Bijna is het weer zover! Op vrijdag 3 en zaterdag 4 augustus vindt het jaarlijkse WIJNFEEST van Wijnhoeve De Kleine Schorre plaats. Ken jij dat Zeeuwse wijnbedrijf al? Anne-Wies.NL was er tijdens de kreeftenpersreis in maart van dit jaar. En was zeer onder de indruk. Van de Wijnhoeve, maar ook van het Proeflokaal.
Wijn maken in Zeeland
De Kleine Schorre ligt in het plaatsje Dreischor op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland. Of eigenlijk net erbuiten. Want het wijnbedrijf dat in 2001 het levenslicht is fors gegroeid. De Kleine Schorre is, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, met zijn 10 hectare inmiddels het grootste wijnbedrijf in Nederland. “Wijn maken in het vlakke Zeeland, is dat mogelijk?” zul je je misschien afvragen. Maar wijnmaker Johan van der Velde wist wat hij wilde en is niet over één nacht ijs gegaan bij het starten van zijn wijnbedrijf.
Wijn bij de Zilte Zaligheden
Bij de keuze van de druivenrassen is gekeken welke druiven het best zouden passen in het relatief koele klimaat en het vlakke, zilte land. Johan keek ook naar wat er in Zeeland groeit en bloeit: de Zeeuwse Zilte Zaligheden: mosselen, de Oosterscheldekreeft, oesters, platvis, lamsoor en zeekraal. Samen met het Luxemburgse adviserende wijnbedrijf Cep d’Or koos wijnmaker Johan voor de rassen pinot gris, pinot blanc, rivaner en auxerrois. Dat dat een juiste keuze was blijkt uit de wijnen die we proeven tijdens de speciale wijn-spijs proeverij.
Wijn-Spijs in het Kleine Schorre Proeflokaal
Het Proeflokaal van Wijnhoeve De Kleine Schorre wordt sinds mei vorig jaar gerund door Guus en Sitare de Jong. Guus is kok en heeft in verschillende restaurants ervaring opgedaan. Hij heeft veel kennis van wijn en vindt het een uitdaging op mooie wijn-spijs combinaties te maken. Daarnaast is hij een groot voorstander van het gebruik van streekproducten, dus bij De Kleine Schorre kan hij zijn hart ophalen. Je kunt er nu terecht om alleen wijnen te proeven, maar ook allerlei wijn-spijs arrangementen zijn mogelijk. Het wijn-spijs arrangement tijdens deze persreis was super goed ! Vooral die oester met de frisse zuren van de Rivaner…. nomnomnom…
Het menu en WIJNFEEST
Binnenkort een uitgebreider verslag over mijn bezoek aan De Kleine Schorre, want ik heb er véél geleerd! Echt superleuk dat elke wijnmaker zo anders denkt en doet. Later het hele verhaal over mijn bezoek aan De Kleine Schorre en mijn uitgebreide proefnotities.
(dus follow me!) Voor nu: hieronder het wijn-spijs arrangement waarvan wij genoten.
Schouwen-D®uiveland Rivaner
Zeeuwse Creuse – groene appel – komkommer
‘Een bijzonder frisse wijn met volle fruit tonen als lychee, groene appel; een licht sprankeltje maakt deze wijn compleet’
Schouwen-D®uiveland Gris
Kabeljauw – broccoli – mousseline – groene asperge
‘Enerzijds heel fris, anderzijds een tikkeltje zoet. Sappig ook, vleugje wit fruit en misschien op de achtergrond een klein rozijntje’
Schouwen-D®uiveland Barrique
Kippenlever – champignons – walnoot
‘Een volle, krachtige wijn, negen maanden gerijpt op eikenhouten vaten. Tinten van mandarijn en vanille’
Niet vergeten hoor, het WIJNFEEST !
LINKS:
Ga hier naar de website van De Kleine Schorre, en hier alles over het WIJNFEEST!
🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor mijn wekelijkse nieuwsbrief!
#nederlandsewijn
Geef een reactie