📚🎁De leukste wijn- en kookboeken voor onder de Boom🎄

  • Wijnboeken kerst uitgelicht

📚🎁De leukste wijn- en kookboeken voor onder de Boom🎄


Heerlijk lezen en genieten van de leukste, lekkerste en leerzaamste boeken over wijn, koken en wijnreizen. Anne-Wies.NL zocht ze voor je uit. Wijnboeken om cadeau te geven onder de kerstboom, maar natuurlijk ook om jezelf mee te verwennen. Enjoy!

Jaloersmakende Wijn, Peter Klosse

aloersmakende wijn boek cover

Met zijn tweede culinaire thriller ‘Jaloersmakende Wijn’ neemt auteur Peter Klosse lezers mee op een intrigerende reis door wijngaarden, kelders en keukens. Het boek biedt een spannende blik achter de schermen van de wijnindustrie, terwijl het actuele thema’s als duurzaamheid en verantwoord landbouwbeleid op een begrijpelijke manier belicht. In Jaloersmakende Wijn volgen we Philippe Charpentier, een iconische wijnmaker in Zuid-Frankrijk, die zich inzet voor natuurlijke wijnbouw. Wanneer hij op een dag bewusteloos wordt gevonden in zijn wijngaard, ontstaan er vragen over sabotage, familieconflicten en de impact van technologische innovaties in de landbouw. Het verhaal verweeft spanning en culinaire verfijning en is volgens de eerste proef-lezers een must-read voor wijnliefhebbers, thrillerfans en foodies. Check: jaloersmakende wijn 

Geheimen van de Wijnkelder

geheimen van de wijnkelderHoe houd je wijn goed? Wat te doen als de wijn troebel blijkt? Wat doe ik met zure wijnen? Met deze vragen kregen wijndrinkers in de 17e en 18e eeuw te maken. Daarom bewaarde zijdefabrikant Guilliam van den Broeke een schriftje met uiteenlopende recepten om wijn helder te maken, goed te houden en te verbeteren als er iets mis was gegaan. Wijnhistorica Mariëlla Beukers dook in de geschiedenis van deze historische wijninstructies, onthult welke wijnen in die tijd populair waren en welke ingrediënten gebruikt werden voor het conserveren en opknappen van wijn. Na het lezen van deze geschiedenis kijk je niet meer met dezelfde ogen naar je flesje wijn! Check: Geheimen van de Wijnkelder

Mangiamo! all italiano – Sarah Puozzo

Mangiamo_cover_tracé.inddEen heerlijk kookboek dat leest als een roman. Of is het andersom? In Mangiamo! deelt culinair schrijver/journalist, tv-kok en oprichter van de Pasta Academie Sarah Puozzo 66 authentieke recepten en verhalen uit haar geliefde Italië. Sarah groeide op in een Italiaanse familie. Al op 6-jarige leeftijd leerde zij van haar vader gnocchi maken met slechts enkele ingrediënten: eieren, aardappelen en bloem. Pure ingrediënten, daar draait het om bij Sarah. Voor Mangiamo! reisde ze heel Italië door en kwam terug met de leukste verhalen, lekkerste recepten en mooiste foto’s. Check: mangiamo! 

Wijn van Kleyn

Wijn van Kleyn boek voorkantCulinair journalist en wijnschrijver Onno Kleyn mag een nieuw boek toevoegen aan de al indrukwekkende reeks boeken van zijn hand. Het heet Wijn van Kleyn  en gaat – uiteraard – over wijn. Maar Onno zou Onno niet zijn als er niet ook nog voldoende ruimte was voor recepten. Wijn is een toverdrank, elke fles een verhaal geschreven in vloeibaarheid. Een glas is al voldoende om je mee te nemen op reis naar andere streken, naar herinneringen en toekomstdromen, naar betere seizoenen. Dit boek is het verslag van een tocht door het leven, van Onno Kleyns kennismaking met Europese wijnen tot een idee van waar de toekomst van wijn heen gaat. Verhalen, anekdotes en belevenissen staan erin, maar ook veel informatie; als je niet uitkijkt steek je er nog wat van op ook. Hij melangeert filosofie, overwegingen en informatie tot een uiterst smakelijk geheel. Wijn van Kleyn is een boek waar je dorst van krijgt. Check: Wijn van Kleyn

