Wie maakte dit jaar het verschil in hoe wij eten en drinken? Met behulp van grote chefs en de lezers van FavorFlav heeft de FavorFlav-redactie een lijst samengesteld met de honderd meest invloedrijke smaakmakers uit de culinaire wereld. In bijzijn van tout culinair Nederland (nou ja… bijna… Anne-Wies.NL was er niet bij😎) werd de lijst op 19 november bekendgemaakt.
Nummer 1: Jonnie & Thérèse Boer
De Librije***
Dit jaar vierden Jonnie & Thérèse hun 25-jarig jubileum, waarbij tout culinair en bekend Nederland afreisde naar Zwolle om dit samen met hen te vieren. Zelfs Michelin-hoofdinspecteur Werner Loens kwam hoogstpersoonlijk zijn felicitaties overbrengen. Een unicum! Maar ja, er is dan ook geen restaurant in Nederland dat al zo lang – maar liefst veertien jaar – drie Michelinsterren heeft.
Ook Internationaal gezien behoort dit culinaire duo tot de wereldtop. Wat wij het meest aan hen bewonderen? Dat ze ons altijd weer opnieuw weten te verrassen. Niet alleen met de grensverleggende culinaire creaties van Jonnie, maar ook met diverse extensies van ‘het merk’ De Librije. Van de kookschool tot de wijnen van Thérèse en Astrid, nieuwe zaken zoals het beachrestaurant op Bonaire en het ongeëvenaarde tweejaarlijkse Chef’s Revolution: een bron van inspiratie voor een hele nieuwe generatie chefs.
Dankzij hun nieuwste kookboek Thuis, dat dit najaar verscheen, kunnen we nu ook zelf koken zoals de familie Boer dat thuis graag doet. De Indonesische spaghetti en de flammkuchen met pesto en paling zijn to die for. Maar het allermooiste is nog: niemand in de wereld wordt al dit succes zó gegund als jullie. Congrats!
Nummer 2: André van Duin
Televisiepersoonlijkheid en presentator
Met stip op nummer twee onze favoriete fonkelnieuwe foodpresentator! MAX-baas Jan Slagter vroeg André van Duin noodgedwongen de presentatie van Heel Holland Bakt over te nemen van mede-coryfee Martine Bijl. Dit bleken de kerst op de taart én de slagroom op de cake te zijn. Binnen no-time verruilde André zijn immer grappige meneer Wijdbeens-imago voor niemand minder dan zichzelf en bleek hij een echte ervaringsdeskundige te zijn als het gaat om goed en lekker eten.
Met de presentatie van Heel Holland Bakt en de spin-off Smaakt naar meer transformeerde André zich van A-komiek tot A-presentator en in het rijtje van Matthijs van Nieuwkerk, Linda de Mol en Robert ten Brink. En dus bleek André de aangewezen persoon voor De Nieuwe Lekkerbek: de culinaire zomerhit van 2018, die volledig in het teken stond van de ultieme nieuwe smaaksensatie. Met Janny en Marlijn aan zijn zijde ‘genoot’ hij onder meer van een frikandel met chocoladesaus. Van de lasagneschijf leefde hij daadwerkelijk helemaal op. Die is door de vierkoppige jury – bestaande uit Alain Caron, Daan Faber, Ellen Scholtens en Robert Kranenborg – dan ook uitgeroepen tot terechte winnaar.
Nummer 3: Henk Jan Beltman
Tony’s Chocolonely
Miljoenen verkochte chocoladerepen per jaar én meer dan vijfduizend cacaoboeren die, zoals het hort, een eerlijke prijs krijgen voor hun slaafvrije cacaobonen. Er is in Nederland geen merk dat – ruim tien jaar na oprichting – slimme marketing en behoud van idealisme zo goed weet te combineren. De vrolijke repen van Tony’s vind je overal. Als ware evangelisten prediken zij hun missie om de cacaowereld slaafvrij te maken – en niet alleen in Nederland. Ook in België, Zweden, Denemarken, Duitsland en zelfs de Verenigde Staten worden chocolovers bekeerd tot Tony’s-fans.
