Van 7-13 september 2025 vindt in Hongarije, in Budapest en geselecteerde wijnregio’s, de derde editie van de ‘Hungarian Wine Summit’ plaats. Het is de tweede keer dat het Hungarian Wine Marketing Agency de organisatie voor haar rekening neemt.
“Tijdens dit exclusieve wijnevenement kunnen bezoekers de hoogtepunten van de Hongaarse wijnscène verkennen en de meest opwindende wijnregio’s bezoeken”. Er worden masterclasses en proeverijen georganiseerd en de mogelijkheid wordt gecreëerd om in contact te komen met de wijnproducenten en exportmanagers op B2B-bijeenkomsten. Daarnaast worden voor pers- en andere genodigden bezoeken georganiseerd aan interessante Hongaarse wijnhuizen.
Etyek, Tokaj en Eger
Aan de editie 2024 nam ik deel. Er vonden inderdaad zeer boeiende masterclasses plaats en ik had de gelegenheid honderden Hongaarse wijnen te proeven en interessante wijnmakers te ontmoeten. Als afsluiter nam ik deel aan de persreis die voerde door de wijnregio’s Etyek, Tokaj en Eger. Over Etyek schreef ik eerder een verslag, dat je kunt lezen onder deze link en over Tokaj lees je hier. Vandaag staat Eger in de spotlight. We maken een stadswandeling door Eger, bezoeken daar de Gál Tibor Winery en sluiten de dag af bij St. Andrea Winery waar tevens een aantal collega wijnmakers uit Eger hun wijnen laat proeven.
Eger:
Cool Climate
Volcanic Soils
Blended Wines
Eger: Gál Tibor
Bij Gál Tibor Winery worden we opgewacht door Tibor Gál en zijn zus Veronika. Tibor heeft de rol van wijnmaker en manager op zich genomen na het overlijden door een tragisch auto-ongeval van zijn vader, Tibor Gál Sr., in 2005. Zijn zus Veronika Gál speelt een actieve rol binnen het familiebedrijf. Ze ontvangt onder meer de bezoekers en begeleidt proeverijen in de Fúzió Wine Bar, in het hospitality center tegenover de winery in het centrum van Eger.
Van Toscane naar Eger
De carrière van Tibor Gál Sr. begon in Eger, waar hij zich specialiseerde in de productie van Egri Bikavér. Zijn talent en visie leidden hem naar Italië, waar hij aan het wer ging bij het wereldberoemde wijnhuis Ornellaia in Toscane. Hier hielp hij mee aan het creëren van iconische Super Tuscan wijnen. Na zijn succesvolle periode in Italië keerde hij terug naar Eger en richtte in 1993 de Gál Tibor Winery op. Hij speelde een sleutelrol in de modernisering van de Hongaarse wijnindustrie en introduceerde innovatieve wijntechnieken. Tibor Gál Sr. wordt nog altijd geprezen om zijn bijdrage aan zowel de Hongaarse als de internationale wijnwereld. Hij wordt beschouwd als een pionier die moderne wijnbouwtechnieken naar Hongarije bracht, zonder de traditionele waarden uit het oog te verliezen.
Egri Bikavér en Egri Csillag
Zoon Tibor heeft het stokje van zijn vader overgenomen. Naast de voortzetting van diens werk, Egri Bikavér als topwijn op de internationale kaart zetten, maakt hij zich sterk voor de witte versie: Egri Csillag. De eerste versie van deze wijn zag het levenslicht in 2011. De wijn moet altijd een blend zijn van minimaal vier druivenrassen. Minimaal de helft moet bestaan uit autochtone druivenrassen. Er zijn drie classificaties: classicus, superior and grand superior. De eerste is voor jonge, fruitrijke wijnen, de tweede voor complexere wijnen die houtrijping hebben gehad en de derde voor singe-vineyard wijnen. Tibor zegt blij te zijn met de mogelijkheid (of eigenlijk verplichting) de wijnen te blenden: door de klimaatveranderingen zijn de oogsten steeds onvoorspelbaarder geworden.