Wijnboek voor Foodies

Wijnboek voor Foodies Kristen Balcaen 1Wijnboek voor Foodies’ – “Alweer een boek over wijn? Over hoe je wijn en spijs combineert? Ik heb er al zoveel op de plank staan” Dat waren mijn eerste gedachten toen ik over dit boek las. Maar toen ik las wie de auteur is wist ik gelijk dat deze anders zou zijn. En ik had gelijk! Kristel Balcaen ontmoette ik tijdens jureringen voor het Concours Mondial de Bruxelles. Een hartelijke, open en enthousiaste jonge vrouw met een enorme vakkennis over wijn en ‘food’. Dat bracht haar niet alleen de titels Champagneambassadeur en Wine Lady of the Year, maar ook een ‘distinction’ bij het behalen van haar WSET Level 4 Diploma. Inmiddels studeert ze voor Master of Wine en daarnaast is ze ook nog eens ‘gewoon’ een fan van lekker en gezond eten, kruidenkenner, een enthousiaste hobbykok én stadstuinier. Daar MOET een geweldig boek uit rollen. Check meer over Kristel en dit boek op wijnboek voor foodies

Natuurwijn, een helder verhaal over wijn

Natuurwijn coverIn “Natuurwijn, een helder verhaal over troebele wijn” neemt Niels van Laatum je mee naar de wereld van de natuurwijnen. Maar natuurwijn… wat is dat eigenlijk? Is alle wijn niet gemaakt van druiven, dus een natuurlijk product. Niels vat het zo samen: “Natuurwijn is wijn van biologisch geteelde druiven, waarbij tijdens het maken niet is ingegrepen, niets erbij is gestopt, niets eruit gehaald of verdoezeld.” Dat klinkt heel logisch en makkelijk, maar niets is minder waar. Als het zo makkelijk was liet elke wijnmaker zijn of haar wijn toch gewoon zijn gang gaan? Check: Natuurwijn, een helder verhaal over wijn

Wine Class – De Druif

De Druif coverIn Wine Class – De Druif vertelt de in België woonachtige topsommelier Gianluca Di Tarantomet passie, humor én vakkennis over de kenmerken van assyrtiko, de toekomst van cinsault, het ‘sideways effect’ en de (verrassende) origine van primitivo. Bekende en minder bekende druiven passeren de revue, maar één ding is zeker: je zult bijleren!
Een opzoekboek, maar meer nog een boek om lekker mee weg te duiken en je te laten verrassen en vermaken door de verhalen die Gianluca met je deelt. Check: Wine Class De Druif 

Madeira Wine Today

Madeira-Wine-Today-600x786Madeirawijn is zo veel meer dan een smaakmaker. En dat bewijst Jeroen Bronkhorst met zijn prachtige boek Madeira Wine Today. Madeira Wine Today is een uitgebreid naslagwerk dat van begin tot einde boeit. In dit boek vertelt  Jeroen over het eiland Madeira, wat madeirawijn bijzonder maakt, de perfecte wijn en spijs combinaties en over de toekomst van Madeira. Vol met historische feiten en verhalen. Over het (ontstaan van het) eiland zelf, het terroir en de mensen die er wonen. En ook over de druiven die er groeien, de wijnmakers en de wijnen die zij maken. Kortom: dikke aanrader dit boek!
Check: MadeiraWineToday

