Wijnmaker Pablo Cúneo van het beroemde 120 jaar oude familie wijnbedrijf Luigi Bosca bezocht Nederland. In het Amsterdamse restaurant Sagardi vond een proeverij plaats om de brede range aan wijnen van Luigi Bosca (beter) te leren kennen met een toelichting van de keldermeester zelf. Jennifer Jernberg* was erbij voor Anne-Wies.NL.
Luigi Bosca, hoe het begon
Het is 1890 als Leoncio Arizu aankomt in Luján de Cuyo, Mendoza. Hij wordt verliefd op de plek en op zijn toekomstige vrouw. Leonicio heeft wijnplantjes meegenomen uit Bordeaux en koopt 1000 hectare aan grond. De lokale bevolking verklaart hem voor gek; wie koopt er nou zoveel grond? Maar Leonicio zet door en opent in 1901 Bodeja de Bosca. Het begin van een wijnbedrijf dat uit zal groeien tot 1 van de beste van de regio.
Selectie van de beste wijnstokken
In 1963 reizen de broers Alberto en Raùl Arizu de wereld rond om nieuwe ideeën op te doen over wijnbouw. Na terugkomst zijn ze druk met experimenteren en innoveren in de wijngaard. Ze observeren de wijngaard zorgvuldig en de wijnstokken met de meeste productie of de druiven met de meeste kleur krijgen een merkteken. Zo selecteren ze de beste wijnstokken uit de wijngaard.
DO Luigi Bosca
In de jaren tachtig dreigt een groot deel van de wijnbouw in Mendoza te verdwijnen. De urbanisatie rukt op en veel wijn uit Mendoza is van matige kwaliteit. De familie Arizu heeft nog de originele malbec stokken uit Cahors, omdat phylloxera (ziekte veroorzaakt door druifluis) geen kans heeft in dit zonnige, droge klimaat met schrale bodems. De familie wil haar erfgoed beschermen en zet alles op alles voor een uitmuntende kwaliteit. Zij zijn dan ook de eerste die een eigen DO krijgen (beschermde oorsprongsbenaming), de DO Luigi Bosca.
Less is more
2022, Luigi Bosca is nog steeds een familiebedrijf en de missie van wijnmaker Pablo is het maken van elegante luxe terroirwijnen. Met als motto: “Less is more”: oftewel de essentie van de druif omzetten in uitstekende wijn.
Luigi Bosca, de proeverij
Wij proeven een line up van maar liefst 11 wijnen. Teveel om allemaal te beschrijven maar een aantal die me zijn opgevallen:
- La Linda rosé, fruitig met een bite van de malbec druif.
- Luigi Bosca De Sangre white blend. Deze white blend bestaat uit de druivensoorten chardonnay, semillon en sauvignon blanc. Voor een deel vergist op Frans eiken en een rijping van meer dan 9 maanden. Anders dan anders, maar dan op de goede manier.
- Luigi Bosca De Sangre Malbec. 100% malbec 12 maanden gerijpt op Frans eiken en daarna nog 6 maanden in de kelder. Veel fruit met diepgang en toch blijft het fris genoeg voor een zomerse dag.
Baskisch restaurant Sagardi
De wijnen werden begeleid door een reeks fantastische gerechten van het Baskische restaurant Sagardi. Echt gave gerechten om te delen. Wat dacht je van een enorme zeeduivel bedruppeld met botersaus en verse sla uit de eigen groentetuin? Of tonijntartaar met kleine geroosterde artisjokken en waanzinnige huis gerookte runder bressaola die wegsmelt in je mond.
Wat ik het leuke vind aan de wijnen van Luigi Bosca is de betaalbare luxe.De meeste luxe “De Sangre” wijnen zijn verkrijgbaar voor een prijs tussen de €15 en €20,-. Onder andere verkrijgbaar bij Perfectewijn en Bovino. Walraven Sax is de Nederlandse importeur.
*Altijd op zoek naar spannende wijnen, met passie gemaakt, organiseert vinoloog Jennifer Jernberg via Jen Proeft Wijn verrassende wijnproeverijen en -reizen. En… via TheDutchWineTasting ook alleen met Nederlandse wijn!
Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier invoor onze wekelijkse nieuwsbrief!
#jennifer
Geef een reactie