorgd over Tenerife en de andere eilanden. Voor deze reis met importeurs uit onder meer Nederland, België en de UK, was ook registervinoloog en Weinakademiker Ed Carper* uitgenodigd. Voor Anne-Wies.NL maakte hij een verslag.
Casa del Vino
De reis start bij Casa del Vina, het ‘Huis van de Wijn’. Dit is waar veel wijnen van de Canarische eilanden kunnen worden geproefd en gekocht, evenals andere lokale producten zoals honing. Er is een klein wijnmuseumpen met een indrukwekkende houten wijnpers.
Eerst wordt een korte video getoond over de geschiedenis van het eiland betreffende wijn. Daarna volgt een presentatie waarbij duidelijk is dat de vochtige winden en de hoogte het mogelijk maken hier druiven te verbouwen voor wijnproductie. De bodem is vulkanisch en het unieke is dat hier geen druifluis is. Daardoor zijn er zeer oude stokken te vinden, sommige van wel meer dan 150 jaar oud, wat zeer geconcentreerde wijnen geeft. Er zijn 20 erkende inheemse druivenrassen en 20 die nog moeten worden erkend en er zijn 60 die mutaties of kruisingen van deze druivenrassen zijn. De belangrijkste witte druivenrassen zijn listán blanco, malvasía vulcánica en vijariego blanco en de voor de rode zijn dat listán negro, negramoll en vijariego negro.
Totaal zijn er 6756 ha aan wijngaarden. Ook hier is sinds kort het kwaliteitssysteem overgenomen zoals we dat vaak in Frankrijk zien: gebied, dorp, wijngaard.
Tenerife
Tenerife heeft 3193 ha (47% van de productie) en de hoogste wijngaard van Europa op 1689 meter. Op Tenerife zag ik al eerder de gevlochten wijnstokken om andere gewassen er onder te kunnen verbouwen (Cordon Trenzado). Er is een overvloed aan klimaten, bodems en valleien te vinden, van subtropisch tot semi woestijnachtig. De appelaties zijn DO Ycoden Daute Isora, DO La Orotava, DO Tacoronte Acentejo, DO Valle de Guimar, DO Abona. Ga voor meer uitleg over de Do’s van Tenerife naar het vorige artikel over de wijnen van Tenerife.
Belangrijkste witte druiven: listán blanco, marmajuelo, malvasía aromatica.
Belangrijkste rode druiven: listán negro, vijariego negro, baboso, tintilla.
Lanzarote
Lanzarote heeft 1 DO en 4 sub regio’s, de belangrijkste is ‘la Geria’. Met 1900 hectare is dit eiland goed voor 30% van de totale productie van de Canarische eilanden. Op Lanzarote is het erg droog (150mm regen per jaar) daarom houdt men de druivenstokken laag bij de grond (zoals ook op Santorini), om zoveel mogelijk het vocht vast te houden. Hier is een heel kort groeiseizoen en de oogst is al in juni. Dit is het laagste wijngebied van alle eilanden, het hoogste punt is op 670 meter.
Belangrijkste witte druiven: malvasía volcánica, diego, listán blanco, moscatel.
Belangrijkste rode druiven: listán negro, breval negro.
Gran Canaria
Op Gran Canaria zijn meer dan 70 bodega’s te vinden met een gemiddelde opbrengst van 5000 liter gemiddeld. Zij zijn goed voor 3% van de totale productie van de Canarische Eilanden.
Subregio’s zijn Monte Lentiscal (toegekend DO 1999) Aldera de Bandama, Caldera de Tejeda, Vega de Galdar, Valle de Agaete.
Wijnstijlen kunnen worden onderverdeeld in wijnen van lagere hoogte en hogere hoogte.
Belangrijkste witte druivenrassen: listán blanco, albillo lentiscal, verijadiedo, moscatel.
Belangrijkste rode druivenrassen: listán negro, castellana negra, vijariego negro.
La Gomera
La Gomera ligt op steenworp afstand van Tenerife. Het is met 125 ha de kleinste DO en is slechts voor 2% verantwoordelijk van de productie (waarvan het meeste overigens op het eiland zelf wordt gedronken). Je vindt hier enkele van de oudste bodems van de eilanden. Ook hier valt weinig regen, slechts 250mm per jaar. Echter de enieke weersomstandigheden met nevel en mist in de kern van het eiland zorgen voor veel vocht en daarmee water.
