Boekenpost: ‘De grote wijnfamilies’ van Master of Wine Fiona Morrison viel op de mat. In ‘De grote wijnfamilies’ neemt Fiona je in vier seizoenen mee op een reis langs 10 beroemde wijnfamilies. En niet alleen erlangs. Ze neemt je mee naar binnen om samen met haar de familieverhalen te beleven.

“Veel van de meest legendarische wijnfamilies zijn discreet en ontoegankelijk. Maar Fiona Morrison heeft wijnvrienden overal ter wereld en heeft zo de sleutels in handen om door te dringen tot de meest private wijngaarden en -kelders”

Fiona Morrison-Thienpont

Fiona Morrison is dan ook niet de eerste de beste. Deze Master of Wine en wijnschrijfster maakt zelf deel uit van een beroemde wijnfamilie sinds zij in het huwelijk trad met Jacques Thiepont. Je weet wel de Belgische wijnfamilie en succesvol eigenaar van topwijnhuizen als Vieux Château Certan, Le Pin in Pomerol en L’If in Saint Emilion. Naast het schrijven over wijn is zij de ‘managing director’ van hun in België gevestigde wijnbedrijf Thienpont Wine, waar ze voornamelijk Franse wijnen verhandelen. Fiona bezoekt de tien wijnfamilies samen met fotograaf Alexandre James Rocca-Serra die verantwoordelijk is voor de vele sfeervolle en sprekende foto’s.

De grote wijnfamilies Thienpont

De tien wijnfamilies

Natuurlijk heeft haar eigen Famille Thienpont in Frankrijk en België een welverdiende plaats in dit boek. Daarnaast wandelt Fiona in Frankrijk door de Bourgondische wijngaarden met Louis-Michel Liger-Belair en brengt enige dagen in de Rhônestreek door met de Famille Perrin. In Spanje bezoekt zij  de Familia Torres in Catalonië en Descendientes de J. Palacios in Bierzo en Rioja. In Italië toert zij met Lamberto Frescobaldi door Toscane en met Gaia Gaja door de wijngaarden in Barbaresco. In Oostenrijk heet de familie Knoll van Weingut Emmerich Knoll haar van harte welkom en in Duitsland bij Egon Müller ontmoet ze EgonIV en zijn familie. In Portugal tot slot schuift ze in de keuken aan bij Dirk van de Niepoort en zijn echtgenote Nina.

De grote wijnfamilies Niepoort

Uniek kijkje bij de wijnfamilies

Elk bezoek geeft je een uniek kijkje in de geschiedenis en het reilen en zeilen van de bekende wijnfamilies. Door middel van interviews schetst Fiona een helder beeld van deze vaak al generaties lang succesvolle families. Dat dat succes niet vanzelf komt wordt ook duidelijk in dit boek. Er moet hard worden gewerkt en binnen de families is men het niet altijd eens over het te voeren beleid. Leuke bijkomstigheid: al lezend leer je ongemerkt veel over het wijngebieden waar bezoeken plaatsvinden. En als toetje vind je aan het eind van elk hoofdstuk Fiona’s favoriete wijnen van de betreffende wijnfamilie.

De grote wijnfamilies Louis Michel

 

De grote wijnfamilies Gaja

Bewondering voor de wijnfamilies

In het nawoord spreekt Fiona haar bewondering uit voor de tien wijnfamilies die ze in dit boek heeft geschetst. Het is immers niet niks generaties lang een wijndomein in de familie te houden. Sowieso is een familie samenhouden niet altijd even eenvoudig. Fiona citeert een gezegde: de eerste generatie creëert, de tweede generatie profiteert en de derde generatie verkoopt. “Denk de komende jaren eens aan hen. En als je de kans krijgt om van een van hun wijnen te genieten kun je even stilstaan bij alle geschiedenis, cultuur en vasthoudendheid die in dat glas zijn samengebundeld”.

De grote wijnfamilies

 

De grote wijnfamilies is een uitgave van Uitgeverij Lannoo
ISBN 9789401448994

Het boek kost €29,99 en koop je snel en makkelijk bij Bol.com

 

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!