Pinot Noir of Kékfrankos
De winery maakt echter ook mono-cépages, zoals mooie wijnen van onder meer kadarka en kékfrankos. Tibor vertelt dat zijn vader, toen hij terug kwam uit Italië, in de ban was van pinot noir. Of eigenlijk ‘pinot nero‘, in het Italiaans. Hij had tijdens het communisme in Hongarije geen mooie mono-cépages geproefd en besloot dat er pinot noir moest worden aangeplant. Hij probeerde allerlei klonen en bodems uit. Zoon Tibor merkte echter dat pinot noir, door de opwarming van de aarde, het hier steeds moeilijker ging krijgen. Daarnaast zit ‘de markt’ niet te wachten op een Pinot Noir uit Hongarije, maar vraagt men eerder naar autochtone druivenrassen. De focus ligt nu dus, naast de Bikavér en Csillag blends, op mono-cépages van autochtone druivenrassen als kékfrankos en kadarka.
Stadswandeling door Eger
Voordat we de kelders ingaan neemt Veronika ons mee voor een korte wandeling door het sfeervolle stadje Eger. Maar niet zonder wijnen te proeven. Er worden verschillende stops ingelast waarbij we verhalen horen, begeleid door een mooi glas wijn en bijpassende versnaperingen.
Eger blijkt, met zo’n 50.000 inwoners, een universiteit en een hogeschool, een levendige stad. Er zijn tal van historische monumenten te vinden zoals het kasteel van Eger, de kathedraal van Eger en de thermale baden. De stad heeft, mede door haar rijke geschiedenis, voor toeristen veel te bieden. Er zijn niet minder dan 600 (!) restaurants en natuurliefhebbers komen aan hun trekken in dichtbij natuurgebieden zoals de Bükk en Mátra bergen. En natuurlijk in de stad zelf, waar mooie parken en tuinen te vinden zijn. Op het grote centrale plein vinden geregeld festiviteiten plaats zoals het jaarlijkse Wijnfestival en de kerstmarkt in december.
Jonge Kadarka en historische gebouwen
Voor het aardsbisschoppelijk paleis wordt een Kadarka uit de mand gehaald. Het is een frisse en fruitrijke wijn. Kadarka is het druivenras waarop de eerste Bikavérs waren gebaseerd. Met haar dunne schil is het geen makkelijke druif om te cultiveren, zo vertelt Veronika. Karada-wijn wordt hier ook veel gebruikt voor een ‘spritz’, een verfrissend drankje dat vooral onder de studenten populair is.
We vervolgen onze wandeling langs de in Italiaanse stijl gebouwde Kathedraal. Het is de 2e grootste van Hongarije en heeft een bel van niet minder dan 6000 kg. De Kathedraal wordt goed bezocht: op zondagen zijn er wel vijf missen! De zich eveneens aan dit plein bevindende universiteit ziet er ook prachtig uit. Erachter is het 10 verdiepingen hoog, met helemaal bovenop de toren de oudste camera obscura van Europa. Een van de straten is de Egri Csillagok Sétánya, de Eger Sterren Promenade. Tussen de straattegels blinken goudkleurige sterren met de namen erop van personen die, door hun werk of anderszins, hebben bijgedragen aan de verbetering van de stad Eger.
Egri Bikavér op het Dobóplein
We bereiken het Dobóplein waar de volgende wijn wordt geschonken onder het standbeeld van Dobó István, succesvolle verdediger van Eger tegen de Ottomanen in 1552. Aan het plein bevinden zich onder meer het eclectische stadhuis en de barokke Minorietenkerk. Het Z & H Áruház warenhuis ziet er minder romantisch uit, maar, gebouwd in de socialistische periode in 1974, blijft het overeind. Het maakt immers ook deel uit van de geschiedenis van Eger.
