Het aspergeseizoen is begonnen én het is bijna Koningsdag! Dus tijd voor een asperge-recept met een Oranje tintje. Dit is het favoriete aspergegerecht van Oranje-fan Henk Hoogakker: de Willem Alexander Oranjecocktail.
Henk Hoogakker is de man achter de website ‘Kunst in de Keuken‘. Voor hem staat het gastronomisch stilleven (aan de muur, op het bord of in een verhaal) centraal. Chef-kok Herman van Ham heeft deze cocktail speciaal voor de geboorte van kroonprins Willem Alexander in 1967 bedacht. Je treft dit gerecht nog steeds wereldwijd op de kaart aan. Voor Henk was en is Herman van Ham de grootste ambassadeur van de Limburgse asperges ooit.
Kunst in de Keuken
“Deze fris wit oranje cocktail is echt ‘Kunst in de Keuken‘: een plaatje op je bord, met op de achtergrond het schilderij van Patrick Lodwitz met mooi oranje en paars fruit. En dan het verhaal erom heen over Herman van Ham en de reden van dit recept: de geboortedag van Willem Alexander. Past precies op dit moment: het aspergeseizoen is echt van start én Koningsdag“.
Cocktail Willem Alexander, het recept
Ingrediënten voor 4 personen
- 12 mooie asperges (van de volle grond)
- 2 sappige grote sinaasappelen
- 300 gram kipfilets (van echte scharrelkippen)
- 5 dl kippenbouillon
- 2 dl mayonaise
- 2 el room
- citroensap naar smaak
- sherry naar smaak
- gembernat naar smaak
- mespunt kerriepoeder
- witte peper uit de molen
- zout
Bereiding
- Maak een dag ervoor (als je tijd en zin hebt) de kippenbouillon of gebruik kant-en-klare fond of een kippenbouillonblokje.
- Schil de asperges, snij de kopjes eraf (7 cm) en gaar de onderste delen volgens het basisrecept. Hou de kopjes apart en kook die beetgaar. Laat goed uitlekken.
- Verhit de kippenbouillon tot tegen het kookpunt en pocheer er de kipfilets in. Laat ze afkoelen.
- Klop zelf even verse mayonaise of gebruik (in noodgevallen) kant-en-klare mayonaise.
- Week een mespuntje kerriepoeder in wat water.
- Klop de slagroom tot yoghurtdikte en meng de room door de mayonaise, roer er het geweekte kerriepoeder en naar smaak sherry en gembernat door.
- Breng de saus op smaak met versgemalen witte peper, zout en wat citroensap en zet die in de koelkast.
- Schil de sinaasappelen en snijd de partjes uit de vliezen.
- Snijd de kipfilets in blokjes.
- Snijd ook de asperges in stukjes en houd de beetgare kopjes apart.
- Bedek de bodem van de cocktailglazen met de stukjes asperges en blokjes kipfilet en lepel er royaal saus over.
- Zet de aspergekopjes (drie per persoon) fier rechtop in de saus en steek er de partjes sinaasappel tussen.
- Serveer het met geroosterd wit brood en een lekker glas witte wijn.
Dit verhaal, het recept en meer boeiende verhalen vind je op Kunst in de Keuken
Meer weten over Herman van Ham? https://en.wikipedia.org/wiki/Herman_van_Ham
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
Geef een reactie