Belangrijkste witte druivenrassen: forastera gomera (85% van de aanplant) en listán blanco.
Belangrijkste rode druivenras: listán negro.
La Palma
In La Palma is recent (september 2021) nog een eruptie geweest van de vulkaan. Er is 913 ha aan wijngaarden te vinden wat goed is voor 14% van de productie van de eilandengroep. Er is een groot verschil tussen de verschillende regio’s noord, centrum en zuid. Wijn van hoge kwaliteit komt met name uit het zuiden, van de vulkanische bodem. De wijnen zijn van wereldklasse, vooral die van malvasía.
Belangrijkste witte druivenrassen: sabro (inheems), malvasía volcánica, listán blanco.
Belangrijkste rode druivenrassen: albillo, negramoll.
El Hiero
Op El Hiero staan 308 ha aan wijnstokken aangeplant, wat goed is voor 3% van de totale productie. De stokken zijn veelal heel oud wat een enorm potentieel kan betekenen. Er zijn ruim 15 unieke druivenrassen op het eiland.
Belangrijkste witte zijn listán blanco en verijadiego blanco.
Belangrijkste rode is de listán negro.
Wijnen van de Canarische eilanden, de proeverij
Vega Norte, La Palma
Gelegen op het noord-oosten van La Palma met 300-1600 m hoge wijngaarden.
Me Quedo en Blanco 2022
70% listán blanco en 30% allbilo criollo. Licht van kleur medium zuur iets prikkend op de tong, natte stenen, medium afdronk leuke wijn.
Allbilo Criollo 2022
100% albillo criollo. Strogeel, natte stenen, iets perzik, citroen, medium zuur, medium body, medium(+) smaak en lengte, mooie wijn €8,50 exportprijs.
Rosé negramoll 2022
Donker, veel smaak, lichte kruidigheid, leuke wijn.
XX Albillo Criollo 2021
Hout 9 maanden tot 2 jaar afhankelijk van de oogst. Licht robijnrood medium geurig toost, aards, kersen zacht in de mond medium(+) tannine zacht, medium (+) body en lengte, mooie wijn.
Teadium Vino de Tea
Negramoll 80%, muñeco 15%, listán prieto 5%. Beetje gronderige wijn, lichte body, goede lengte.
Bodegas Platé, Tenerife (zuiden)
Elysar El Hierro Listán Blanco 2022
Citroengeel, mineraal (natte stenen), medium zuur maar fris, medium body, lengte en smaak, leuke wijn.
Vijariego tinto rood 2022
Robijnrood, medium geurig, wat rode kersen, vijgen en tomaten in de neus en in de smaak medium body, best wat smaak en lengte, mooie wijn.
Baboso Negro 2022
Robijnrood, kersen, iets aards, aardige wijn.
Bodegas Frontón de Oro, Tenerife (centrum)
DO Grand Canaria albillo 2022
Medium geur, mineraal (natte stenen), bloemig, medium (+) smaak, medium(-) body en lengte, leuke wijn.
Albillo roble 2022
2 maanden hout. Aparte geur en smaak, iets rinse appel, wel lekker, leuke wijn.
Tenerife Abone listán blanco 2021
Goudgeel, bloemig, mineraal, wat geel fruit, aards in de smaak, iets grippy structuur, medium (+) smaak en lengte, aardige wijn.
Experiment: 50 % albillo en 50% mix van druivenrassen van Hierro en La Palma 2019
Ongefilterd, licht goudgeel, medium geurig, rinse appel, iets notig, veel smaak, zalvig van structuur, aardige wijn.
Bodegas El Grifo, Lanzarote
Pet Nat malvasía vucánica
Fris, veel smaak, mooie mousserende wijn.
Finca Ramón 2022
Licht goudgeel, mineraal, bloemen, medium zuur, medium body, medium(+) smaak en lengte, mooie wijn.
El Grifo malvasía seco collection 2022
Geurig, vuurstenen, citroen, appel, medium body, medium(+) smaak en lengte, mooie wijn.
El Grifo malvasía Lías 2021
Licht goudgeel medium geur vuurstenen rijpe iets citroen appel medium zuur en alcohol medium(+) smaak en lengte.
