Op een rondje door Nederland kom ik op een heel leuke plek terecht: de Proeffabriek in Veghel. “Een verzameling van grote en kleine bedrijven die samen proeven en beproeven. Je kan er van alles beleven, zien, proeven en kopen”. 

CHV Noordkade

Het industriële erfgoedcomplex aan de Veghelse binnenhaven, de CHV Noordkade is de thuishaven voor diverse organisaties die zich richten op kunst, food, cultuur en vrijetijdsbesteding. Ooit was dit de locatie van Europa’s grootste mengvoederfabriek, maar nu is het een bijzondere plaats waar je veel kunt beleven, leren en proeven. Naast de Proeffabriek vind je onder meer Phoenix Cultuureducatie, Kunstgroep de Compagnie, SIEMei, Industry bioscoop en verschillende horecabedrijven.

Proeffabriek, de deelnemers 

Als ik aankom op het grote parkeerterrein (je kunt lekker makkelijk én gratis je auto kwijt!) valt vooral de aanwezigheid van Jumbo op. De grote gele vlaggen wijzen je naar de entree. Bij die entree ruikt het heerlijk naar friet en dat kan ook niet anders, want daar is Pieperz Friettent te vinden. Ik weersta de verleiding en loop de hoek om waar de Jumbo zich bevindt. Deze Jumbo Foodmarkt is wellicht nog mooier dan die ik in Breda bezocht. Ook de verleiding de Jumbo in te lopen weersta ik. Ik loop erlangs, ga linksaf en kom dan op een heel leuk plein. Uiteraard een industriële inrichting met in het midden tafels en stoelen van verschillend formaat en eromheen bijzondere winkels. Voets Specialiteitenhuis met bijzondere delicatessen, Noord Coffee Roasters met o.a. mooie thee en koffies, Davino met ijs en andere snoeperijen, Uw Bierspecialist met honderden soorten bier en Wine2Proof, een wijnkelder waar alles draait om wijn en spijs combineren. Een traiteur maakt het rijtje compleet.
proeffabriek veghel auto's

Ruim plek voor de auto

Proef Fabriek, de foto’s

Eigenlijk was ik niet van plan een blog over de Proef Fabriek te schrijven maar ik vond het concept toch té leuk om niet te delen. Daardoor heb ik helaas niet al te veel foto’s gemaakt. En tevens niet zulke beste. Maar een indruk geef ik je toch graag mee.

Proeffabriek Veghel buiten

Veghel Jumbo Sushi

Veel te happen bij Jumbo

Proeffabriek Veghel binnenplein

Het trendy binnenplein van de Proeffabriek met eromheen de winkels

Proeffabriek Veghel Voets

Een deel van de winkel van Voets Specialiteitenhuis

Proeffabriek Veghel wijn

Wijnwinkel met proeflokaal Wine2Proof

Rondje Proeffabriek

“De machines zwijgen maar de nieuwe CHV Noordkade laat van zich horen”, lees ik bij thuiskomst op hun website. Culturele bedrijven gaan door met mixen en mengen van cultuur, historie en food.
Het komende weekend zijn er twee leuke evenementen gepland. Meer lees je op de website van de Proeffabriek.
Elke eerste dinsdag van de maand start bovendien om 09.30 – 10.30 het ‘Rondje Proeffabriek’, een bijzondere wandeling in de Proeffabriek. Tijdens deze wandeling van circa 3 uur, heb je ruim de gelegenheid om even “aan te leggen” en wat te proeven, beluisteren of bezichtigen. Het is net als in de Elfstedentocht. Je volgt de route en gebruikt hiervoor een bijbehorende stempelkaart.
Wat je krijgt voor 19,95 per persoon:
* Gratis koffie/thee bij ontvangt
* Gratis gebak bij ontvangst
* 10 proefpunten, waar wat valt te proeven
* 11 bezienswaardigheden, die u gaat bezoeken
* 2 vertellers, die u de mooiste verhalen gaan vertellen over de Noordkade
* Een verrassing mee naar huis
Je moet wel vooraf reserveren. Dat doe je op de website van Rondje Proeffabriek

De Proeffabriek: de moeite van het omrijden waard.

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!