De ‘Red and White Sessions’ van het Concours Mondial de Bruxelles vonden dit jaar plaats in Calabrië en Anne-Wies.NL was erbij. Tijdens het Concours en de perstrip erna proefden we tal van specialiteiten uit dit zuidelijke deel van Italië. Onder andere deze fijne wijnen: Cirò, Palizzi en Greco di Bianco.

De wijnen van Calabrië

Ciró DOC

Eerder al schreef ik over een bezoek aan de Librandi Winery in Ciró Marina waar vrijwel alle druivenrassen uit deze regio staan aangeplant in hun ‘Varietal Garden‘. Meer hierover lees je hier. De DOC Ciró bestaat sinds 1969. Voor rood en rosé is de wijn voornamelijk (min. 80%) van het druivenras Galioppo gemaakt. Gaioppo is een kruising tussen Sangiovese en Mantonico Bianco. Voor de DOC Ciró Bianco is dat, ook voor een minimum van 80%, de Greco druif. Samen met het aangrenzende wijngebied Melisa DOC is in 2007 het Consorzio di Tutela Vini D.O.C. Cirò en Melissa opgericht met als doel “een wijn te beschermen en te verbeteren, waarvan de identiteit verbonden is met de geschiedenis en cultuur van een gebied, dat altijd is gedefinieerd als een “land van wijnen”. Meer hierover lees je op de website van het Consorzio.

Druiven Ciro en logo consorzio

Galioppo en Greco druiventrossen en loco van het Consorzio. Foto’s: consorzioviniciroemelissa.it

Cirò Rosso DOC, de proeverij

Na een presentatie over de terroir van Cirò (het is er extreem droog maar door de klei-rijke bodem en het graven van putten kunnen de wijnstokken van water worden voorzien) en de druiven proeven we  21 rode Cirò DOC wijnen, onderverdeeld in: wijnen van ‘Historic Wineries’, van ‘Innovative Wineries‘ en van ‘Artisanal Wineries‘. De meeste wijnen die ik proef hebben een fluweelzachte aanzet. Bij sommige zijn de tannines fris en rijp, maar bij de meeste (nog) behoorlijk drogend. Donker en rood fruit, een tikje zilt, een prettig amandelbittertje en wit pepertje na.

Palizzi IGT

De wijnen met IGT Palizzi op het etiket komen uit de teen van de voet, uit de regio Reggio Calabria. De IGT is uitsluitend voor rood en rosé; de witte wijnen hebben de IGT Calabria. Nerello Calabrese en Nerello Mascalese zijn de belangrijkste druivenrassen voor de rode wijnen en de rosé’s, Inzolia en Malvasia voor de witte wijnen. Hoewel het een snikhete, zonnige middag is, zijn mijn favorieten tijdens de proeverij in Palizzi (naast de heerlijke hapjes die werden geserveerd…) toch vooral de rode wijnen en rosé’s: IGT Palizzi Rosso 2016 van het wijnhuis Malaspina (zacht, rond, rood fruit en een zoete kruidigheid; op de foto hieronder rechts Caterina Malaspina), de Scerò IGT Palizzi 2013 van Cantina di Bova (stoer en toch gelijk fluweelzacht) en de Rumbè Rosato 2021 van Azienda Agricola Altomonte (een stevige rosé met een tikje hout. Ik hou(d) daarvan).

Palizzi compilatie

Greco di Bianco IGT

Een zoete wijn tot besluit. Deze proeverij vindt plaats in het Archeologisch Park Villa Romana, net als Palizzi in de zuidelijke regio Reggio Calabria. Een toepasselijke plaats, want naar verluidt is de originele druivenstok voor deze wijn ook al al in de oudheid, de 7e eeuw voor Chr., door de Grieken naar dit deel van Italië gebracht. Deze gebeurtenis is tevens de naamgever van de wijn: Greco di Bianco wil zeggen: ‘de Griek uit Bianco‘; en Bianco is een gemeente in Reggio CalabtriaDe wijnen worden gemaakt volgens de ‘passito-methode‘. De druiven worden te drogen gelegd, waardoor het suikergehalte in verhouding fors toeneemt, en daarna pas uitgeperst en vergist. Het resultaat is een zoete, maar toch frisse fluweelzachte wijn met tonen van honing en wit fruit, hier en daar een amandeltje en een fijne kruidigheid.

Greco di Bianco compilatie

Over Calabrië 

(Italiaans: Calabria) is een regio in het zuiden van Italië en wordt ook wel de voet van de Laars van Italië genoemd. Ten noorden van Calabrië ligt de regio Basilicata, in het westen de Tyrreense Zee en in het oosten de Ionische Zee. Calabrië ligt tegenover het eiland Sicilië, waar het van gescheiden is door de Straat van Messina. De oppervlakte van de regio beslaat 15.079 km² en heeft een inwonertal van ongeveer 2,01 miljoen (bron: wikipedia). De regio is opgedeeld in vijf provincies, met gelijknamige hoofdsteden: Catanzaro, Cosenza, Crotone, Reggio Calabria en Vibo Valentia. De regionale hoofdstad is Catanzaro. Meer over Calabrië vind je op calabriastraordinaria.it/en

De wijnen, en ook nog…

Natuurlijk kent Calabrië nog veel meer prachtige, voornamelijk authentieke wijnen met DOC’s als Pollino, Lamezia, Condoleo, Terre di Cosenza, etc. Om die allemaal te proeven was deze perstrip helaas te kort. Maar… elk nadeel heeft zijn voordeel: redenen genoeg om hier nog eens terug te keren.

Wat zijn jouw niet-te-missen tips in Calabrië? Laat het me weten in een reactie onder dit artikel!

🙋‍♀️Meer over deze perstrip in Calabrië? Over alle andere specialiteiten die je er kunt vinden🍊🍋🌶🧅🥔🧀🥓🍚🥂🍷? Schrijf je dan hier in voor mijn wekelijkse nieuwsbrief en/of volg me op instagram, LinkedIn of Facebook en je hoeft het vervolg over Calabrië en geen enkel ander culinair nieuwtje te missen!

#Calabrië