Lunch bij Linaje del Pago
Linaje del Pago ligt 1 km van Casa del Vino, midden in het stadje El Sauzal. Na een traditionele lunch met kaas, heerlijke gezouten aardappelen en gestoofd vlees volgt een korte rondleiding.
De wijnen van Linaje del Pago
Verde Lima, DO TACORONTE-ACENTEJO Listán blanco, 2022
Citroengeel, aardig wat smaak en lengte, leuke wijn.
Marmajuelo Vino Canaria blanco 2022
Citroengeel, medium (+) geurig, rijpe appel, citroen, druivig, medium body en smaak iets prikkend op de tong, leuke wijn.
Malvasía Aromatica DO ISLAS CANARIAS 2022
Citroengeel, medium (+) geurig, natte stenen, appel mandarijnenschil, medium(+) smaak en lengte, medium zuur, leuke wijn.
Blanco La Cerca marmajuelo 2020
2 maanden barrique, licht goudgeel, vanille, mineraal (natte stenen), iets perzik veel smaak en lengte, medium body en zuur, goede balans, mooie wijn.
Piedra Fluida
Na de lunch maken we een lange rit naar het zuiden via de oostkant van het eiland waar een snelweg is. We zijn hier in DO Abone. In het zuiden slaan we rechtsaf en gaan de hoogte in. Op een gegeven moment stappen we over in kleinere auto’s en al snel wordt duidelijk waarom. Na een lange rit door smalle onverharde bergpaadjes, komen we bij de hoogste wijngaard van Europa aan. 1500-1700 meter. Door de mist heeft het een sprookjesachtige uitstraling.
Gabriël, de man van Loretta waar ik in februari was (Loretta is de wijnmaker van Piedra Fluida) geeft uitleg over de wijngaard. Er komt hier veel handwerk aan te pas en vorig jaar hebben ze veel geploegd en de muurtjes gerepareerd. De wijngaard, hoewel wat lastig te zien door de mist, ligt er prachtig bij. Listán blanco is hier aangeplant en de opbrengst is minder dan 10 hl per ha. Het is bush vine geplant en ver uit elkaar. Er is hier 20 ha waarvan 12 ha beplant. Deze wijngaard is 80 jaar geleden geplant door de grootvader van onze gids.
We proeven hier nog de Los Frontones Islas Canarias 2021.
Minerale wijn met veel smaak en een lange afdronk, heel mooie wijn!
Lacasmi coöperatie (Soc. Coop. Agrícola San Miguel)
De volgende wijngaard is op 1300 m, volledig organisch, 7ha, listán blanco, listán negro, albillo criollo. De bodem bevat hier meer klei. Men hoeft slechts twee keer per jaar zwavel te sproeien. Door het klimaat hier, en dan met name door de lage nachttemperatuur, worden de zuren beter behouden. Wijngaarden waren verlaten en zijn 10 jaar geleden weer in gebruik genomen. We bevinden ons hier, net als in de vorige wijngaard, in DO Abona, maar omdat de wijn in het noorden wordt gemaakt, wordt de DO Isla Canaries Tenerife gebruikt. We lopen een stukje naar beneden.
Lacasmi wijnen
Chasnero Blanco, DO Abona ecology, listán blanco 2022
Medium geur, iets gronderig, appel ook in de smaak, niet mijn wijn.
Borrón Y Cuenca Nueva 2022, allbilo criollo
Licht goudgeel, medium(+) limoen perzik mineraal, ook in de smaak medium(+) smaak en lengte medium body, leuke wijn.
Zelfde wijn 2022 maar dan met malvasía aromatica
Citroengeel, druivig iets mineraal medium geurig medium(+) smaak leuke wijn.
Zelfde wijn 2022 maar dan met marmajuelo
Citroengeel, medium (+) geurig mineraal, geel fruit, citroen, meloen, iets druivig, medium(+) body en smaak en lengte mooie wijn 12,80 exportprijs.
Zelfde wijn 2022 maar dan met forastera blanca
Goudgeel, ingetogen neus iets zwavel, medium smaak en zuur. Aparte smaak gastronomische wijn.
Wijngaard Linaje del Pago
Waar we eerder de lunch en een rondleiding hadden bezoeken we nu de wijngaard van Linaje del Pago. Men heeft hier wit puimsteen heen gebracht om het effect van de donkere grond te elimineren. Er staan hier heel jonge stokken, het is net opgestart en heeft nog zo’n 4 jaar nodig om productief te worden.