De wijn erbij: Labirintus Egri Bikavér Superior. Mooie wijn! Rood en donker fruit, kruidig, laurier, ronde tannines, tikje zilt. De wijn wordt geschonken uit een bijzonder model fles met op de hals ‘1552’. Deze fles wordt gebruikt voor de topkwaliteit Egri Bikavérs. Het jaartal is een herinnering aan 1552, het jaar waarin István Dobó, samen met 2100 mensen, inclusief vrouwen en kinderen, vocht tegen een overmacht van 80.000 Ottomaanse soldaten. Deze overwinning wordt beschreven in de roman Egri csillagok (“De sterren van Eger”) van de negentiende-eeuwse Hongaarse schrijver Géza Gárdonyi. De naam Egri Bikavér, en later de naam Egri Csillag, is aan zijn verhaal over de slag te danken. Om deze overwinning te herdenken wordt er nog steeds om 15:52 uur een schot afgevuurd in aan het plein gelegen kasteel.
Kékfrakos: altijd een goed idee
Een herinnering aan de Ottomaanse overheersing is de minaret die in het centrum staat. Het is de meeste noordelijke minaret en de enige overgebleven minaret van de 18 die hier stonden. “Hij is zo stevig, dat men hem niet om kon krijgen”, aldus Veronika. Wel is het gelukt bovenop een kruis te plaatsen. De derde wijn wordt geschonken op het naar Géza Gárdonyi genoemde plein. Het is een Nagy-Eged Egri Kékfrankos Grand Superior uit 2019. Aan de basis van deze wijn staat kekfrankos, Nagy-Eged is de limestone heuvel waar de druiven voor deze wijn groeien. Het is een betrouwbaar druivenras. Veronika: “My mother always says: ‘you should marry a kekfrankos. always good, year after year'”. Een prachtige wijn met donker bessenfruit, een milde kruidigheid en ronde tannines.
Voor de laatste stop lopen we een stukje heuvelopwaarts waar een bescheiden monument voor Tibor Gál Sr. is geplaatst. Een indrukwekkend moment en een mooie afsluiting van een evenzo mooie en indrukwekkende wandeling.
Ondergronds gangenstelsel
Na deze interessante stadswandeling neemt Tibor ons met een verfrissend glas Egri Csillag mee de kelders in. Onder de hele stad bevindt zich een 200 kilometer lang gangensysteem van tufsteen van vulkanische oorsprong. Hij laat ons een app zien op zijn smartphone waarop te zien is waar de gangen zich bevinden. Gábor Tibor winery heeft 6500 m² in bezit, perfect voor de rijping van de wijnen. Het symbool van het wijnhuis Gál Tibor is een labyrint. Een Italiaanse barones ontwierp dit beeld, dat symbool staat voor het labyrint van kelders onder Eger.
Single-vineyards Bikavér
De Gál Tibor winery presenteert zich als specialist in single-vineyard Bikavér wijnen. De winery heeft 37 ha aan wijngaarden in vijf belangrijke wijngaarden in Eger: de wijngaarden Síkhegy, Pajados, Áfrika, Tornyos en de berg Nagy-Eged. In de specifieke wijngaarden staan diverse druivenrassen in rijen aangeplant. Een soort ‘field-blends‘ dus, maar dan anders; meer georganiseerd.

Foto: website Gal Tibor
Bikavér Gloria en Buffalow Stew
We proeven tijdens een heerlijke, traditionele lunch in de wijnkelder wijnen van diverse wijngaarden. De 2021 Bikaver Gloria die wordt geschonken bij de ‘buffalow stew‘ is nog niet op de markt. Het is een blend van alle verschillende terroirs, wordt een Superior. Als hij jonger en dapperder was, zou hij alleen Bikavér maken, laat Tibor ons weten. Hij grapt, maar het laaste deel van zijn boodschap is serieus: “Mijn vrouw is de baas en we hebben drie kinderen, er moet geld verdiend worden, en dat kan niet alleen met top-Bikaver”. In Gloria zit onder meer kekfrankos van een 40 jaar oude wijngaard. Tibor: “Ik kocht voor mijn vrouw dat stukje grond, top-terroir, zodat ze hier iets eigens zou hebben. Ze komt hier niet vandaan. Ik kon haar ook een pers geven, maar dat zou ze minder leuk gevonden hebben”. Hij grapt: “Als we ooit gaan scheiden kan zij het niet meenemen. Maar wees gerust: ik wil noch haar, noch dat land kwijt”. De wijn is rond, heeft veel sap, donker fruit, witte peper, drop, spicyness. Mooi hout. Mooi glas!
