Hij viel niet op de deurmat, want door de brievenbus paste hij niet. De postbode moest aanbellen. De culinaire bijbel De grote Kleyn van Onno Kleyn telt namelijk meer dan duizend pagina’s en weegt ruim 2 kilo schoon aan de haak! Ik ga er eens lekker voor zitten.

Waar een Kleyn man groot in is

De grote Kleyn is geen recht-voor-zijn-raap culinaire encyclopedie. Het is een Groot Genietboek. Met stukjes geschiedenis, wetenswaardigheden, smaakvolle anekdotes, tips en adviezen. En natuurlijk recepten. De inhoud van de grote Kleyn is opgesplitst in drieën: Ingrediënten, Technieken & overwegingen en Landen, de keukens van Europa. Op zijn kenmerkende eigen wijze vertelt Onno Kleyn soepeltjes en met veel vakkennis over aardappelen en Anjouduif, condimenten en croissants, potten en pannen en over fermenteren en sauteren. Hij neemt ons in de grote Kleyn mee op een culinaire reis door Europa, waar we forel eten in Duitsland, fish and chips in Engeland en pasta alla carbonara in Italië. Van zoveel informatie zou je gemakkelijk rusteloos kunnen worden, maar door Onno’s schrijfstijl, de indeling van de pagina’s en, niet te vergeten, de mooie zwart-wit illustraties van Marly Hendricks kun je er rustig uren mee doorbrengen.

de grote Kleyn ingrediënten

De grote Kleyn over wijn

En weet je wat zo leuk is? Bij de meeste recepten geeft hij een wijnadvies. Sterker nog: er is een heel hoofdstuk gewijd aan wijn!Onderwerpen als de historie, hoe wijn wordt gemaakt, waarom dure wijn zo duur is, hoe je wijn het best kunt bewaren en serveren passeren de revue.

“Er bestaat geen betere drank bij eten. En er doorheen”

Daarnaast vind je in de grote Kleun tips om je te helpen een passende wijn bij je gerecht te vinden. Onno koos een aantal gerechten en zette die op smaak op een rij, zodat je in één oogopslag bij je gerecht kun kiezen uit een aantal verschillende wijnen. Sauvignon, rueda, viognier, pomerol en barolo zijn bekende namen die voorbijkomen. Maar drankjes als sherry en lambrusco schuwt hij niet! Evenmin als bier en gedistilleerd, de twee hoofdstukken na de wijn.

Superblij ben ik met de grote Kleyn en ik blijf nog wel even bezig met wat de Grote Kleyn adviseert: ‘Graas erin, snoep, snuffel, smikkel.’

LINKS:

De Grote Kleyn koop je snel bij Bol.com

Meer kookboeken op Anne-Wies.NL? Klik hier! 

Dit prachtige boek kreeg ik door de uitgever NIJGH & VAN DITMAR toegestuurd

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#kookboek