Peter Lute triggerde een ieder al op Taste of Amsterdam en nu is het dan eindelijk zover: op de plek waar in 1718 een kruitfabriek stond, staat nu restaurant De Kruidfabriek. Heel toepasselijk openen Peter en Marieke Lute op 14 september officieel hun vernieuwde restaurant door het afsteken van een kanon op het terras. “It’s time to spice things up!”

Ambities en plannen

In 2002 startte chef-kok Peter Lute restaurant ‘Lute’ in Amstelveen. “Na 14 jaar was het tijd voor een verandering”, zo laten Marieke en Peter weten tijdens het openingsfeestje. Ze bruisen van energie en Lute verdwijnt zeker niet. Er liggen nog zoveel veel kansen, ambities en andere plannen. “De Kruidfabriek is een van de plannen die inmiddels zijn gerealiseerd onder de paraplu van Lute”.

kruidfentree

De Kruidfabriek, een nieuw concept

Voor de verbouwing van restaurant Lute tot De Kruidfabriek is gekozen voor een nieuw concept met o.a. een ander interieur. Lichte, rustige kleuren, halfronde gestoffeerde banken, afgewisseld met elegante lederen stoelen. Veel aandacht voor kruiden en planten. In de keuken geen bonnetjes meer aan de lat, maar een Ipad voor elke afdeling. Buiten een terras met een deel tafels en stoelen en een deel lekkere lounge-banken. Een ruimte voor aparte gezelschappen is gecreëerd in een kas, grenzend aan het restaurant. “Daar gaan we binnenkort ook speciale vegetarische lunches of diners organiseren”, vertelt onze sommelier enthousiast.

kruidfabriekbinnen

 

Kruiden en specerijen bij de Kruidfabriek

Ook op de nieuwe menukaart is er veel aandacht voor kruiden en specerijen. “Kruiden en specerijen maken het verschil in een gerecht en zorgen voor een herinnering aan een reis of een bijzonder moment”. Die kruiden worden voornamelijk zelf gekweekt in weer een andere kas, eveneens grenzend aan het restaurant. Naast veel aandacht voor kruiden wordt er zoveel mogelijk gewerkt met streekgerechten. Op de menukaart geen traditionele indeling in voor- en hoofdgerechten, maar keuze uit een mooie lijst gerechtjes van gelijk ‘formaat’. Veel aandacht is er voor vegetarische gerechtjes en natuurlijk kun je je ook laten verrassen door de chef.

kruidfserre

De wijnkaart

‘Met veel plezier heb ik deze wijnkaart afgestemd op de menukaart. Met innemende klassiekers en met verrassende wereldwijnen, die specifiek zijn gekozen op smaak en karakter’, zo zijn de woorden van restaurantmanager en sommelier Meine Hoppes op de wijnkaart. Een uitgelezen assortiment wijnen prijkt inderdaad op de wijnkaart. Dat kan dan ook bijna niet anders met een samenwerking met importeurs als Ad Bibendum, Wijnhandel B.J. de Logie, P. de Bruijn Wijnkopers, Van Broekhuizen wijnimport, Karakter Wijnimport, De Vier Heemskinderen, Vinites, Abbema wines , Vilmart & Cie en Maxxium. Een tiental wijnen is ook per glas te bestellen. Een mooie wijnkaart, maar wat mij betreft zouden wat meer wijnen onder 40 euro per fles er niet op misstaan.

Het openingsfeestje van De Kruidfabriek

‘Liquor and spice, and everything nice’ is op de uitnodiging te lezen. De animo voor een koel glas witte wijn of rosé blijkt groter dan die voor ‘liquor’ op deze warme nazomeravond. Maar ‘everything’ is zeker ‘nice’. Mooie gerechtjes, lekkere muziek, een mooi terras, wat wil je nog meer op de woensdagavond. Het openingsfeestje is geslaagd en ik ben heel benieuwd hoe De Kruidfabriek ‘in het echt’ gaat zijn. Als je er eens bent, laat je dan weten hoe het was?

Ga naar de website van De Kruidfabriek voor reserveren en meer info.