Pajados Egri Bikavér: ‘Hipster Bikavér’
De tweede is de Pajados Egri Bikavér Grand Superior 2021. De toplaag van de bodem in deze wijngaard is heel arm. De wortels moeten diep de bodem in om door te dringen tot de vulkanische bodem die volop mineralen bevat. Dit geeft de wijn haar frisse, complexe karakter. De Pajados Egri Bikavér die we proeven is een ‘hipster Bikavér‘, volgens de wijnmaker. De wijn bestaat voor 45% uit kekfrankos, aangevuld met o.a. syrah en heeft 12 maanden eiken gehad. Spicy, zilt, blauwe bessen, spicy tannines. Complex maar elegant met een medium+ body.
Eerder blenden = Eerder Huwen
De volgende twee wijnen komen van de Síkhegy wijngaard. Síkhegy betekent ‘platte berg’ en ligt naast de Pajados wijngaard. De top-bodem bevat meer klei; water wordt beter vastgehouden en er kan meer op verbouwd en vertrouwd worden, aldus de wijnmaker. De 2021 is nog niet gebotteled. Hij is ronder en voller dan de vorige wijn. Ook hier donker en rood fruit, spicyness en ronde tannines. De 2017 komt iets ‘groener‘ over, meer zilt, drop. Een groene wijn wil hij echter niet, in elk geval niet zo, dat cabernet franc eruit springt. “Het moet een goed huwelijk zijn tussen de druiven”. Tegenwoordig maakt hij de eerste blend al na de (aparte) vinificatie; de tweede blending is van de verschillende barrels. “Als men lang getrouwd is gaat men op elkaar lijken, dus eerder blenden is eerder ‘huwen’. Dat is belangrijk, omdat er zoveel verschillende druivenrassen in de blend zitten”.
“En wat de Egri Csillag betreft: voor de fermentatie van sauvignon blanc gebruik ik vinognier-gisten, waardoor de wijn minder ‘groen’ wordt”, vertrouwt Tibor ons nog toe als voordat we van tafel opstaan en ons naar het volgende wijnhuis begeven. Het was een fantastisch bezoek met de Gál Tibor wijnen, het enthousiasme, de vakkennis en de warme uitstraling van broer en zus Gál en de stad Eger met haar rijke geschiedenis.
Website: galtibor.hu
Eger: St. Andrea
Na deze boeiende ochtend en heerlijke lunch vertrekken we naar de St. Andrea Winery, een kleine 10 km ten westen van Eger. We worden ontvangen door George Lorincz Jr., zoon van oprichter George Lorincz Sr. Trots vertelt hij dat de winery inmiddels 22 jaar bestaat. Zijn vader was een professionele waterpoloër, maar, zoals George vertelt: “Er gebeurde een wonder: water werd wijn“. Er is in die 22 jaar veel gebeurd. Een en ander kan ik zien, want ik bezocht St. Andrea eerder in 2016. De bezoekers werden toen ontvangen in een, weliswaar stijlvolle, tent. Nu is er een groot proeflokaal waar geregeld evenementen plaatsvinden. De kelders waren in aanbouw, inmiddels is het klaar en ziet het er allemaal prachtig uit.