Dan gaan we naar een andere plot en ook een stellage met gaas waar druiven op worden gedroogd. Deze plot is een oude plot die men weer productief wil maken. We klimmen naar boven op het gebouw waar ze vakantiehuisjes in willen maken. Van boven zie je een enorm waterreservoir.
Tenerife 2e dag
Hoewel het in het zuiden vaak warmer is dan in het noorden is het hier vandaag in het zuiden een stralende dag en de temperatuur loopt al snel op. Om 8:30 uur vertrekt de bus vanuit het hotel naar ons eerste adres.
Bodegas El Sitio
Paco Lopes (vader) en Pablo (zoon) ontvangen ons en Pablo vertelt. Bodegas El Sitio is een familiebedrijf in het noorden van Tenerife. Men bezit 5 verschillende wijngaarden op verschillende eilanden dus men werkt onder de DO Isla Canarias.
Waar we nu zijn, aan de kust, staat syrah aangeplant, maar er werd aangeraden dat wit hier het beter zal doen. Deze syrah doet het echter prima. De andere eilanden hebben ook eigen inheemse rassen. De familie huurt onder andere een wijngaard op El Hiero, juist om de inheemse druivenrassen van El Hiero te kunnen gebruiken. De wijnen worden hier gemaakt via een snelle aanvoerlijn zodat de druiven vers aankomen. Er staat hier babosso naast andere inheemse druivenrassen om onderscheidend te zijn omdat er al veel listán blanco en negro is.
Paco vertelt: “Ik ben met mijn laatste project bezig. Ik heb lang in VS gewoond en het was mijn droom om een Bodega te beginnen op Tenerife met ook de druiven van de andere eilanden om echt Canarische wijnen te maken”. 70% van de productie wordt op het eiland verkocht, veel aan het vasteland van Spanje en ook naar VS. En het is het streven om naar meer Europese landen te exporteren. Paco is, toen hij 4 was, met z’n familie meeverhuisd naar Venezuela. De Canarische Eilanden bleven trekken en hij is blij dat het is gelukt om dit project op te zetten.
De eerste selectie van druiven wordt al in de wijngaard gemaakt zodat alleen de gezonde druiven worden gebruikt om wijn van te maken. Ook wordt er nog een tafel selectie toegepast. Men gebruikt gekoelde (10gr C) gesloten tanks om zo schoon mogelijk te werken. De witte wijnen worden 5 tot 12 maanden in de tank gelaten en de restgist wordt met enige regelmaat met de hand verwijderd.
Er wordt bij rode wijn zuurstof gebruikt om met name kleur te behouden en de tannine iets te verzachten en bij de witte wijn om reductie te voorkomen. Soms, als de malolactische fermentatie niet op gang komt in de winter voor de rode wijn, warmt men de ketels wat op.
Ondanks het feit dat toevoegen van wijnsteenzuur is toegestaan, wordt het hier niet gedaan om het product zo zuiver mogelijk te houden. Zo kan je ook verschil proeven tussen de verschillende oogstjaren. Sulfiet wordt zo min mogelijk gebruikt door schoon te werken.
Men gebruikte gebruikt hout om een goede integratie en structuur te krijgen. Nu de inkoop van gebruikt eiken niet meer lukt laat men een kortere rijping plaatsvinden, deels in nieuw hout en deels in gebruikt eiken en daarna nog in RVS om te laten bezinken.
In de wijngaard worden wormen gebruikt om schadelijke insecten te weren. Energievoorziening komt 100% voort uit zonnepanelen (daarom wordt ook een batterijpack gebruikt om de stroom altijd ter beschikking te hebben) Tijdens de fermentatie wordt met name de meeste energie verbruikt en men start die daarom ook langzaam op.
El Sitio, de wijnen
Malvasía aromatica
Uit het zuiden van Tenerife, 1 wijngaard, mineraal (natte stenen), rijpe appel, mandarijnenschil, medium body en lengte, leuke wijn.
Gaby 333 (3 eilanden 3 rassen 3 wijngaarden)
Licht goudgeel, medium geur, mineraal, appel, bloemig, veel smaak en lengte, medium body, mooie wijn.
2019 Rood, 15% syrah met 85% vijariego negro
Rood fruit, pruimen, toost, kruidig, medium(+) smaak en lengte, medium body en tannine zacht, mooie wijn.
