Net voor kerst hoorde ik dat De Prins van Terbregge een prijs had gewonnen als Beste Wijnrestaurant van Nederland. Tot mijn verbazing moet ik bekennen dat ik dat restaurant eigenlijk een beetje vergeten was. Het ligt een beetje ‘uit de route’. Dus hup, gebeld en het laatste tafeltje gereserveerd dat bij De Prins van Terbregge op tweede kerstdag nog beschikbaar was. 

Hartelijk welkom bij De Prins van Terbregge

De Prins van Terbregge ligt dan een beetje ‘uit de route’, het restaurant ligt wel heerlijk aan het water van de rivier de Rotte en blijkt een bezoekje meer dan waard. We worden hartelijk welkom geheten (handen geschud) en naar onze tafel begeleid. GROOTSPRAAK heeft niets teveel gezegd. De wijnkaart is inderdaad groot én ALLE wijnen zijn per glas verkrijgbaar!

“De Prins van Terbregge is verkozen tot ‘WIJNRESTAURANT VAN HET JAAR’, “omdat de kaart van Simon Weijers vol staat met bijzondere wijnen die allemaal per glas worden geschonken en je vindt er werkelijk alles wat je hartje begeert, dus van lekker betaalbaar tot heel prestigieus – en ook dan altijd voor een correcte prijs“ Chapeau!- GROOTSPRAAK”

Een goed samenspel bij De Prins

Er wordt geen gebruik gemaakt van een speciaal systeem om open wijnen houdbaar te maken, antwoordt sommelier Nick op onze vraag hoe ze bij De Prins van Terbregge zoveel wijnen per glas kunnen aanbieden. Een goed samenspel tussen de gasten, de sommeliers en de keuken, daar draait het om. Gasten laten weten dat je een speciale fles open hebt; overleggen met de chef om een gerecht te bereiden bij die speciale fles. En als wijn-team kennis van zaken hebben, weten wat je in huis en open hebt. En dat weten ze bij De Prins van Terbregge!

Elke gast een bijpassend glas 

Er wordt een speciaal kerstmenu geserveerd met bijpassende wijnen. Een speciaal wijnarrangement is niet samengesteld. “Elke gast heeft immers een eigen smaak”, aldus Nick. En daar houdt men bij De Prins van Terbregge rekening mee. Zo krijgen wij een Shiraz geschonken uit een groot en breed glas, type bourgogne. Aan een andere tafel zien wij dat dezelfde wijn wordt ingeschonken in een kleiner glas, type bordeaux. “Die gasten drinken eigenlijk altijd witte wijn en waren een beetje bang voor rode. Maar ze wilden het wel graag proberen. Als ik deze Shiraz dan uit zo’n groot glas schenk komt de wijn voor hen waarschijnlijk ’too much’ over”, aldus onze sommelier.

Speciaal glas voor de Special Selection 

Dat men bij De Prins van experimenteren en nieuwe snufjes houdt blijkt als wij de ‘Prins van Terbregge Riesling’ (Special Selection for Simon Wijers) ingeschonken krijgen. Deze wordt geschonken in een bijzonder wijnglas uit de collectie van Lehmann. De rand is schuin waardoor je de wijn beter zou kunnen ruiken. Ik heb het niet vergeleken met een ander glas maar het klinkt wel logisch. Alleen is het wel opletten geblazen dat je niet uit de verkeerde kant van het glas drinkt…

prins van terbregge wijnlgas lehmann

Het bijzondere wijnglas uit de collectie van Lehmann

De Prins van Terbregge, een absolute aanrader! 

De gerechtjes waren heerlijk, evenals de wijnen en de combinaties ervan. Hieronder de foto’s. Hoewel de tijd tussen de gangen voor ons zo nu en dan iets te lang was (maar ja, het was nu eenmaal een kerstdiner) komen wij hier zeker terug! De Prins van Terbregge, een absolute aanrader!

*******

Zwarte quinoa, geitenkaas, fenegriek, karmozijnpeer, ijs van geitenyoghurt, marsala pan

*******

Coquille St. Jacques, knolselderij van de Big Green Egg, wonton van kalfswang, crosne, krokante Iberico-ham

*******

Gebrande langoustine, gegrilde schartong, kimchi, gebrande polenta, spitskool, ramanas, bouillon van langoustine

*******

Anjou-duif, fregola, wortel, espuma van Langres Fermier

*******

Krokante hertensucade, aardpeer, schorseneer, romanesco, paddenstoel, hete bliksem, jus van eendenlever

*******

Saint Marcellin, kweepeer, truffel, brioche

Prins van Terbregge Saint Marcellin

*******

Panna cotta witte chocolade, cranberry, honey pecan, ijs van tonkaboon

Prins van Terbregge koffie

LINKS:

Ga hier naar de website van De Prins van Terbregge

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!