St. Andrea kelders 2016 (links) en 2024 (rechts)
Backbones: Furmint en Harslevelu
De proeverij vindt plaats in het hart van de kelder, die de vorm heeft van een kruis. Voor de Egri Bikavér en Egri Csillag zijn de authentieke druivenrassen heel belangrijk. George: “Zij vormen de ‘backbone‘ van de wijnen”. De eerste wijn die we proeven is een vatmonster Furmint uit 2023. De druiven komen van een nieuwe plantage met een gevarieerde bodem waaronder kalk-, lei- en tufsteen. Dit geeft de wijn haar complexiteit. Hoewel nog heel jong is het duidelijk dat dit een mooie wijn wordt. Nu heel fris met mooie zuren. Furmint is een belangrijk druivenras voor de winery. Gelukkig was 2023 een goed jaar, 2022 was angstig; heel heet en tegen de oogst ontzettend veel regen. Ook Harslevelu is een belangrijk druivenras. Deze twee druivenrassen vormen de basis van hun Egri Csillag. Wettelijk moet een Egri Csillag voor 50% uit authentieke druivenrassen bestaan. George fermenteert de witte druiven voor 70% in rvs, na het blenden met de in hout gefermenteerde wijn rijpt de wijn nog een half jaar in grotere eikenhouten vaten. Ook George is, net als Tibor Gál, begonnen zijn wijnen wat eerder te blenden.
Kadarka & Kékfrankos
De volgende wijn is een Kadarka uit 2023. Doordat de druiven wat later werden geoogst en hun dunne schil zit er in deze wijn een tikje botrytis. Er werden slechts 5 trossen per druivenstruik geoogst. De bodem van de wijngaard is vulkanisch met een 2 meter toplaag van klei. Het resultaat is een complexe, compacte, krachtige wijn. Deze wijn is onderdeel van een van de meest geprezen wijnen, de ‘Merengő’ Egri Bikavér Grand Superior. De druiven voor de Kékfrankos 2023 die we vervolgens proeven komen van het top-terroir van de Nagy-Eged wijngaard. De wijn is krachtig met dik fruit en een mooie zuurgraad. De kalkstenen bodem geeft de wijn het frisse, ‘chalky’ karakter.
Presentatie en Proeverij
Na deze proeverij vindt in het proeflokaal een presentatie plaats over de Eger wijnregio waarna er de mogelijkheid is wijnen te proeven van andere wineries uit Eger. De aanwezige wineries: Tóth Ferenc, Kovács Nimród, Juhász, Korózs, Böjt, Bukolyi Marcell, Bolyki, Egersoul, Gál Péter/Lajos en natuurlijk St.Andrea met een uitgebreid assortiment. Naast Bikavérs en de daarin bekende druivenrassen zijn er wijnen van onder meer olaszrizling, chardonnay en syrah te proeven, een veelheid aan blends en éen mousserende.
Mijn favorieten:
- Tóth Ferenc Egri Bikavér Superior 2018
Kékfrankos, cabernet franc, cabernet sauvignon, pinot noir.
Sappig, fris, mooi hout - Kovács Nimród Chardonnay Battonage 2022
Sap, vol, mooi hout. - Kovács Nimród Rhapsody Egri Bikavér 2019
Vrnl. kékfrankos, aangevuld met pinot noir, syrah, merlot en cabernet franv.
Lekker sap, rood fruit, tikje zilt - Juhász Olaszrizling 2023
Fris en bloemig,tikje oak maakt hem rond. Mooi. - St.Andrea Hangács 2021
Structuur, stevig, krachtig, sap, complex, zilt. - Bukolyi Marcell Kisfiam Egri Bikavér
Sappig, fris,mooi hout maar fruit voorop. Mooi glas. - Bolyki Bulyki Bikavér Superior
Vol, sappig, kruidig, zilt, spicy, witte peper. - Egersoul Alpha Egri Bikavér 2020
Sap, mooi hout, fruit, zacht - Gál Lajos Kamra-Völgy Egri Csillag Grand Superior 2022
Exotisch fruit, structuur, creamy, mediterrane kruidigheid. Mooi bittertje.
Website: standrea.com
Het was een mooie dag waarin we veel leerden over de Eger wijnregio, die in alle opzichten een bezoekje waard is!
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
Geef een reactie