El Hiero Vijariego negro 2020
Licht robijnrood, rood fruit, medium(+) tannine, medium (-) body, hoog alcohol, lange afdronk, medium(+) zuur, mooie wijn.
Bodega Burgman
Marc (komt oorspronkelijk uit Canada) vertelt dat wijngaard nog traditioneel is: stokken van meer dan 50 tot wel 100 jaar oud en lage aanplant om de druiven meer bij de grond warmer te houden. Met de nieuwe aanplant doen ze dat niet meer. Zeker voor het bewerken is dat arbeidsintensief. Vorig jaar was er veel droogte, toen is irrigatie gebruikt. Dat doet men liever niet omdat het water veel mineralen en zouten bevat. Daar houdt de druif niet van.
Listán is te licht om veel hout te gebruiken daarom wordt dat zo min mogelijk gebruikt. Wel wordt hier geëxperimenteerd met cementen ei vaten met een beetje micro-oxidatie.
Hier in het noorden kan het snel heel vochtig zijn waardoor meeldauw een probleem kan zijn. Ze moeten hier snel handelen als het zo vochtig is. Op hoger gelegen wijngaarden heb je dat probleem niet.
Bodega Burgman, de wijnen
2021 Olivia listán Blanca
10 maanden op de gist met maandelijkse battonage, goudgeel iets rinse appel, natte stenen, iets notig, medium smaak, alcohol en body, medium(+) lengte , mooie wijn.
Blanc de noir listán negro
Leuke frisse wijn, leuk verhaal maar een wat vlakke smaak.
Rosado 2022
Fris fruitig (rood fruit) iets geoxideerd, wat aards, aardige wijn.
Rosado semi-seco 2022
Dezelfde wijn maar dan met iets suiker.
Rood Red selection 2020
Medium geurig iets rood fruit aards medium body en zuur, 14,5% alcohol, aardige wijn.
Premium rood 2020,
Medium geurig, rood fruit, vanille toost iets aards, medium(+) tannine zacht medium body, zuur en lengte hoog alcohol medium zuur, medium(+) smaak en lengte mooie wijn.
Pet nat experiment
Veel mousse, frambozen snoepjes, heel fruitig een fris.
Guachinche
De lunch vindt plaats in een ‘guachinche’. Een Guachinche is een winery die, zolang er wijn verkocht wordt, een restaurant mag voeren met lokale gerechten. Deze Guachinche heet Las Galanas. De lunch bestaat uit kaas, octopus, tonijn, heek, zoete aardappel.
We proeven hier ook een twee wijnen die nog niet op de markt zijn gebracht en men is benieuwd wat wij ervan vinden:
‘La Medianero’ listán blanco
48 uur koude maceratie en een jaar hout. Rijpe appel geur, smaak is wat onbestendig, aardige wijn.
‘La Medianero’ listán nagro
Licht robijnrood medium (+) aards, rood fruit toost, iets ziltig, medium tannine, body, zuur en alcohol, medium (+) lengte best aardige wijn.
Viños Atlante
Volgende wijngaard: Vinos Atlante in Oratava. Jesús Gonzáles de Cháves vertelt. Eerst verkocht men alle druiven aan de coöperatie, maar nu langzamerhand is men aan het overstappen naar zelf wijn maken en verkopen. De listán negro wijnstokken die hier als vlechten liggen (vroeger om andere gewassen er onder te kunnen planten, zijn wel 150 jaar oud.
De stokken worden altijd aan de jongste takken gesnoeid. Heel lang geleden was Tenerife alleen beplant met malvasía. Pas later zijn de andere druivenrassen gekomen omdat die meer opbrengen en makkelijker zijn te onderhouden. Listán negro is een kruising van listán blanco en negramoll (tinta cao).
Er is hier een nieuw stukje wijngaard geplant (ongeënt). Nu na 5 jaar geven ze nog geen druiven omdat de bodem moeilijk is voor de wortels. Waarschijnlijk komen er dit jaar al wat druiven aan. Als de wind stil ligt is dit gebied erg vochtig (tot 90%). De bodem bestaat uit vele lagen vulkanisch materiaal. De hoogte is 450 meter, hier heeft men 4 ha wijngaard en daarnaast nog 2 ha wijngaard meer in het westen. De trossen worden in betonnen ‘lagars’ gevinifieerd en gaan daarna naar grote houten vaten waar ze rijpen. Een jaar voor rood en wit gaat na enkele maanden naar RVS .
