De Rotterdamse Meent is een nieuwe hotspot rijker: De Huismeester. In het historische pand aan de Meent 115 is sinds kort de Huismeester gevestigd. “De Huismeester heeft een huiselijke, moderne sfeer gecreëerd die knipoogt naar het verleden” zo lezen wij. Op naar de Meent dus.

huismeesterlogo

Wederopbouw

Het stadstimmerhuis of was vroeger een gebouw in een stad, waar het materiaal voor de stadswerken was opgeslagen, en waar later ook de stadstimmerman woonde en werkte. Op de website van Het Timmerhuis lees ik een stukje over de geschiedenis van het gebouw, dat terug gaat naar 1950. Het oude Stadstimmerhuis aan de Haringvliet was verwoest door het bombardement. Tijdens de wederopbouw is een nieuw Stadstimmerhuis gebouwd. Vanuit dit gebouw aan de Meent kregen veel stedenbouwkundige plannen voor het nieuwe Rotterdamse stadshart vorm en werd de bouw aangestuurd. In de jaren ’70 werd het Stadstimmerhuis langs het Rodezand afgebouwd en werd het “het Rotterdamse Stadskantoor”. Tot in 2009 alle ambtenaren uit het gebouw vertrokken en de kantoren werden gesloopt om plaats te maken voor het nieuwe ontwerp van architectenbureau OMA van Rem Koolhaas.

huismeesterstraat

Huiselijke sfeer

Op een vrijdagochtend heb ik er een afspraak. Ik ben wat vroeg en bestel alvast een cappucino. Het concept De Huismeester is ontstaan doordat twee vrienden, Chris en Roel, de een vanuit de Amsterdamse, de ander uit de Rotterdamse horeca, de handen ineen sloegen. Met hun Huismeester willen ze een vooral een huiselijke sfeer creëren. Als ik om me heen kijk is dat goed gelukt. Het pand lijkt klein maar het bestaat uit verschillende verdiepingen. Vanuit het terras op de stoep leidt een trap je naar de eerste verdieping. Daar is de gezellige bar van waaruit je neerkijkt op een levendige Meent. Op de verdiepingen erboven is, naast bartafels, plek voor een gezellig zithoekje.

huismeestertrap

huismeesterbarman

huismeesterboven

huismeesterzithoek

Tapas y Pintxos

Terwijl ik geniet van mijn koffie bestudeer ik de kaart. Je kunt hier vanaf ’s morgens 10 uur (zondags 12 uur) terecht voor heerlijke koffie van Man met Bril met cheesecake of brownies. Lunchen doe je met stoere landboterhammen, pantosti’s of een rijke salade. En….vanaf een uur of vier is het tijd voor ’tapas y pintxos’. Hier zie je de voorliefde van de Huismeester voor Spaans Baskenland en zijn rijke culinaire historie. Het water loopt me in de mond, zeker als ik de lijst zie met heerlijke biertjes, longdrinks, wijnen, sours en…. champagne van Louis Casters per glas geschonken! Ik geniet, uitkijkend over de bedrijvige Meent, van mijn koffie. Ik kom hier zeker nog terug!

huismeesterkofffie

 

Kijk ook eens op de Facebook pagina van De Huismeester