Climate change: dat is wat veel wijnmakers bezighoudt. Klimaatverandering is lastig: wijndruiven zijn erg gevoelig voor stijgende temperaturen en onvoorspelbare extreme weersomstandigheden. Als wijnmakerij wordt  ook Alois Lageder uit het Noord-Italiaanse Alto Adige uitgedaagd om nieuwe manieren te vinden om zich aan de huidige omstandigheden aan te passen.

In Alto Adige hebben ze geluk, want ze hebben verschillende mogelijkheden, aldus de familie Lageder. Ze kunnen wijngaarden naar grotere hoogten verplaatsen. Een andere mogelijkheid is het planten van druivenrassen uit de zuidelijke wijnbouwgebieden van Europa, waarvan zij denken dat ze – wanneer gekweekt in Alto Adige – resulteren in een hogere zuurgraad en een matig suikergehalte. De derde mogelijkheid om met klimaatverandering om te gaan bestaat uit het gebruiken van verschillende vinificatietechnieken. Met de PORER set wil Alois Lageder daar aandacht voor vragen: blend je eigen PORER! Maar dat blijkt nog niet zo makkelijk…

“With the ‘Blend your own PORER’ Kit we would like to demonstrate this approach of winemaking in order to increase the perception of freshness. This kit, consisting of three barrel samples, gives you the opportunity to create your own PORER Pinot Grigio and to find out the right kick of freshness”

Drie vinificatiemethodes

Het eerste flesje bevat Pinot Grigio waarvan de druiven direct na binnenkomst in de winery werden geperst, het tweede Pinot Grigio van druiven die 15 uur schilcontact hebben gehad ​​en het in het derde flesje Pinot Grigio van niet-ontsteelde druiven die niet minder dan 8 maanden skincontact hebben gehad. “Dankzij de vinificatiemethodes van de componenten twee en drie worden de tannines in de wijn iets verhoogd, waardoor de spanning, levendigheid en frisheid van de wijn anders wordt ervaren”. We zijn benieuwd en gaan aan de slag.

Porer blending kit flesjes

De drie flesjes geproefd

Eerst proeven we de drie flesjes apart. De eerste is redelijk soepel met primair fruit, vooral citrus, grapefruit en een zilte mineraliteit. Niet heel complex. Nummer twee is in de neus port-achtig, heeft aangename zuren, is rustiek en heeft minder van de mineraliteit die de eerste heeft. De laatste is complex, een tikje alcoholisch: doet denken aan schnapps, kersen op sap.

Porer blending kit Alois Lageder

De PORER zelf blenden

En dan gaan we blenden. We laten allerlei combinaties de revue passeren: 10-5-10 wordt rond maar alcoholisch en doet denken aan groentenat. 20-5-10 is zachter, milder en een tikje zilt. 10-5-20 is fruitig en alcoholisch, 20-20-10 wordt port-achtig. En dan… zijn de flesjes leeg. En blijkt maar eens hoe moeilijk blenden is. Dat doen ze bij Alois Lageder beter: gelukkig hebben we de enige echte PORER nog om te proeven hoe het echt moet. Want die is heerlijk: strokleurig met in de neus peer, meloen, gele appel en rozen. Het fruit komt terug in de mond samen met een frisse zuurgraad, een fijn ziltig toontje, tikje tannine en een heerlijk bittertje in de lange afdronk.

 

“We combine different components in order to create a fresh, lively and
precise Pinot Grigio also in future” – en daar slagen ze goed in!

 

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!