Viños Atlante, de wijnen
Albillo criollo, listán blanco 2020
Mineraal, geel fruit, gele appel, veel smaak en lengte, mooie wijn.
Listán negro 2018
Licht granaatrood, aardbei, kersen, kruiden, rozemarijn en laurier, aards(bosgrond), medium(+) zuur, medium body en tannine, medium (+) smaak met ook ziltigheid, een goede balans, mooie wijn.
Viejo zoete wijn van listán blanco en albillo criollo
Deze wijn is steeds weer bijgevuld voor jaren en is 150 jaar geleden gestart. Hij is geurig, stroop, vijgen, dadels, volle body, veel smaak en lengte, zoet, prachtige wijn.
La Haya
De volgende bodega, La Haya, heeft alleen witte wijn van 90% listán blanco en verder allerlei inheemse druivenrassen. We bevinden ons hier op 600 meter hoogte. Men produceert ongeveer 13.000 flessen per jaar, een kleine bodega dus. Er wordt hier een ‘submarine’ wijn gemaakt: een metalen kist met de wijnen erin gaat ongeveer 5 maanden 18 meter diep onder water in de oceaan. Dit geeft andere karakteristieken aan de wijn. De aroma’s worden wat versterkt dat geeft meer smaak, maar ook iets meer ziltigheid.
Het is hier beter voor witte wijn omdat het vooral vulkanische bodem is met weinig losse grond. Je ziet nu verschillende grote druifjes aan de stok zitten. In maart was een hittegolf en dat heeft het eerste deel al uit laten komen. Na de oogst is er winterrust, de laatste 3 jaar is de oogst een maand eerder. De bindingen van de vlecht worden na de oogst losgemaakt. In februari wordt de stok gesnoeid en daarna wordt er weer opgebonden. Er zijn hier stokken die wel 250 jaar oud zijn. In april/mei wordt de groene snoei gedaan. De vlecht wordt met ijzeren staken van de grond gehouden. De onderste bladen worden weggehaald in juni/juli.
La Haya, de wijnen
Blanco Seco 2021 listán blanco + 10 % inheems.
De eerste wijn is de gewone wijn:Goudgeel, veel smaak, bloemig en iets notig, maar wel fris, medium body, alcohol en lengte, leuke wijn.
2017 zonder hout
Goudgeel, medium geuren van appel natte, stenen, grappig dat deze minder notig is dan de 2018 die hierna staat beschreven, en fris, een mooie wijn.
2018 ook zonder hout
Goudgeel, medium geuren van rijpe appel (iets rinse), natte stenen, leuke wijn.
2019 gewoon
Goudgeel, natte stenen, rijpe appel, leuke wijn
2019 ‘submarine’ wijn
5 maanden onder water; iets geuriger maar ook natte stenen en rijpe appel, in de smaak iets meer structuur en iets meer smaak en iets bitter. Iets meer ziltig, mooie wijn.
Blanco Barrica 2020
Verschillende druivenrassen; goudgeel in geur en smaak ook heel notig, rijp fruit en vanille, veel smaak, gastronomische wijn.
2017 Crianza
Goede balans zie 2017 zonder hout maar dan met nog meer complexiteit en toost, medium lengte, mooie wijn.
Eigen wijnen van hoog niveau
Vele wijngaarden zijn bezocht, allen met hun eigen ideeën en bijzonderheden. Veel wijnen geproefd waarvan je van zeggen dat het niveau hoog is. Niet alles kan mij bekoren, maar over het algemeen proefde ik bijzondere wijnen die een plek verdienen op de Nederlandse markt omdat het heel eigen wijnen zijn van hoog niveau. Ik heb er in ieder geval veel plezier aan beleefd om het deze twee intensieve dagen mee te beleven.
Deze wijnreis was een initiatief van PROEXCA Brussel
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
*Registervinoloog Ed Carper was in 2020 ‘Vinoloog van het Jaar’, heeft WSET4 Diploma in de pocket en heeft ook zijn studie Weinakademiker afgerond. Met zijn wijnschool Carper Vinum geeft hij les en organiseert hij tal van proeverijen.
#EdCarper
Geef een reactie