Fine dining restaurant de Nieuwe Polderkeuken organiseerde een bijzondere perslunch om aandacht te vragen voor het grote assortiment alcoholvrije drankjes dat zij schenken bij de gerechtjes. Dit in Stolwijk gelegen ‘fine dining’ restaurant is een echte parel midden in het groene hart. Je kunt er genieten van fantastische gerechten met mooie producten uit de regio. Femke Duijnstee* was erbij voor Anne-Wies.NL.

Steeds meer restaurants bieden een niet alcoholische ‘food pairing’ aan, wat voor veel gasten erg prettig is, aangezien alcohol niet meer de ‘standaard’ is. En, net zoals bij vleesvervangers, wordt het steeds meer een trend die past bij een gezonde levensstijl waarin balans ‘key’ is.

Chef-kok Frank Streefland en sommelier Valentijn van Urk lopen al 10 jaar voorop als het gaat om het maken van interessante niet-alcoholische dranken. Zij hebben dus inmiddels ruime ervaring opgedaan met het kiezen welke combinaties subliem zijn, en dat mag ik vandaag gaan proeven.

Alles dranken zijn huisgemaakt en complementair aan de gerechten. De keuken is Nieuw-Nederlands georiënteerd met een klassieke Franse basis. Het restaurant ademt een landelijke sfeer uit en het voelt als alsof je bij ‘oma’ in de keuken zit. Een stukje nostalgie zonder oubollig te zijn.

Amuse me or lose me

Vandaag staan er 6 gangen op het menu. We beginnen met een selectie van amuses, brood en boter.

Valentijn laat ons een lepel proeven van de Nori thee die straks verwerkt gaat worden in één van de begeleidende dranken, zodat we de smaak apart kunnen beoordelen. Het is een bijzonder volwassen smaak waarbij gelijk duidelijk wordt dat je dit in veel toepassingen kunt gebruiken. Het ziltige met een beetje umami is erg verrassend.

Tartaar van zeebaars – Bier

Het eerste gerecht bestaat uit een tartaar van zeebaars met oester, mosterdijs, lavendel, prei en kaviaar. Een prachtig gerecht met de aangename pittigheid van het mosterdijs in combinatie met het zilte van de zeebaars en de oester.
In het glas geschonken een weizen 0.0 biertje met nori, komkommer en tabasco. Een verfrissende combinatie waar duidelijk goed over is nagedacht.

Zeebaars en biertje Polderkeuken

Asperges – ice-tea

Het is weer aspergetijd, dus worden we voor het tweede gerecht getrakteerd op diverse bereidingen van asperge met waterkers, hollandaise saus, kwartelei en kamille. Ik ben erg onder de indruk van het asperge-ijs, wat een prachtige smaak heeft zonder te zoet te zijn of te overheersen. Heel mooi gemaakt. Daarnaast wordt er op het bord een groene gefermenteerde aspergesaus bijgeschonken, waarvoor ze veel hebben geëxperimenteerd om de juiste smaak te krijgen.

Hieruit blijkt ook de liefde en passie voor het vak waarbij Frank en Valentijn steeds op zoek gaan naar nieuwe uitdagingen om hun gasten te kunnen verrassen.

In het glas geserveerd: een ice-tea met verveine, peer, citroen en lavas. Ontzettend lekker en fris en waarschijnlijk ook heerlijk om te drinken tijdens warme zomerdagen.

polderkeuken asperges thee

Waardse kip – thee

Het volgende gerecht bestaat uit Waardse kip met wortels, pistache en zwarte truffel. Het zijn erg aardse smaken, waarbij een worstje van de huid van de kip gevuld met wortel en pistache. Aan het vel van de kip zit natuurlijk ongelofelijk veel smaak en de wortel met pistache geeft het geheel body.De Waardse kip is een ambachtelijke boerderij scharrelkip uit de streek die de ruimte krijgt en langzaam groeit. Dit proef je dan ook echt terug in een verantwoord stukje vlees.

Hierbij wordt een warme drank gereserveerd van thee met gember, citroengras, amandel en truffel. De gember overstemt het geheel een beetje, wat natuurlijk al snel het geval is met een sterke smaak als gember, maar het drinkt prettig weg en is een goede tegenhanger voor de aardse smaken.

Waardse kip en thee met gember polderkeuken

Polderlam – ‘dirty chai beetroot oat latte’

Als vierde gang, wordt er polderlam geserveerd met een mouse van doperwten, rabarber, polenta, morille en zwarte knoflook. Het lam is heerlijk mals en de smaken zijn hemels. Voor dit specifieke gerecht heeft Valentijn zijn eigen drankje ontwikkeld, genaamd Valentijns famous “dirty chai beetroot oat latte”.

Met zo’n naam word je gelijk nieuwsgierig. Zelfs het inschenken is een hele happening aangezien de espresso pas later erbij wordt geschonken. De basis in het glas bestaat uit diverse ‘lagen’ van een foam van havermelk waarbij later espresso wordt ingeschonken, gevolgd door een siroop van bieten. Het geheel is een feestje om naar te kijken.

Polderkeuken lam en chai latte Valentijn

Het past goed bij het gerecht, maar sommige van mijn tafelgenoten moeten wennen aan een koffiesmaak bij het lam. Toch vind ik het een erg gedurfde maar geslaagde combinatie vooral door de zoete tonen van de siroop.

Dessert – Seedlip Garden gin

Als dessert worden diverse ijsjes geserveerd, welke prachtig gepresenteerd worden met smaken als citroen, venkel, hibiscus, yoghurt en gin. De gin in het gerecht en de begeleidende bijpassende drank komt van de steeds populairder wordende alcoholvrije gin, Seedlip Garden. Dit is de 108 variant. Het ziet er prachtig uit in het glas met eetbare viooltjes, limoen en sprite en smaakt heerlijk fris. Laat de zomer maar komen!

Polderkeuken dessert en gin

Kaasplankje – ‘rivella’

We sluiten af met een kaasplankje waarbij er een selectie gemaakt kan worden van de kaastrolley. De keuze is ruim en er zijn ook weer veel lokale kaasjes terug te vinden.

De laatste bijpassende drank bestaat uit vijg, dadel en rivella. Een fijne smaakvolle combinatie die uitstekend past bij de complexe en romige smaken van de kaas.

Polderkeuken kaas en vijg rivella

 

Het wordt duidelijk waarom de Nieuwe Polderkeuken al tien jaar vooruitstrevend is als het gaat om alcoholvrije foodpairings en waarom hun gasten zo enthousiast zijn over het begeleidende arrangement. Het is erg prettig als er een ruime keuze is voor de gasten die geen alcohol willen nuttigen en waarbij de smaken zo aantrekkelijk gepresenteerd worden.

Wil je verrast worden met zalig eten en sublieme combinaties, ga dan zeker op bezoek bij de Nieuwe Polderkeuken en ervaar zelf hoe interessant alcoholvrij kan zijn. www.polderkeuken.nl

*Femke Duijnstee doet als een echte foodie  verslag van de lekkerste hotspots en veel meer leuke dingen. Met DeWijndruif.nl geeft zij wijnproeverijen en adviseert ze over wijn-spijs combinaties die zij uiteraard ook zelf heeft getest. Lees hier de artikelen van Femke

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

#femke