CEO Henk Jan Beltman draagt de titel Chief Chocolate Officer en alle medewerkers heten Tony, want bij Tony’s Chocolonely doen ze alles net even anders. Het allerbeste nieuws? Die chocolade is dus niet alleen helemaal verantwoord, maar ook onweerstaanbaar lekker. Met dank aan ‘Tony’ Eva en ‘Tony’ Fleur die ons iedere keer weer weten te verrassen met sensationele nieuwe smaken. Al gaat die melkchocolade met karamel en zeezout inmiddels ook alweer sinds jaar en dag mee in de boodschappenmand.
Nummer 4 – 100
4 |
Guillaume de Beer, Freek van Noortwijk & Johanneke van Iwaarden |
Horeca-uitbaters |
|
5 |
Yvette van Boven |
Kookboekauteur en televisiekok |
|
6 |
Alain, David & Tom Caron |
Café Caron en Petit Caron |
|
7 |
Janny van der Heijden |
Televisie- en kookboekmaker |
|
8 |
Wil Demandt |
Restaurant Bordewijk |
|
9 |
Hidde de Brabander |
Meester Patissier |
|
10 |
Michiel van der Eerde |
Head-chef en founder BAUT, C en ZUID |
|
11 |
Tess Posthumus |
s Werelds beste vrouwelijke bartender |
|
12 |
Schilo van Coevorden |
Executive chef Taiko (Conservatorium Hotel) |
|
13 |
Hiske Versprille |
Culinair journalist |
|
14 |
Miljuschka Witzenhausen |
Presentator en kookboekauteur |
|
15 |
Horeca-ondernemer en sterrenchef |
||
16 |
Richard van Oostenbrugge & Thomas Groot |
Restaurant 212 |
|
17 |
Riad Farhat, Jason Berg & Piet van der Graaf |
De drie wijzen uit Oost |
|
18 |
Luc Kusters |
Chef-kok Bolenius⋆ |
|
19 |
Shane Kluivert |
YouTube-sensatie en auteur Koken met Shane |
|
20 |
Culinair journalist |
||
21 |
René Pluijm |
Pluijms Eetbare Wereld |
|
22 |
Freddy Tratlehner a.k.a. Vjeze Fur |
Kookliefhebber en Instagram-held |
|
23 |
Harold & Karin Hamersma |
||
24 |
Danny Jansen |
Televisiekok en kookboekauteur |
|
25 |
Jord Althuizen |
BBQ-koning |
|
26 |
Kaas-connaisseur en auteur Hollandse kaas |
||
27 |
Manon van Essen |
Founder Magioni |
|
28 |
Pepijn van der Waa |
NK Biersommelier |
|
29 |
Culinair historici en journalisten |
||
30 |
Pascal Jalhay |
Chef-kok |
|
31 |
Ronald Giphart |
Schrijver én kookenthousiasteling |
|
32 |
Hans Steenbergen & Arjan de Boer |
Food Inspiration |
|
33 |
Machiel Laumans |
Local Harvest |
|
34 |
Mara Grimm |
Culinair journalist |
|
35 |
Marcel Just de la Paisières |
Oud Reuchlin & Boelen |
|
36 |
Daan Faber, Igor Sorko & Maarten Hoekstra |
Mister Kitchen |
|
37 |
Geert Burema |
Eigenaar Merkelbach en Slowfood-activist |
|
38 |
Edwin Flores |
Wildplukker |
|
39 |
Theo van Rensch & Willem Himmelreich |
Sterklasopleiding ROC Amsterdam |
|
40 |
Jonah Freud |
Kookboekhandel en Kookboekenmaker |
|
41 |
Lydia van Maurik |
De Bokkenbunker |
|
42 |
Jasmijn Beerthuis |
Allerhande |
|
43 |
Joosje Noordhoek |
Culinair eindredacteur |
|
44 |
Samuel Levie |
Smaakburgemeester Amsterdam |
|
45 |
Julius Jaspers |
Chef-kok en culinair ondernemer |
|
46 |
Gilles van der Loo |
Culinair recensent Het Parool |
|
47 |
Marten Verdenius |
