Wie maakte dit jaar het verschil in hoe wij eten en drinken? Met behulp van grote chefs en de lezers van FavorFlav heeft de FavorFlav-redactie een lijst samengesteld met de honderd meest invloedrijke smaakmakers uit de culinaire wereld. In bijzijn van tout culinair Nederland (nou ja… bijna… Anne-Wies.NL was er niet bij😎) werd de lijst op 19 november bekendgemaakt.

Nummer 1: Jonnie & Thérèse Boer

De Librije***

Dit jaar vierden Jonnie & Thérèse hun 25-jarig jubileum, waarbij tout culinair en bekend Nederland afreisde naar Zwolle om dit samen met hen te vieren. Zelfs Michelin-hoofdinspecteur Werner Loens kwam hoogstpersoonlijk zijn felicitaties overbrengen. Een unicum! Maar ja, er is dan ook geen restaurant in Nederland dat al zo lang – maar liefst veertien jaar – drie Michelinsterren heeft.

Ook Internationaal gezien behoort dit culinaire duo tot de wereldtop. Wat wij het meest aan hen bewonderen? Dat ze ons altijd weer opnieuw weten te verrassen. Niet alleen met de grensverleggende culinaire creaties van Jonnie, maar ook met diverse extensies van ‘het merk’ De Librije. Van de kookschool tot de wijnen van Thérèse en Astrid, nieuwe zaken zoals het beachrestaurant op Bonaire en het ongeëvenaarde tweejaarlijkse Chef’s Revolution: een bron van inspiratie voor een hele nieuwe generatie chefs.

Dankzij hun nieuwste kookboek Thuis, dat dit najaar verscheen, kunnen we nu ook zelf koken zoals de familie Boer dat thuis graag doet. De Indonesische spaghetti en de flammkuchen met pesto en paling zijn to die for. Maar het allermooiste is nog: niemand in de wereld wordt al dit succes zó gegund als jullie. Congrats!

Nummer 2: André van Duin

Televisiepersoonlijkheid en presentator

Met stip op nummer twee onze favoriete fonkelnieuwe foodpresentator! MAX-baas Jan Slagter vroeg André van Duin noodgedwongen de presentatie van Heel Holland Bakt over te nemen van mede-coryfee Martine Bijl. Dit bleken de kerst op de taart én de slagroom op de cake te zijn. Binnen no-time verruilde André zijn immer grappige meneer Wijdbeens-imago voor niemand minder dan zichzelf en bleek hij een echte ervaringsdeskundige te zijn als het gaat om goed en lekker eten.

Met de presentatie van Heel Holland Bakt en de spin-off Smaakt naar meer transformeerde André zich van A-komiek tot A-presentator en in het rijtje van Matthijs van Nieuwkerk, Linda de Mol en Robert ten Brink. En dus bleek André de aangewezen persoon voor De Nieuwe Lekkerbek: de culinaire zomerhit van 2018, die volledig in het teken stond van de ultieme nieuwe smaaksensatie. Met Janny en Marlijn aan zijn zijde ‘genoot’ hij onder meer van een frikandel met chocoladesaus. Van de lasagneschijf leefde hij daadwerkelijk helemaal op. Die is door de vierkoppige jury – bestaande uit Alain Caron, Daan Faber, Ellen Scholtens en Robert Kranenborg – dan ook uitgeroepen tot terechte winnaar.

Nummer 3: Henk Jan Beltman

Tony’s Chocolonely

Miljoenen verkochte chocoladerepen per jaar én meer dan vijfduizend cacaoboeren die, zoals het hort, een eerlijke prijs krijgen voor hun slaafvrije cacaobonen. Er is in Nederland geen merk dat – ruim tien jaar na oprichting – slimme marketing en behoud van idealisme zo goed weet te combineren. De vrolijke repen van Tony’s vind je overal. Als ware evangelisten prediken zij hun missie om de cacaowereld slaafvrij te maken – en niet alleen in Nederland. Ook in België, Zweden, Denemarken, Duitsland en zelfs de Verenigde Staten worden chocolovers bekeerd tot Tony’s-fans.

CEO Henk Jan Beltman draagt de titel Chief Chocolate Officer en alle medewerkers heten Tony, want bij Tony’s Chocolonely doen ze alles net even anders. Het allerbeste nieuws? Die chocolade is dus niet alleen helemaal verantwoord, maar ook onweerstaanbaar lekker. Met dank aan ‘Tony’ Eva en ‘Tony’ Fleur die ons iedere keer weer weten te verrassen met sensationele nieuwe smaken. Al gaat die melkchocolade met karamel en zeezout inmiddels ook alweer sinds jaar en dag mee in de boodschappenmand.

Nummer 4 – 100

4

Guillaume de Beer, Freek van Noortwijk & Johanneke van Iwaarden

Horeca-uitbaters

5

Yvette van Boven

Kookboekauteur en televisiekok

6

Alain, David & Tom Caron

Café Caron en Petit Caron

7

Janny van der Heijden

Televisie- en kookboekmaker

8

Wil Demandt

Restaurant Bordewijk

9

Hidde de Brabander

Meester Patissier

10

Michiel van der Eerde

Head-chef en founder BAUT, C en ZUID

11

Tess Posthumus

s Werelds beste vrouwelijke bartender

12

Schilo van Coevorden

Executive chef Taiko (Conservatorium Hotel)