WIJN, een goed verhaal bij elk glas wijn

Wijn Dennis van den BuijsDennis van den Buijs (1986) is radiomaker voor vrt en gebeten door wijn. Als verhalenverteller neemt hij iedereen mee in zijn pas­sie voor de goddelijkste drank ter wereld. Wat begon met bescheiden wijnavonden thuis, groeide al snel uit tot Wijncast, de eerste Neder­landstalige podcast over wijn.
“In Wijn lees je honderd sprankelende wijnverhalen die je wil doorvertellen en die het nog leuker maken om over wijn te praten. Dit boek moet op het wijnrek van alle liefhebbers van een goed glas én een goed verhaal. Wist je dat bavianen van Pinot Noir houden? Dat de grote wijnkastelen in Bordeaux nooit hadden bestaan zonder Hollandse dijkenbouwers? En dat één luis bijna alle wijngaarden in Europa had vernietigd? In Wijn lees je honderd sprankelende wijnverhalen die je wil doorvertellen en die het nog leuker maken om over wijn te praten. Zonder dat je daar een vat vol afschrikwekkend wijnjargon voor nodig hebt. Check: WIJN, een goed verhaal

Het Nieuwe Proefboek, Peter Klosse & Angélique Schmeinck

Het Nieuwe ProefboekPeter Klosse is oprichter van de Academie voor Gastronomie. Klosse benadert de begrippen smaak en proeven op een wetenschappelijke manier. Over de smaak van wat wij eten en drinken. Een musthave voor iedereen die eten serieus neemt. Er zijn niet veel mensen die niet houden van een heerlijk gerecht en een bijpassend drankje. Maar als je écht lekker wilt eten en drinken, helpt het als je er meer van weet. Sinds zijn eerste boek over dit onderwerp is Peter Klosse uitgegroeid tot de onbetwiste autoriteit op het gebied van smaak. In zijn nieuwste boek, ‘Het Nieuwe Proefboek’, geeft hij een frisse kijk op de voedselwereld van vandaag en inspireert hij zelf op zoek te gaan naar bijzondere smaakcombinaties. De vraag waarom een gerecht succesvol is beantwoordt hij aan de hand van de Culinaire Succesfactoren. Unieke flavour graphics laten zien hoe de diverse ingrediënten van gerechten bijdragen aan de smaak. Ook is er aandacht voor proeven en de rol van de hersenen bij de perceptie van smaak. Voor dit boek werkte hij samen met Angélique Schmeinck, een van de twee vrouwelijke meesterkoks van Nederland – een bijzondere combinatie van kennis en creativiteit. Check: Het Nieuwe Proefboek

Wine Trails Europe

Wine Trails EuropeHet nieuwe Wine Trails – Europe-boek van Lonely Planet is jouw wijnreisboek voor de perfecte Europese wijnreis. Ontdek cultfavorieten en geheime juweeltjes met Europa’s meest opwindende en opkomende wijnbestemmingen. Reis door 40 routes, van de stedelijke wijngaarden van Wenen tot de regio Alentejo in Portugal, met de hulp van onze regionale wijnexperts die je kennis laten maken met elke oude wereldbestemming. In elke regio bespreken deskundige schrijvers – waaronder Masters of Wine Caroline Gilby en Anne Krebiehl en critici en columnisten Sarah Ahmed, Tara Q. Thomas en John Brunton – de meest lonende wijnmakerijen om te bezoeken en de meest memorabele wijnen om te proeven. Of het nu gaat om een ​​gekoeld glas rosé in de pittoreske Provence of een hartige, droge fino-sherry in Andalusië, alles komt aan bod in deze uitgebreide gids voor Europa’ s beste wijnbouwgebieden.
Check: Wine Trails Europe