MOMA |
|
48 |
Maurits & Jessica Tepper |
Boerderij Eytemaheert |
|
49 |
Madina Mamedova |
Mama Madina’s en patissier Toscanini |
|
50 |
Frank de Ruwe & Reinier Steures |
Bureau Natwerk |
|
51 |
Esther Stam |
Studio Modijefsky |
|
52 |
Isabel Boerdam |
De Hippe Vegetariër |
|
53 |
Roger Bloem & Susam Pang |
Founders Foodblogger Awards |
|
54 |
Thomas Uljee, Piet van Westen & Jeroen Klompe |
Tomasu |
|
55 |
Sanne Slijper & Martijn Disseldorp |
Two Chefs Brewing en Bar Alt |
|
56 |
Jeroen Thijssen |
Historicus en culinair journalist |
|
57 |
Arend Koekoek |
PixelFarming |
|
58 |
Esmee Langereis |
Wijnschrijver |
|
59 |
Jigal Krant |
Kookboekschrijver |
|
60 |
Charlotte Zum Vörde Sive Vörding |
Eigenaar Charly’s All is Fair |
|
61 |
Ronald Hoeben |
Foodtube |
|
62 |
Mary van Hoek-Hendriks |
HAS Food Experience |
|
63 |
Maroeska Metz |
Designer en kookboekauteur |
|
64 |
Robert Jan de Boer, Yoram Bemer & Feddo Tamminga |
BISQ Seafood |
|
65 |
Helen Ariessen-Shackleton |
Tabasco® (Bickery Food Group) |
|
67 |
Waldo Weijsenfeld |
WALDO chocolade & patisserie |
|
68 |
Yonina de Ruijter & Storm Vollaers |
Weekend van de Rollende Keukens |
|
69 |
Gert Jan Gombert |
Vivera |
|
70 |
Judith Evenaar |
Founder Truffelgaard |
|
71 |
Gerard Jansen |
Fever-Tree (Vanilla Venture) |
|
72 |
Bart van Olphen |
Fish Tales |
|
73 |
Vera Bachrach |
Futuroloog en oprichter Ultra Ultra |
|
74 |
Rodney Nikkels & Enver Loke |
Chocolatemakers |
|
75 |
Ohad Maiman |
||
76 |
Fenny van Wees |
||
77 |
Bart Houben |
Bakkerij Houben |
|
78 |
Alexander Brouwer & Tjitze van der Dam |
Hotel QO Amsterdam |
|
79 |
Nadia Zerouali & Samira Dahmani |
Couscousbar |
|
80 |
Emma Veerhuis |
Founder Kitchen Republic Academy |
|
81 |
Ingmar Voerman |
Beverage journalist |
|
82 |
Naresh Ramdjas |
Fooddesigner en Nareshtaurant |
|
83 |
Henk-Jan Kakebeen |
Taste of Amsterdam & Rare |
|
84 |
Hugo Kennis |
Televisiekok en Worsten van Babel |
|
85 |
Johan van Uden |
Slagerij en eetwinkel Chateaubriand |
|
86 |
Albert van Beeck Calkoen |
Founder Mister Cocktail |
|
87 |
Big Mac |
McDonald’s iconische hamburger |
|
88 |
Marijke de Laat & Joris Landa |
Bouillon Brothers |
|
89 |
Geert & Joke van der Kaa |
De Walnoothoeven |
|
90 |
Linda Roodenburg |
Foodmuseum en auteur Food is fictie |
|
91 |
Femke Nijland |
Kaasmaker |
|
92 |
Plasticvrije winkel |
Ekoplaza |
|
93 |
Jonneke de Zeeuw |
Mooncake |
|
94 |
Marieke Graat |
Too Good To Go |
|
95 |
Loesje Tieleman |
Louise Petit Restaurant |
|
96 |
Ben Bruurs & Thea Moonen |
Boerderij Den Elshorst |
|
97 |
Selahattin Vural |
Patatfilosoof |
|
98 |
Delja Blom |
Yuzucello |
|
99 |
Jennifer Breaton & Rebecca Wiering |
Founders Zeewaar |
|
100 |
Yvonne Modderman & Jeroen van der Vorm |
Wijn van Bret |
|
Bron: FavorFlav. Meer over deze verkiezing: check de website van FavorFlav.
🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Geef een reactie