Een uitnodiging om de lancering van de Italiaanse wijnen van Roberto Voerzio op de Nederlandse markt bij te wonen bij Incanto, een van de beste Italiaanse restaurants van Amsterdam, sla je niet snel af. Jennifer Jernberg* is erbij voor Anne-Wies.NL.
Le Vin en direct
De organisatie is in handen van Le Vin en direct, de importeur die onder andere ook grote namen als Domaine de la Romanée-Conti, Domaine Jacques-Frédéric Mugnier en Bodegas Vega Sicilia in haar portefeuille heeft. Dus dat belooft wat. Wijnmaker Roberto Voerzio is er zelf bij om te vertellen over zijn wijnen en vragen te beantwoorden.
Roberto Voerzio
We zijn in een klein gezelschap en ik heb het geluk dat ik naast de wijnmaker mag plaatsnemen. Zijn wijnen zijn befaamd en kostbaar, maar zelf is hij heerlijk down to earth. Een buitenman die hard werkt en veel lacht. Enthousiast laat hij mij de foto’s op zijn iPad zien, die vol staan met het werk in de wijngaard. Bijzonder trots is hij op de fraaie druiventrossen en de kleur van de bladeren in zijn wijngaard. Daar moet ik meer van weten, dus ik vraag wat hij bedoelt met de kleur van de bladeren.
Balans in de wijngaard
Roberto laat mij zien dat de wijnstokken in zijn wijngaard zowel gele als groene bladeren hebben. Iets meer geel dan groen. Beter kan je niet krijgen, dit is nagenoeg perfect. Gele bladeren betekenen een arme grond, wat goed is voor de kwaliteit van de druiven. Groene bladeren duiden op een vruchtbare grond. Een combinatie van beide bladeren zorgt voor een goede balans.
Weinig volume en hoge kwaliteit
Alles draait om balans bij Roberto Voerzio. 35 jaar geleden is hij begonnen met het bewerken van de grond in de wijngaard. Een intensief proces van ploegen en bemesten. Pas na 10 jaar vond hij de grond goed genoeg om te gebruiken. Voor de dolcetto zijn 7.000 wijnstokken per hectare geplant. Voor de koning onder de druiven, de nebbiolo, staan er zelfs 9.000 wijnstokken per hectare. Hoe meer wijnstokken per hectare, des te harder de wijnstokken moeten werken om aan voldoende voeding te komen en des te sterker ze worden. Dit is nog niet alles, want tijdens de cyclus knipt men heel veel druiventrossen weg om ervoor te zorgen dat de druiventrossen die blijven hangen perfect rijpen zodat de ideale balans tussen suiker en zuren ontstaat. Vervolgens oogst men in 3 dagen tijd alle 30 hectaren met slechts een opbrengst van 0,5 tot 1 kilo per wijnstok. Weinig volume resulteert doorgaans in veel kwaliteit.
In harmonie met de natuur
Ik merk aan alles dat ze bij Roberto Voerzio in totale harmonie met de natuur werken. Aan de stand van de maan voorspelt men wat voor weer het wordt en wanneer het gaat regenen. Dit is belangrijke informatie als de oogsttijd nabij is. Het kijken naar maanstanden klinkt voor mij heel biodynamisch, dus ik vraag of ze zo werken. Roberto legt uit dat je je als wijnmaker focust op waar je leeft. In de regio La Morra waar zij wonen en werken, is er veel vocht en neerslag. Dit betekent dat je onmogelijk niet af en toe moet sproeien om de druiven te beschermen tegen schimmels en rot. Maar zij zijn de eerste consumenten van hun eigen wijn en willen natuurlijk zelf ook geen chemicaliën drinken. Zorgvuldig kiezen ze dus die bestrijdingsmiddelen die niet in de plant zelf doordringen.
Elke dag weer worden beslissingen genomen en wordt gekeken wat de wijngaard nodig heeft. Want zegt Roberto zelf: “Als je stopt met werken dan gaat de wijnstok dood.”
Risotto en Dolcetto
We starten de lunch met een risotto met aardpeer & tartufo met een glas Dolcetto d’Alba Priavino 2017 DOC. Een wijn die fris is, op het fruit gemaakt zonder houtopvoeding. Het visitekaartje van Roberto want de wijn is én van superkwaliteit én heel erg betaalbaar. Door de prijs laag te houden bereiken ze een groot publiek en is dit meteen een mooie introductie van hun huis.
Barbera en dorade
Daarna is er de keuze tussen vlees of vis. Ik kies voor de vis: een dorade met wortelcrème en oesterzwammen. “Kies jij vis bij rode wijn?” hoor ik iemand zeggen. Tot mijn plezier kiest Roberto ook de vis. Kan dus prima blijkbaar. We drinken er eerst een Barbera d’Alba Pozzo uit een magnum fles bij.
Goddelijke Barolo’s
Dan beginnen we aan de vermaarde Barolo. Een Barolo Rocche dell’ Annunziata 2015 en de Barolo Fossati Case Nere 2009 DOCG. Beide smaken goddelijk, maar de 2009 is zeer verfijnd met heerlijke tertiaire geuren en iets van marmelade en sinaasappelschil. We sluiten af met een een plankje – uiteraard Italiaanse – kazen.
Thuis aangekomen ga ik meteen de Barolo opzoeken op internet; wie weet kan ik wat flessen bestellen. Als ik de prijs zie, weet ik dat ik het maar bij de Dolcetto moet houden. Ook geen straf.
Ga hier naar de website van Roberto Voerzio en hier naar die van Le Vin en direct.
*Altijd op zoek naar spannende wijnen, met passie gemaakt, organiseert vinoloog Jennifer Jernberg via Jen Proeft Wijn verrassende wijnproeverijen en -reizen. En… via TheDutchWineTasting ook alleen met Nederlandse wijn!
Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
#jennifer
Geef een reactie