Wine Folly Masterclass

Wine Folly masterclassNiet zo moeilijk doen over wijn maar het we allemaal duidelijk en overzichtelijk brengen. Dat is het doel van de website (en de boeken) van het Amerikaanse Wine Folly.  Wine Folly Masterclass is een must-have voor alle liefhebbers (0ok en met name voor beginners) die hun wijnkennis op een leuke en praktische manier willen vergroten. In het boek volop infographics en beeldende uitleg over tal van wijn-gerelateerde zaken: ruim 100 druivensoorten en wijnen, per stijl op kleur gecodeerd, om gemakkelijk nieuwe wijnen te kunnen vinden. Een overzicht van wijngebieden met gedetailleerde kaarten van de beste wijnstreken, inclusief wijnlanden in opkomst, zoals Griekenland en Hongarije. Informatie over wijnetiketten en -classificatie voor wijnlanden zoals Frankrijk, Italië, Spanje, Duitsland en Oostenrijk. Een uitgebreid deel over wijn-spijscombinaties. Check: Wine Folly Masterclass

(iedereen kan) Proeven als een Pro

Proeven als een ProWijnproeven…. Waar let je op bij het proeven en hoe verwoord je nu op een bruikbare manier wat je zoal proeft? En wat zegt dat dan eigenlijk over de wijn? Klinkt dat herkenbaar? Dan ben je zeker niet de enige: zelfs Master of Wine Cees van Casteren stoeide met deze vragen. Daarom ontwikkelde hij zijn eigen systematische proefmethode, die hij nu uit de doeken doet in zijn nieuwe boek ‘Proeven als een Pro’. In Proeven als een Pro leert Cees van Casteren je wijnproeven volgens de door hem ontwikkelde ‘karaatmethode’, waarmee hij zijn Master of Wine examen haalde. Deze toegankelijke methode helpt je om stapsgewijs een wijn te omschrijven en daarbij ook conclusies te trekken over druivenras, manier van wijnmaken en herkomst. Check: Proeven als een Pro

Bevlogen Nederlandse Wijnvrouwen

Bevlogen Nederlandse Wijnvrouwen coverWat een leuk boek is er weer verschenen. Deze keer over Nederlandse vrouwen die werkzaam zijn in de wijnsector: ‘Bevlogen Nederlandse Wijnvrouwen’. Voor dit rijk geïllustreerde boek interviewde Joke van der Leij 10 inspirerende Nederlandse wijnvrouwen. Aan het woord komen onder meer een wijnimporteur, een wijnhistorica, een wijnmaker, een vinoloog, een eigenaresse van een wijnrestaurant, en wijndocent en een wijnboerin. Stuk voor stuk vakkundig, enthousiast, creatief en krachtig. Check: Bevlogen Nederlandse Wijnvrouwen

De grote wijnfamilies

De grote wijnfamiliesIn ‘De grote wijnfamilies’ neemt Master of Wine Fiona Morrison je in vier seizoenen mee op een reis langs 10 beroemde wijnfamilies. En niet alleen erlangs. Ze neemt je mee naar binnen om samen met haar de familieverhalen te beleven. Veel van de meest legendarische wijnfamilies zijn discreet en ontoegankelijk. Maar Fiona Morrison heeft wijnvrienden overal ter wereld en heeft zo de sleutels in handen om door te dringen tot de meest private wijngaarden en -kelders. Check: De grote wijnfamilies

 

ROSÉ, understanding the pink wine revolution

Rose book Elizabeth Gabay 2Het zal je niet ontgaan zijn dat rosé de laatste jaren aan populariteit wint. Was er zo’n 25 jaar geleden niet veel meer te koop dan de Matheus rosé in de welbekende groene fles en de zoete Rosé d’Anjou, tegenwoordig is er een legio aan mooie rosé’s te vinden. In haar boek neemt Elizabeth Gabay je mee naar die andere kant van rosé en laat je ontdekken dat rosé niet onder doet voor haar keldermaatjes wit en rood. Check: ROSÉ, understanding the pink wine revolution

 

En nog meer boekentips…








🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedInofFacebook

Door |18 december 2024|Categorieën: Divers, FOOD, Reviews, Reviews boeken, WIJN|Tags: , , |0 Reacties

Geef een reactie

Ga naar de bovenkant