13

Hiske Versprille

Culinair journalist

14

Miljuschka Witzenhausen

Presentator en kookboekauteur

15

Sergio Herman

Horeca-ondernemer en sterrenchef

16

Richard van Oostenbrugge & Thomas Groot

Restaurant 212

17

Riad Farhat, Jason Berg & Piet van der Graaf

De drie wijzen uit Oost

18

Luc Kusters

Chef-kok Bolenius

19

Shane Kluivert

YouTube-sensatie en auteur Koken met Shane

20

Joël Broekaert

Culinair journalist

21

René Pluijm

Pluijms Eetbare Wereld

22

Freddy Tratlehner a.k.a. Vjeze Fur

Kookliefhebber en Instagram-held

23

Harold & Karin Hamersma

Meneer & mevrouw Hamersma

24

Danny Jansen

Televisiekok en kookboekauteur

25

Jord Althuizen

BBQ-koning

26

Betty Koster

Kaas-connaisseur en auteur Hollandse kaas

27

Manon van Essen

Founder Magioni

28

Pepijn van der Waa

NK Biersommelier

29

Onno & Charlotte Kleyn

Culinair historici en journalisten

30

Pascal Jalhay

Chef-kok

31

Ronald Giphart

Schrijver én kookenthousiasteling

32

Hans Steenbergen & Arjan de Boer

Food Inspiration

33

Machiel Laumans

Local Harvest

34

Mara Grimm

Culinair journalist

35

Marcel Just de la Paisières

Oud Reuchlin & Boelen

36

Daan Faber, Igor Sorko & Maarten Hoekstra

Mister Kitchen

37

Geert Burema

Eigenaar Merkelbach en Slowfood-activist

38

Edwin Flores

Wildplukker

39

Theo van Rensch & Willem Himmelreich

Sterklasopleiding ROC Amsterdam

40

Jonah Freud

Kookboekhandel en Kookboekenmaker

41

Lydia van Maurik

De Bokkenbunker

42

Jasmijn Beerthuis

Allerhande

43

Joosje Noordhoek

Culinair eindredacteur

44

Samuel Levie

Smaakburgemeester Amsterdam

45

Julius Jaspers

Chef-kok en culinair ondernemer

46

Gilles van der Loo

Culinair recensent Het Parool

47

Marten Verdenius

MOMA

48

Maurits & Jessica Tepper

Boerderij Eytemaheert

49

Madina Mamedova

Mama Madina’s en patissier Toscanini

50

Frank de Ruwe & Reinier Steures

Bureau Natwerk

51

Esther Stam

Studio Modijefsky

52

Isabel Boerdam

De Hippe Vegetariër

53

Roger Bloem & Susam Pang

Founders Foodblogger Awards

54

Thomas Uljee, Piet van Westen & Jeroen Klompe

Tomasu

55

Sanne Slijper & Martijn Disseldorp

Two Chefs Brewing en Bar Alt

56

Jeroen Thijssen

Historicus en culinair journalist

57

Arend Koekoek

PixelFarming

58

Esmee Langereis

Wijnschrijver

59

Jigal Krant

Kookboekschrijver

60

Charlotte Zum Vörde Sive Vörding

Eigenaar Charly’s All is Fair

61

Ronald Hoeben

Foodtube

62

Mary van Hoek-Hendriks

HAS Food Experience

63

Maroeska Metz

Designer en kookboekauteur

64

Robert Jan de Boer, Yoram Bemer & Feddo Tamminga

BISQ Seafood

65

Helen Ariessen-Shackleton

Tabasco® (Bickery Food Group)

67

Waldo Weijsenfeld

WALDO chocolade & patisserie

68

Yonina de Ruijter & Storm Vollaers

Weekend van de Rollende Keukens

69

Gert Jan Gombert

Vivera

70

Judith Evenaar

Founder Truffelgaard

71

Gerard Jansen

Fever-Tree (Vanilla Venture)

72

Bart van Olphen

Fish Tales

73

Vera Bachrach

Futuroloog en oprichter Ultra Ultra

74

Rodney Nikkels & Enver Loke

Chocolatemakers

75

Ohad Maiman

Viskwekerij Kingfish Zeeland

76

Fenny van Wees

Van Wees Distilleerderij

77

Bart Houben

Bakkerij Houben

78

Alexander Brouwer & Tjitze van der Dam

Hotel QO Amsterdam

79

Nadia Zerouali & Samira Dahmani

Couscousbar

80

Emma Veerhuis

Founder Kitchen Republic Academy

81

Ingmar Voerman

Beverage journalist

82

Naresh Ramdjas

Fooddesigner en Nareshtaurant

83

Henk-Jan Kakebeen

Taste of Amsterdam & Rare

84

Hugo Kennis

Televisiekok en Worsten van Babel

85

Johan van Uden

Slagerij en eetwinkel Chateaubriand

86

Albert van Beeck Calkoen

Founder Mister Cocktail

87

Big Mac

McDonald’s iconische hamburger

88

Marijke de Laat & Joris Landa

Bouillon Brothers

89

Geert & Joke van der Kaa

De Walnoothoeven

90

Linda Roodenburg

Foodmuseum en auteur Food is fictie

91

Femke Nijland

Kaasmaker

92

Plasticvrije winkel

Ekoplaza

93

Jonneke de Zeeuw

Mooncake

94

Marieke Graat

Too Good To Go

95

Loesje Tieleman

Louise Petit Restaurant

96

Ben Bruurs & Thea Moonen

Boerderij Den Elshorst

97

Selahattin Vural

Patatfilosoof

98

Delja Blom

Yuzucello

99

Jennifer Breaton & Rebecca Wiering

Founders Zeewaar

100

Yvonne Modderman & Jeroen van der Vorm

Wijn van Bret

Bron: FavorFlav. Meer over deze verkiezing: check de website van FavorFlav.

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!